#Madrid –

Pe parcursul anului 2022, Comunitatea Madrid a gestionat un total de 17.600 de consultații telefonice pentru consiliere cu privire la medicamente în Asistența Primară. Această activitate se înscrie în programul ATENTO (Serviciul telefonic al farmacistului), demarat în decembrie 2021, în cadrul proiectului de reorganizare a asistenței medicale în centrele de sănătate, cu scopul de a accelera rezolvarea problemelor de sănătate prin cei mai profesioniști din cel mai scurt timp posibil și să susțină solicitările acestui nivel de îngrijire.

Principalele cereri au fost legate de consumul de droguri (44%); probleme pentru achiziționarea acestuia (13%), iar în 12% din cazuri cu cele care nu sunt dispensabile. Vârsta medie a utilizatorilor acestui serviciu public este de 62 de ani, dintre care 64% sunt femei.

Asistența este activată atunci când un pacient contactează centrul de sănătate sau prin Centrul de Serviciu Telefon Sanitar Primar. Operatorii săi fac o programare telefonică cu farmacistul, care în 65% din cazuri rezolvă întrebarea direct. În rest, o acțiune complementară este necesară de către alți specialiști, de exemplu, atunci când este nevoie de modificări ale rețetei electronice sau când este necesară o evaluare clinică medicală.

Inițiativa ATENTO implică 50 de farmaciști care se află în adresele de îngrijire sau zonele teritoriale ale Asistenței Primare. Deși nu se află fizic în centrele de sănătate, ei și-au consolidat fața mai mult de îngrijire prin revizuirea tratamentelor pentru persoanele cu posibile riscuri de siguranță, colaborând cu procesul de îngrijire a medicilor și asistenților și menținând o relație directă cu utilizatorii din programele de educație pentru sănătate.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid a răspuns anul trecut la 17.600 de întrebări telefonice despre medicamentele din Asistența Primară