#Spania – Această revizuire este efectuată în mod regulat în toate țările Uniunii Europene și permite o estimare mai dezagregată și mai definitivă a PIB-ului prin încorporarea unor informații mai complete. În cazul Spaniei, creșterea a fost revizuită în sus în cei trei ani, cu o intensitate mai mare în 2021, cu o creștere cu 9 zecimi mai mare decât cea estimată, ajungând la 6,4%. În 2022, revizuirea ascendentă a fost de 3 zecimi la 5,8%.

În acest fel, redresarea economică a Spaniei în cei doi ani de după pandemie a fost mai mare decât cea estimată, determinată în principal de consumul casnic, sectorul extern și performanța mai bună a industriei prelucrătoare și a activităților profesionale.

Acest dinamism se menține diferențiat în 2023, creșterea estimată de principalele organizații naționale și internaționale care va fi cea mai mare dintre marile economii ale zonei euro, ceea ce este deosebit de semnificativ în contextul actual de înăsprire a politicii monetare.

Mai multă creștere și o calitate mai bunăDatele reflectă că puterea mai mare a redresării a fost însoțită și de o calitate mai ridicată a creșterii economiei spaniole, de care a beneficiat în special familiile, crescând cu peste un punct ponderea salariilor asupra PIB-ului. De asemenea, îmbunătățește productivitatea pe oră care, la sfârșitul lui 2022, era deja cu aproape un punct peste cea din 2019.

În sfârșit, creșterea PIB nominal cu peste 20.000 de milioane de euro a redus raportul datorie/PIB cu încă 1,6 puncte la sfârșitul anului 2022 și ar permite anticiparea obiectivelor fiscale stabilite în Programul de stabilitate, anticipând până în 2023 reducerea. sub 110%.

Revizuirea Conturilor Naționale Anuale aliniază creșterea PIB-ului cu restul indicatorilor economici, evidențiind relevanța și eficacitatea politicii economice care a fost realizată în ultimii ani. O politică economică care a făcut posibilă implementarea unor măsuri care să răspundă provocărilor apărute și să o îmbine cu programul ambițios de investiții și reforme care sunt implementate prin Planul de redresare și care permit transformarea economiei spaniole. .

Mai multe informatii INE: Conturile naționale anuale ale Spaniei Etichete: Economie Sursa: Guvernul Spaniei – Spania și-a recuperat nivelul PIB-ului înainte de pandemie deja în 2022