În Carmona, o localitate situată la aproximativ 20 km de Sevilla, există o crescătorie de găini, unde deşi nu te-ai aştepta lucrează şi cetăţeni români. La această fermă lucrează aproximativ 30 de români, cu contracte de muncă. După cum ne-au spus chiar ei, lucrează de la 7,30 dimineaţa până la 5 seara, pentru un salariu de 1000 euro plus asigurări sociale.

Mitică provine din Constanţa şi lucrează de aproximativ un an la ferma cu pricina. „Lucrăm foarte multe ore pe zi, iar concediul de odihnă nu ni-l plătesc deoarece ne zic că dacă nu ne convine, suntem liberi să plecăm în altă parte, aşa că nu avem ce face decât să acceptăm situaţia aşa cum este. Le dăm mâncare, curăţăm reziduurile, adunăm ouăle şi facem tot ce este de făcut într-o crescătorie de găini„.

Mitică plăteşte o chirie de 250 de euro pe lună pentru un apartament cu un dormitor, iar aproximativ 100 de euro pe săptămână îl costă mâncarea. „Din 1000 euro salariul pe o lună, nu rămân cu mai nimic, mai trimit în ţară la familie, dar foarte puţin. Am fraţii mei care lucrează în câmp la Huelva şi nici acolo situaţia nu este atât de bună, spaniolii profită acum de situaţia de criză ca să plătească mai puţin, dar chiriile nu se ieftinesc, cum de altfel şi mâncarea este mai scumpă ca acum 3 – 4 ani în urmă, când salariul era acelaşi ca acum„, mai spune Mitică.

Nici situaţia românilor care lucrează în câmp, la cules de portocale, mandarine, căpşuni, sau alte legume nu s-a îmbunătăţit cu nimic în ultima vreme, datorită ploilor torenţiale, care au căzut în ultimul timp în Andalucia.

Mii de români din această provincie, sunt în continuare afectaţi foarte grav, economic din cauza timpului nefavorabil, neputând să meargă la muncă şi sunt nevoiţi în continuare să mănânce pe „caiet”, pe datorie, şi asta nu se ştie pentru câtă vreme.