#Madrid –

ÎMPĂRTĂȘTE PREMIUL CU TIMOTHY SPRINGER PENTRU CERCETAREA SA ÎN IMUNOLOGIE

Francisco Sánchez Madrid, șeful Serviciului de Imunologie al Spitalului Universitario de La Princesa, director al Institutului de Cercetare în Sănătate IIS Princesa și profesor de imunologie la Universitatea Autonomă din Madrid, și Timothy Springer, de asemenea, imunolog și profesor la Universitatea Harvard din Boston au primit Premiul Robert Koch 2023 pentru importanta lor cercetare comună în imunologie. Ambii au fost pionierii în descoperirea relevanței moleculelor de adeziune celulară în funcția celulelor imune. Această descoperire importantă a deschis noi posibilități pentru tratamentul bolilor imune prin intermediul anticorpilor monoclonali. Premiul Robert Koch, care este dotat cu 120.000 de euro, este considerat unul dintre cele mai importante premii științifice din Germania, și este acordat anual de Fundația Robert Koch și de Ministerul Sănătății din Germania. Această Fundație non-profit creată în 1907, cu sediul la Berlin, își propune să promoveze progresul biomedical. Promovează cercetarea științifică de bază în domeniul bolilor infecțioase și imunologice, precum și proiecte unice pentru rezolvarea problemelor medicale.

Ceremonia de decernare a premiului Robert Koch va avea loc pe 17 noiembrie 2023 în orașul Berlin. Francisco Sánchez Madrid și Timothy Springer vor primi premiul din mâinile Premiului Nobel pentru Medicină, profesorul Jules Hoffmann.

Profesorul Francisco Sánchez Madrid, care este, de asemenea, în prezent directorul Grupului de Comunicare Intercelulară în Răspunsul Inflamator al Centrului Național pentru Cercetători Cardiovasculari (CNIC), și-a obținut doctoratul la Universitatea Autonomă din Madrid în 1980. După teza sa de doctorat, s-a transferat la Universitatea Autonomă din Madrid. Departamentul de Patologie de la Harvard Medical School din Boston, Massachusetts. Atunci, împreună cu profesorul Timothy Springer, au identificat integrinele care controlează aderența și activarea leucocitelor și au adus astfel o contribuție decisivă la dezvoltarea terapiilor pentru bolile inflamatorii și autoimune, precum scleroza multiplă și boala Crohn.

Cercetări decisive pentru tratarea bolilor autoimune

Din 1990 este profesor de imunologie la Universitatea Autonomă din Madrid, precum și șef al Serviciului de Imunologie la Spitalul Universitar La Princesa și director științific al Institutului de Cercetare în Sănătate Princesa. Cercetările sale ulterioare au fost esențiale în înțelegerea funcției sinapselor imunologice, adică a structurilor prin care celulele imune comunică între ele sau cu alte celule. Aceste lucrări sunt decisive pentru dezlegarea sistemului imunitar și a rolului acestuia în răspunsul imunitar în sănătate și boală.

Pe de altă parte, profesorul Timothy Springer este imunolog american și profesor la Universitatea Harvard, Boston, Massachusetts, SUA.A studiat biochimia la Berkeley, la Universitatea din California, înainte de a-și lua doctoratul la Harvard în 1976. A fost profesor la Harvard. Facultatea de Medicină din 1977. Împreună cu Francisco Sánchez-Madrid, a descoperit integrinele, proteine ​​care leagă celulele și sunt cruciale pentru funcționarea acestor celule, cum ar fi migrarea celulelor din sânge în țesut, așa cum a putut demonstra pentru prima dată. Anticorpii monoclonali dezvoltați de ambii cercetători împotriva anumitor integrine s-au dovedit a fi eficienți împotriva inflamațiilor cronice. De exemplu, în scleroza multiplă și bolile inflamatorii intestinale. Astăzi, profesorul Springer este interesat de elucidarea structurii și mecanismelor de reglare și activare a integrinelor și a altor molecule de adeziune.

Împreună cu profesorii Francisco Sánchez Madrid și Timothy Springer, medalia de aur Robert Koch va fi câștigată de profesorul Patrice Courvalin, unul dintre cei mai renumiți cercetători din lume în domeniul rezistenței la antibiotice.

Sursa: Comunitatea Madrid – Francisco Sánchez Madrid, șef de imunologie la Spitalul de La Princesa, Premiul de cercetare Robert Koch