#AlcaladeHenares – Festivalul ALCINE, organizat de Consiliul Municipal Alcalá de Henares și Comunitatea Madrid cu finanțare de la Ministerul Culturii, și-a prezentat astăzi cea de-a 52-a ediție, care va avea loc în perioada 2-12 noiembrie în orașul Complutense.

Directorul general de Promovare Culturală al Comunităţii Madrid, Gonzalo Cabrera, a participat la prezentarea ALCINE 52 la Teatro Salón Cervantes; primarul orașului Alcalá de Henares,

Judith Piquet; consilierul pentru Cultură al Consiliului Local Alcalá de Henares, Santiago Alonso; directorul artistic al ALCINE, Pedro Toro și membrii echipei SOPA, creatori ai imaginii noii etape a festivalului, precum și trofeele reînnoite care debutează în această ediție.

ALCINE 52 va începe joi, 2 noiembrie, cu un concert la Teatrul Salón Cervantes al trupei _juno (proiect muzical Zahara și Martí Perarnau IV) și prezentarea vineri, 3 noiembrie, a scurtmetrajului Extraña forma de vida, cu Pedro. Pascal și Ethan Hawke și prezentat de regizorul Pedro Almodóvar. După cum a explicat directorul artistic al ALCINE, Pedro Toro, „Pedro Almodóvar completează un poster magnific pentru această ediție a ALCINE și va fi o plăcere să-l urăm bun venit la Alcalá de Henares pentru a-și prezenta cea mai recentă lucrare, un scurtmetraj, într-o sesiune. deschis publicului.cu intrare liberă.”

În cuvintele primarului din Alcalá de Henares, Judith Piquet, „Festivalul de Film nu este doar unul dintre cele mai vechi evenimente culturale ale noastre, este și cel cu cea mai mare proiecție națională și internațională. Și tocmai datorită carierei sale îndelungate, care îl plasează printre cei mai consacrați din Spania în lumea scurtmetrajelor, dar și datorită vocației sale de a se specializa în cele mai noi și mai neobișnuite.” Mai mult, Piquet a subliniat că „ALCINE are o reputație dovedită ca festival de avangardă, mereu atent la cele mai inovatoare creații audiovizuale, la munca celor mai tineri realizatori și la cele mai diverse și experimentale perspective. Toate acestea într-o lume precum cea a cinematografiei în plină transformare, ca industrie și ca produs artistic, datorită revoluției tehnologice în care suntem cufundați.”

La rândul său, directorul general de Promovare Culturală al Comunităţii Madrid, Gonzalo Cabrera, a subliniat că „scurtmetrajele sunt instrumentul prin care realizatorii de film arată realitatea care preocupă cel mai mult societatea din diferite puncte de vedere. 52 de povestiri vor concura în cadrul Concursului Național și European care va concura în cele 12 programe tematice ale secțiunilor oficiale, din 1.500 de scurtmetraje prezentate și evidențiind că peste 48% sunt spaniole, asta demonstrează momentul minunat în care este industria spaniolă a scurtmetrajului. trăind și mai ales „omul din Madrid”.

Pentru această ediție a 52-a, au fost primite peste 1.500 de scurtmetraje în cele două secțiuni principale competitive ale festivalului: Competiția Națională și Competiția Europeană de Scurtmetraj, ambele calificându-se la premiile Goya și Oscar. Cei care se ocupă de alegerea celor selectați vor fi juriile formate din nume precum scriitoarea Elisa Victoria (Vozdevieja, Otaberra), José Gil (Chileshorts), regizorul Joaquín León (Infinite Heat, câștigător al celui de-al 19-lea scurtmetraj ibero-american). Film Contest Spanish Version-SGAE), producătorul María Herrera (Madrid Arquitectura Emocional 1959, Goya pentru cel mai bun scurtmetraj de ficțiune) sau jurnalistul Matías G. Rebolledo (La Razón).

Ediția va fi dedicată intersecțiilor dintre hârtie și celuloid, sub motto-ul: „Există hârtii care ascund piese prețioase”, aprofundând în propunerea comună cu boutique-ul creativ Equipo SOPA de a înființa ALCINE în noua sa etapă ca acel festival de „ piese prețioase” (scurtmetraje) și „diamante brute” (noi talente). Acest lucru este reflectat de universul creativ care, ca și în ediția precedentă, depășește afișul tradițional și se extinde într-o întreagă lume mică.

O altă noutate notabilă a ediției sunt premiile, care își măresc și distribuie premiile, fiind unul dintre puținele festivaluri care acordă premii financiare la categorii tehnice scurtmetrajelor.

În total sunt 28 de categorii pe care ALCINE le recunoaște, pe lângă lansarea unui nou trofeu în această ediție, care va fi afișat exclusiv în cadrul conferinței de presă.

Festivalul va avea două noi secțiuni: maratonul de scurtmetraje în format orizontal și vertical Alcalá Film Jam, în colaborare cu Biroul de film Alcalá al Departamentului de Turism al Consiliului Municipal Alcalá de Henares, și huliganul Off-ALCINE, special axat pe creatorii locali, pentru ca aceștia să-și poată vedea și munca la festival. Tot în această linie se remarcă și crearea Spațiului ALCINÉFILO, dedicat sporirii vizibilității și relației cu publicul festivalului, un parcurs deja întreprins anul trecut și care a demonstrat rezultate bune cu peste 25.000 de spectatori, depășind cifrele chiar înainte de pandemie. . Participanții la festival își vor putea alege favoriții în categoriile competitive pentru a concura pentru Premiile Publicului, care vor fi înmânate de Departamentul Familie, Copii și Tineret.

Urmând tematica literară, expoziția acestei ediții va fi dedicată scenei ca regizor al romancierului de acum de succes Santiago Lorenzo (Los asquerosos) cu care va avea loc o întâlnire împreună cu scriitoarea Elisa Victoria. De asemenea, vizitând ALCINE pentru a vorbi despre cărți și filme, jurnalistul Alejandro G. Calvo (Sensacine), Jaume Ripoll (director editorial și co-fondator Filmin), David Muñoz (nominalizat la Goya 2022 pentru cel mai bun scenariu), poetul și National Câștigătoarea premiului Berta García -Faet și o sesiune dedicată benzilor desenate și animației va avea loc în colaborare cu Catedra de benzi desenate a Universității din Alcalá, AC/E și Direcția Generală de Cărți, Benzi desenate și Lectură cu unele dintre cele mai proeminente nume a scenei. În plus, festivalul va prezenta o proiecție surpriză a uneia dintre cele mai așteptate și mai premiate adaptări literare ale sezonului, chiar înainte de premiera sa în teatrele comerciale.

ALCINE recuperează și unul dintre cele mai emblematice simboluri ale festivalului: publicațiile sale. Istoria(e) unui festival de film este o încrucișare între un catalog al expoziției de 50 de ani, o arhivă istorică și o cronică orală a primei jumătate de secol a festivalului, realizată de jurnaliștii de film Juanma Ruíz și Cristina Aparicio, cu design de Tripl3salto. Dar nu este singurul lucru: festivalul își extinde din nou privirea dincolo de Europa cu Hărți ALCINE, anul acesta cu Indonezia ca țară invitată și reflectând roamingul internațional al festivalului de-a lungul anului.

În secțiunea Open Screen, ALCINE va prezenta în această ediție a 52-a lungmetraje grozave precum Above all at night, un thriller de autor de Víctor Iriarte cu Lola Dueñas și Ana Torrent sau Heavies tendres, de popularul ilustrator și animator Juanjo Sáez; pe lângă titluri celebre precum Matria, Killing crabs, La imatge permanent sau 20.000 de specii de albine, de către câștigătoarea ALCINE 51 pentru scurtmetrajul Cuerdas, Estíbaliz Urresola Solaguren.

În rolul său educațional fundamental, ALCINE a primit din nou peste 11.000 de solicitări din partea centrelor de învățământ pentru a participa la sesiunile sale pentru copii, tineri și limbi străine, cu programe selectate chiar de copiii și tinerii. Noile colaborări cu instituții din Comunitatea Madrid, cum ar fi Școala de Artă „Alberto Corazón” Alcalá de Henares, vor permite viitorilor artiști să participe la festival prin discipline precum videomapping și design de poster. Sau, mulțumită ECAM, posibilitatea profesioniștilor și absolvenților de a ajuta adolescenții să realizeze primul lor film prin proiectul Órbita Cine, fără a uita pe toți realizatorii de scurtmetraj emergenți care, grație atelierelor ALCINE_lab, vor putea duce la bun sfârșit primele proiecte. . .

Sectorul profesional va avea, de asemenea, posibilitatea de a împărtăși proiecte în The Class. II Întâlnire de Educație, Mediere Culturală și Cinema, organizată cu rețeaua de artă și școală PLANEA. Dincolo de datele festivalului, vor continua sesiunile cu institute și școli, precum și secțiunea Închisoare Scurtă, care va aduce programarea festivalului pentru al treilea an consecutiv populației deținute din Centrele Penitenciare Madrid I și Madrid II.

În cele din urmă, ALCINE continuă să parieze pe cinema dincolo de ecran și de publicul său obișnuit în noua sa etapă, cu sesiuni neconvenționale precum ALCINE deCulto, dedicată aniversării a 25 de ani de la The Big Lebowski, combinând cinema cu bowling și cocktailuri în Quadernillos Shopping. Centru; ALCINE Oculto, cu proiecții plasate în locații secrete; Short Music, despre cinema și muzică live; poezie și comedie în Screen Poema sau Las Raras; atelierele ALCINE Kids, unde fetele și băieții vor crea cortina animată care își va deschide propria secțiune; sau concertul de închidere cu Orchestra Ciudad de Alcalá, care va îmbina simfonica cu proiecția unui documentar.

Toată programarea ALCINE va fi concentrată în perioada 2-12 noiembrie, dar după acele date, ALCINE va continua până în weekendul lung din decembrie cu Showcase-ul de lungmetraj, alăturându-se Zilei celei mai scurte, cu o dată încă neconfirmată, cu o selecție de scurtmetraje realizate de originea literară și Clubul de lectură corespunzător. Programul complet ALCINE 52 poate fi consultat acum pe site-ul alcine.org.

Sursa: Primarul subliniază caracterul „divers și inovator” al celei de-a 52-a ediții ALCINE, care va fi deschisă de Pedro Almodóvar