#Madrid –

Aș evita cistoscopia periodică

Personalul de cercetare de la Institutul de Cercetare Spitalul 12 de Octubre (i+12), aparținând rețelei de sănătate publică a Comunității Madrid, împreună cu CIEMAT, condus de dr. Marta Dueñas Porto, s-au dezvoltat, cu sprijinul financiar al Fundația „La Caixa”, un instrument inovator și non-invaziv pentru prezicerea răspunsului la imunoterapie în carcinomul urotelial. Proiectul se numeste ‘Bladimir’ si are ca obiectiv depistarea precoce a cancerului de vezica urinara, evitand reaparitia testelor invazive, odata ce boala a fost depasita.

Această tumoră are o rată mare de recurență de până la 70 la sută, așa că, în ciuda depășirii bolii, pacienții trebuie să meargă de trei sau patru ori pe an pentru a face o citoscopie și a verifica dacă boala nu a reapărut. Este un test invaziv și dureros. Ideea este să-l înlocuiești cu un test de urină.

Marta Dueñas, cercetător la Institutul de Cercetare i+12 al Spitalului 12 de Octubre și șef al proiectului, explică că acesta este un progres cheie deoarece, deși nu este una dintre tumorile cu cel mai prost prognostic, recurența sa ridicată necesită monitorizare periodică Prin intermediul cistoscopie, afectează calitatea vieții pacientului. În plus, adaugă el, monitorizarea lor medicală reprezintă o povară economică semnificativă pentru sistemele de sănătate din întreaga lume.

Noul instrument de diagnostic și monitorizare, sistemul BlaDimiR Este o alternativă simplă, rapidă, ieftină și non-invazivă. Se bazează pe o determinare simplă a moleculelor mici de ARN din probele de urină ale pacientului și s-a dovedit că poate diagnostica cu exactitate cancerul vezicii urinare în mai mult de 90 la sută din probele analizate. Un rezultat mult mai bun, de altfel, decât cele arătate de cistoscopie și alte sisteme comerciale existente.

Următorul obiectiv al cercetării este implementarea unui sistem non-invaziv care ajută la prezicerea răspunsului pe care îl va avea fiecare pacient la tratamentul standard pentru cancerul vezicii urinare, care implică un proces inflamator acut, dureros și sângeros. Prezicerea răspunsului la aceste tratamente va evita durerea la pacienții care nu vor beneficia de terapie. Aproximativ acestea reprezintă 50 la sută din toți pacienții care îl primesc. În plus, explică Dueñas, este important ca medicul să aibă aceste informații pentru a putea propune terapii alternative care pot avea ca rezultat ameliorarea pacientului sau să evalueze dacă vezica urinară trebuie sau nu îndepărtată.

Sursa: Comunitatea Madrid – Cercetătorii de la Spitalul 12 de Octubre dezvoltă un nou sistem de diagnostic pentru depistarea precoce a cancerului de vezică urinară pe baza unui test de urină