Criza economică a afectat în Spania, în special, sectorul construcţiilor în care au fost angrenate în ultimii ani sute de mii de străini. Odată cu prăbuşirea sectorului, aceleaşi sute de mii de oameni au rămas fără lucru din cauza faptului că în domeniul lor nu mai exista aceeaşi cerere de forţă de muncă. De aceea, imediat după declanşarea crizei întreaga administraţie spaniolă, atât cea locală cât şi cea regională şi naţională, au pus accentul pe creşterea numărului de cursuri de reconversie profesională.

În ultimele luni, foarte mulţi absolvenţi de cursuri profesionale şi-au putut găsi de lucru în alte domenii, datorită deciziei de a urma un curs de formare profesională. De asemenea, recent, Guvernul a prelungit contractele celor 1500 de specialişti din cadrul serviciilor de muncă care s-au ocupat până acum cu reorientarea profesională a persoanelor care rămâneau în şomaj.

Trecerea dintr-un domeniu în altul este dificilă pentru persoanele care au petrecut mulţi ani într-o meserie, însă posibilitatea de reconversie rapidă, la ora actuală, este singura cale de a ieşi din criză. Piaţa muncii cere din ce în ce mai mult o mai mare putere de adaptare a salariaţilor de la un loc de muncă la altul. După declanşarea crizei foarte mulţi români au căutat soluţii în alte sectoare cum sunt serviciile sau agricultura, iar în momentul de faţă oferta de cursuri pentru tot felul de meserii, care sunt căutate chiar acum pe timp de criză, este tot mai variată. Un studiu făcut recent în Catalunya arată că peste 70% dintre absolvenţii cursurilor de formare profesională şi-au găsit de lucru în următoarele 6 luni de la terminarea cursului.

Instalatorii de plăci de energie solară sau asistentele sanitare sunt căutaţi în continuare şi oricine poate să-şi schimbe acum locul de muncă după efectuarea unui curs de câteva luni.