#Madrid –

Raport Impactul bolilor traumatice severe în Spania

Spitalul 12 de Octubre prezintă raportul Impactul bolii traumatice severe în Spania, împreună cu Fundación MAPFRE și Societatea Spaniolă de Medicină Intensivă și Unități Coronariene (SEMICYUC), cu scopul de a analiza evoluția patologiei traumatice în unitățile de terapie intensivă din întreaga lume. ultimul deceniu în Spania. Este o lucrare care, potrivit autorilor săi, reflectă îmbătrânirea generală a populației, precum și schimbările care au loc în mobilitate și în mediul de muncă și agrement.

The accidente rutiere (41%), cel cade (22%), cel accidente de munca (10%), cel atacuri (8%), cel activități sportive și de agrement (7%) și tentative de sinucidere (7%) sunt cele mai frecvente situații pentru care o persoană este internată într-o Unitate de Terapie Intensivă (UTI) din cauza unei leziuni traumatice severe.

Aceste circumstanțe, care apar mai frecvent sâmbăta și duminica și în lunile iunie și iulie, produc rani grave, în principal în cap (37%) și cufăr (35%), și provoacă decesul a 11% dintre cei afectați, care rămân în spital în medie între 16 și 21 de zile. Se remarcă mortalitatea ridicată asociată vârstei, care merge de la 6% la cei mai tineri la 34% la cei mai în vârstă.

Persoanele care suferă acest tip de răni sunt în cea mai mare parte bărbați (78%), cu o vârstă medie între între 43 și 49 de ani. Este izbitor faptul că între 12% și 15% dintre persoanele internate într-o terapie intensivă au consumat alcool Și cadouri istoric psihiatric.

Acestea sunt câteva dintre concluziile raportului Impactul bolilor traumatice severe în Spania.Cercetarea analizează un total de 15.817 de intrări datorită informațiilor din două baze de date, prima, RETRAUCIcu caracter national, care reprezinta cel mai mare registru de traume din Spania, protejat de SEMICYUC; iar al doilea, dintr-un centru foarte reprezentativ, UCITEUnitatea de Traumatologie și Terapie Intensivă de Urgență a Spitalului 12 de Octubre din Madrid.

Lucrarea oferă și date despre Institutul National de Statistica (INE), care oferă ultimele cifre disponibile privind mortalitatea prin traumă. În acest sens, indică faptul că între 2012 și 2020 numărul de persoane care au murit în Spania din cauze externe de la 14.004 în 2012 până la 16.078 în 2020, ceea ce reprezintă o creștere de 15%, în principal datorită creșterii experimentate de căderi accidentale, care a crescut cu 50% în acea perioadă și a luat viața 3.605 persoane în 2020. De remarcat sunt şi cele înec și sufocare, care în acei ani a crescut cu 29% și a provocat moartea a 2.913 persoane (2020), precum și sinucideri, că de fapt reprezintă prima cauză externă de deces în Spaniași care în această perioadă a crescut cu 11% și a provocat moartea lui 3.941 de persoane (2020).

Sursa: Comunitatea Madrid – Accidentele de circulație provoacă 4 din 10 internari pentru vătămare gravă la UTI, în special la bărbații cu vârste cuprinse între 26 și 35 de ani.