#Madrid –

Activități ale agendei culturale de la 1 până la 3 septembrie

Agenda culturală a Comunității Madrid pentru acest weekend are ca protagonistă adio de la cea de-a patra ediție a Festivalului Scenelor de Vară, care include mai multe propuneri de muzică, teatru, dans și spectacole, cu care artiști precum Inés Moreno, Enrique Gimeno, Lara Brown, Jorge Bayo Lon și compania La Jolie își vor aduce spectacolele în diferite municipalități din regiune. Va fi tușa finală a unui eveniment în care Comunitatea Madrid și-a reînnoit angajamentul față de cultura vie, promovând întâlnirile de proximitate și descentralizarea culturală.

În lunile iulie și august, ciclul Clasici vara a adus muzica clasică în peste cincizeci de locații din Madrid prin nouăzeci de concerte oferite în aceste luni. Inés Moreno va închide programul prezentând în exclusivitate (vineri, 1 septembrie) un repertoriu în omagiu muzicii vechi și, mai precis, evoluției muzicii iberice pentru clape.

Interpretul va lua 300 de ani de muzică spaniolă Clave la bisericile Nuestra Señora de la Asunción din Galapagar și Cotos de Monterrey din Venturada, care vor servi drept decor pentru aceste ultime două întâlniri ale festivalului.

La rândul ei, Artă vie în vile își va relua programarea aducând artă de acțiune în piețele orașelor Patones și Villarejo de Salvanés. Acesta este completat de o serie de expoziții și activități axate pe performanţă. Această propunere dorește să sublinieze marea importanță a piețelor publice ca spații de întâlnire și locuri civice, fundamentale în dezvoltarea vieții de zi cu zi și a evenimentelor cele mai relevante ale oricărei populații.

În cele din urmă, și după un amplu program de film în municipiile Comunității, ciclul de film de vară se va încheia pe 1 septembrie. Trei ultime sesiuni în care publicul de toate vârstele se va putea bucura de titluri create recent precum Neexplorat, nedescoperit, nefamiliar, Jurassic World: Dominion și Minions: Originea lui Gru în diferite spații publice din Chapinería, Griñón și Villamantilla.

La rândul lor, Centrul Cultural Pilar Miró și Centrul Cultural Paco Rabal își vor deschide porțile spațiilor către spectacole de teatru. Sâmbătă, 2 septembrie, va avea loc la Pilar Miró coproducția Calema Producciones și Zona Escena. Regres. Proiectul Busola IIîn timp ce, tot în aceeași zi, va reprezenta Compania La Jolie La Jolieo piesă de teatru muzical, la Centrul Cultural Paco Rabal.

Sala verde a Teatrilor del Canal va avea premiera lui Prima facie (până pe 17 septembrie), un monolog al dramaturgului australian Suzie Miller, cu una dintre cele mai recunoscute actrițe de astăzi, Vicky Luengo. Odată cu acesta, se deschide în acest weekend noul sezon divers și eclectic al Teatros del Canal.

Piesa lui Miller a primit premii pentru cea mai bună piesă nouă și cea mai bună actriță la Premiile Olivier de la British Theatre și Toni din New York pentru cea mai bună actriță. Realizată în versiunea sa spaniolă de Vicky Luengo, lucrarea evidențiază fundamentele unui sistem judiciar determinat de o structură masculină marcată.

suport pentru coregrafie

În plus, Teatros del Canal descoperă noi limbaje coregrafice în canal de dans, expoziția creatorilor și companiilor profesioniste consolidate sau emergente care au desfășurat o rezidență de creație artistică la Centrul Coregrafic Canal în sezonul trecut. Acolo au dezvoltat cele zece producții care au premiera între 2 septembrie și 26 octombrie.

Se deschide vineri cu SINGUR, o creație de dans contemporan a tânărului sevillian Candela Capitán pentru cinci interpreți, cinci computere și o platformă web de streaming online. Piesa explorează supraexpunerea corpului feminin în era comunicării digitale și sub efectele globalizării.

Pe tot parcursul lunii septembrie vor avea loc prezentări SINGURde Candela Capitán (2 și 3 septembrie); ELIMINAdin Elephant in the black (7 și 8); Imagini corporale: efect migrator, de la Compania La Turba (12 și 13); Ce se întâmplă într-o clipă, de Jesús Benzal (17 și 18); Madrid, de Cristina Cazorla (21 și 22); Iată un act romantic, de Richard Mascherin (26 și 27) și Alt egode Alfonso Losa și Patricia Guerrero (30 septembrie și 1 octombrie).

Descoperiți Lope de Vega, Plossu sau Juan Muñoz

În diferitele săli și muzee regionale puteți vizita expoziții precum cea prezentată în El Águila, care vă invită să aflați despre moștenirea fotografului Bernard Plossu (1945, Vietnam), prin expoziția Madrid. Bernard Plosu, acea Se poate bucura gratuit până pe 17 septembrie.

Până pe 1 octombrie, Muzeul Casa Lope de Vega prezintă Clasicii pe ecrane (1975-2022). Obiectivul său este de a arăta relația stabilită între teatrul Epocii de Aur și ecrane din acel moment și până în prezent, într-o perioadă în care noua comedie s-a adaptat la diferitele mijloace de exprimare artistică și culturală apărute, în special în ultimii ani, odată cu ascensiunea rețelelor sociale.

Pentru iubitorii de sculptură, Muzeul Centrului de Artă Dos de Mayo-CA2M oferă retrospectiva Juan Munoz. în ceasul violetdedicată producției artistului în anii 1980. Tot la Muzeul CA2M puteți vedea, până pe 7 ianuarie a anului viitor, expoziția Arhipelaguri cu moale. Colecțiile Muzeului CA2M și ale Fundației ARCOcu figuri fundamentale de pionierat precum George Tony Stoll sau Andrés Senra.

La rândul ei, Vizualizări. Peisaje urbane ale Comunității Madrid, include 58 de instantanee ale vieții de zi cu zi din raioanele și orașele capitalei din regiune. Aceasta este prima expoziție din Estufa Grande, recent restaurată, din Grădinile Palacios din Finca Vista Alegre, din cartierul Carabanchel. Acesta poate fi vizitat gratuit până pe 22 octombrie.

Muzeul Locul Nașterii Cervantes din Alcalá de Henares expune, până pe 17 septembrie, Tradiție și sărbătoare în țara lui Cervantes. Iar în Muzeul Arheologic și Paleontologic al Comunității Madrid puteți vedea, până pe 24 septembrie, Ultimele zile ale lui Tartessusprima expoziție majoră dedicată în Spania acestei civilizații, care reunește 230 de piese din diferite instituții, printre care se remarcă cinci sculpturi noi în piatră cu chipuri umane.

De asemenea, Executivul regional colaborează cu diferite instituții în promovarea și difuzarea culturii. În acest sens se remarcă noua expoziție de la Muzeul Național Thyssen-Bornemisza, dedicată tradiției cunoașterii oculte și reflectării acesteia în artele vizuale. Ocultul, în colecțiile Thyssenbornemiszapoate fi vizitată în galeria de artă din Madrid până pe 24 septembrie 2023. De asemenea, împreună cu Patrimoniul Național, expoziția de fotografie care face turul Siturilor Regale și arhitectura și principalele lucrări ale Galerii Colecțiilor Regale.

În cele din urmă, La Casa Encendida a Fundației Montemadrid adăpostește, până la 7 ianuarie 2024, Picasso: fără titlu, expoziție care reunește 50 de piese din ultima perioadă a artistului (1963-1973), dintre care 12 nu fuseseră expuse publicului până în prezent și este pentru prima dată când sunt expuse în Spania.

Vineri, 1 septembrie

Prima facie

suzie miller

Până pe 17 septembrie – 20:00 – Sala Verde – Teatros del Canal. MADRID

Festivalul Scenelor de vară din Comunitatea Madrid 2023

(program complet)

Program Canal Baila 2023 – Teatros del Canal

Sambata 2 septembrie

Festivalul Scenelor de vară din Comunitatea Madrid 2023

(program complet)

Program Canal Baila 2023 – Teatros del Canal

Duminică 3 septembrie

Festivalul Scenelor de vară din Comunitatea Madrid 2023

(program complet)

Program Canal Baila 2023 – Teatros del Canal

Muzee și expoziții

Juan Munoz. în ceasul violet

Până pe 7 ianuarie 2024 – Muzeul Centrului de Artă Dos de Mayo al Comunităţii Madrid-CA2M. MOSTOLES

Madrid. Bernard Plosu

Până pe 17 septembrie 2023 – Sala El Águila. MADRID

Ultimele zile ale lui Tartessus

Până pe 24 septembrie 2023 – Muzeul Arheologic și Paleontologic al Comunității Madrid. ALCALA DE HENARES

Arhipelaguri cu moale. Colecțiile Muzeului CA2M și ale Fundației ARCO

Până pe 7 ianuarie 2024 – Muzeul Centrului de Artă Dos de Mayo al Comunităţii Madrid-CA2M. MOSTOLES

Ultimele zile ale lui Tartessus

Până pe 24 septembrie 2023 – Muzeul Arheologic și Paleontologic al Comunității Madrid. ALCALÁ DE HENARES

Picasso: Fără titlu

Până la 7 ianuarie 2024 – La Casa Encendida de Fundación Montemadrid. MADRID

Tradiție și sărbătoare în țara lui Cervantes

Până la 17 septembrie 2023 – Muzeul Locul Nașterii lui Cervantes. ALCALA DE HENARES

Ce se ascunde în colecțiile Thyssen-Bornemisza

Până la 24 septembrie 2023 – muzeu național Thyssen-Bornemisza. MADRID

Expoziție fotografică Royal Sites – Royal Collections

Până în decembrie 2023 – Plimbarea Doamnelor în Grădinile Istorice ale Palatului Regal. MADRID

Sursa: Comunitatea Madrid – Festivalul Scenelor de Vară din Comunitatea Madrid își ia rămas bun de la a patra ediție cu concerte, teatru, cinema și spectacole