Comunitatea Madrid demarează săptămâna aceasta un proiect pentru a evalua percepția utilizatorilor și a însoțitorilor acestora, care au participat personal la consultațiile de medicină de familie sau de asistență medicală din centrele de sănătate din regiune .

Concret, acestea vor fi trimise în fiecare lună 20.000 Mesaje SMS către utilizatori cu vârsta mai mare de 18 ani într-un mod aleatoriu, segmentat pe profesionist (medic de familie sau asistent medical) și reprezentant al fiecărui Management Management, adică fiecare dintre cele șapte zone teritoriale în care sunt distribuite centrele de sănătate din Comunitatea Madrid. Sondajul pune 13 întrebări simple la care se răspunde în mai puțin de un minut.

Acest proiect inovator, lansat prin Managementul Asistenței în Asistență Primară a Ministerului Sănătății, își propune să obțină informații despre experiența pacientului pentru implementarea măsurilor de îmbunătățire care să crească calitatea îngrijirilor

În studiul care va fi efectuat, pacientul este întrebat despre ușurința de a obține programarea (din momentul în care este solicitată până în ziua în care este frecventată), precum și despre timpul de așteptare pentru a intra în consult. De asemenea, este chestionat despre percepția lui asupra timpului, precum și despre claritatea informațiilor, tratamentul primit și încrederea în profesionist.

Una dintre întrebări este Net Promoter Score (NPS), un indicator internațional utilizat pe scară largă în sondajele privind experiența pacientului. NPS este utilizat în multe organizații de asistență medicală și face foarte ușor să aflați rata de recomandare a pacienților pentru serviciile de îngrijire pe care le utilizează. Monitorizarea rezultatelor va servi la cunoașterea evoluției în fiecare dintre aspectele care sunt solicitate legate de experiența utilizatorului.

Fiecare Management al Asistenței Primare va fi capabile să vizualizeze și să analizeze lunar rezultatele corespunzătoare ale acestora și să dezvolte acțiuni de îmbunătățire. La analiză va participa și Comisia pentru calitatea percepută și umanizarea managementului, care poate face propuneri de îmbunătățire.

. Pacientul, linie prioritară

Încorporarea „Experienței pacientului” este o linie prioritară de Managementul Asistenței în Asistență Primară pentru a oferi îngrijire centrată pe persoană. Prin urmare, prin sondaje se urmărește măsurarea gradului de satisfacție al utilizatorului atunci când acesta intră în contact cu serviciul de sănătate.

În acest sens, sunt tot mai multe studii care arată relația directă dintre experiența pacientului și variabilele rezultatelor clinice și siguranța pacientului. Din acest motiv, măsurătorile și studiile asupra acestei variabile sunt în curs de extindere, într-un context în care cei afectați sunt și mai activi și mai participativi la cererea de calitate.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid va evalua percepția utilizatorilor de Asistență Primară din regiune20