Sunt 6 săptămâni de când în provincia Castilla la Mancha nu s-a mai înregistrat vreun caz nou de gripă A, ceea ce a determinat autorităţile sanitare regionale să declare că mult temuta epidemie a luat sfârşit. S-au elaborat rapoartele finale cu privire la evoluţia epidemiei din momentul detectării, în aprilie 2009, a primului caz de infectare cu virusul AH1N1 de pe teritoriul spaniol.

Reprezentanţii Colegiului Oficial al Medicilor din Toledo susţin că incidenţa bolii a fost mult mai scăzută decât se prevăzuse iniţial şi că numărul cazurilor grave a fost foarte mic. Datele deţinute până în momentul de faţă indică faptul că în Castilla la Mancha 11 persoane au decedat în urma complicaţiilor produse de gripa procină. De asemenea, autorităţile sanitare precizează că doar foarte puţini locuitori din regiune au decis să se vaccineze împotriva virusului, datorită tuturor comentariilor făcute de specialişti cu privire la posibilele efecte secundare ale medicamentului.

Deşi în Castilla la Mancha s-au înregistrat unele mutaţii ale virusului AH1N1 faţă de forma sa iniţială, acestea nu au avut nici o importanţă, observându-se gradat o scădere a puterii lui de acţiune.