#Spania – Potrivit raportului, profilul jucătorului din Spania este din ce în ce mai tânăr (22% dintre jucători au sub 25 de ani), iar modalitatea de intrare în joc este, în cea mai mare parte, personală. Concret, loteria (bilete, bilete, zecimi) și loteria instant sau presa. 86,61% dintre respondenții de acea vârstă susțin că le-au jucat pe ambele și, dintre ei, 2,7% prezintă simptome de probleme legate de jocurile de noroc.

În modalitatea online, 36,5% dintre tinerii între 18 și 25 de ani care au jucat la pariuri în ultimul an au participat la pariuri online și, dintre aceștia, 12,45% au dezvoltat simptome de probleme legate de jocurile de noroc. În continuare, ruleta (28,08% de participare; cu 23,3% simptome de probleme de jocuri de noroc), loterie (27,04% de participare; cu 12,91% simptome de probleme de jocuri de noroc) și cărți (24,06% de participare; cu 20,03% simptome de probleme de jocuri de noroc).

Aceste date, după cum a subliniat ministrul în exercițiu al Consumatorilor, Alberto Garzón, arată că, deși jocurile de noroc față în față sunt mai frecvente și mai frecvente, riscurile cresc exponențial în mediul online, tinerii fiind cei mai vulnerabili și expuși. la o posibilă tulburare a jocurilor de noroc.

„Ne preocupă cea mai vulnerabilă populație. Iar grupa de vârstă 18-25 de ani este deosebit de vulnerabilă. Este o generație care a suferit impactul mai multor crize economice, care își dezvoltă propria identitate și ale cărei probleme în acele etape primare ale vieții. Acestea se pot agrava sau dezvolta la vârsta adultă”, a spus ministrul în exercițiu al Consumatorilor.

Problemele sau tulburările legate de jocurile de noroc au, de asemenea, o incidență mai mare, la toate vârstele, în mediul online. De exemplu, dintre jucătorii care pretind că pariază la loterie în persoană, doar 1,5% prezintă simptome de probleme legate de jocurile de noroc, comparativ cu 24,5% care îi au ca jucători instant la loterie online.

O altă dintre datele evidențiate din Studiul de prevalență a jocurilor de noroc 2022-2023 este că aparatele de jocuri de noroc (atât în ​​persoană, cât și online) sunt cele care, pentru întreaga populație, cresc riscul de a suferi de probleme legate de jocurile de noroc. Nu degeaba, 21,27% dintre cei care le folosesc în locații fizice și 52,56% dintre cei care joacă pe internet prezintă simptome de jocuri de noroc problematice.

Mai puțini jucători, dar risc mai mareRaportul arată că, în ultimul an, aproape jumătate (49,2%) dintre persoanele chestionate au jucat la un moment dat, fie fizic, fie online, ceea ce reprezintă o scădere cu 8 puncte procentuale față de ultimul sondaj EDADES 2022 realizat de Ministerul Sănătății, care a stabilit cifra pentru jocurile de noroc problematice la 1,7%.

Cu toate acestea, studiul privind prevalența jocurilor de noroc pentru consumatori din 2022-2023 ridică acest număr de jucători cu simptome de tulburare a jocurilor de noroc la 2,01%. Acest lucru confirmă, după cum a explicat Garzón, necesitatea de a reglementa publicitatea pentru jocuri de noroc, așa cum sa făcut în 2021 odată cu aprobarea Decretului Regal privind comunicațiile comerciale și jocurile de noroc responsabil, care a fost realizat în același an prin RD 176/2023 privind mediile sigure de joc.

„Până atunci, responsabilitatea minimizării riscurilor jocurilor de noroc a fost lăsată în mâinile companiilor și acest lucru s-a dovedit, după cum arată datele, ineficient. Acum, odată cu decretul care reglementează publicitatea pariurilor și a jocurilor de noroc în vigoare și la aprobarea Decretului Regal privind mediile de joc sigure, suntem convinși că aceste cifre se vor îmbunătăți”, a spus ministrul.

În ceea ce privește motivațiile pentru jocurile de noroc, raportul indică faptul că în majoritatea cazurilor jucătorii pariază pentru a câștiga bani (43% din cazuri). De asemenea, este izbitor că jumătate dintre persoanele cu simptome de tulburare își justifică comportamentul în acest fel. Ca un al doilea motiv, cei chestionați indică jocul din obicei, obicei sau tradiție (37%), iar distracția (9%) ocupă locul al treilea.

O legislatură a progresului pentru a-i proteja pe cei mai vulnerabiliPrintre reglementările aprobate de Ministerul Consumatorilor pentru consolidarea protecției consumatorilor, se remarcă Decretul Regal care restricționa expunerea minorilor și a altor grupuri vulnerabile la publicitatea pentru pariuri și jocuri de noroc. Astfel, din 31 august 2021 și după zece ani de lipsă de control, publicitatea online a jocului și publicitatea la radio și televiziune au fost reglementate (permise doar în perioada de la 1:00 a.m. la 5:00 a.m.) împreună cu sponsorizarea de truse, stadioane și echipe sportive, printre alte măsuri.

De asemenea, ministerul a aprobat în această legislatură reorientarea ratei jocurilor de noroc către activități care vizează prevenirea dependenței de jocuri de noroc și coordonarea registrelor auto-interzise și a implementat măsuri de întărire a protecției celor mai vulnerabili jucători, obligând operatorii să creeze jocuri mai sigure. medii.

De asemenea, Ministerul Consumatorilor a participat, împreună cu Direcția Generală a Poliției (DGP), la cercetări penale privind posibile manipulări ale competițiilor sportive și fraude la pariuri cu scopul de a consolida lupta împotriva fraudei pe această piață.

În plus, a lansat diverse campanii de conștientizare pentru a avertiza cu privire la riscurile jocurilor de noroc în rândul tinerilor.

Ministrul interimar al Consumatorilor, Alberto Garzón, în timpul discursului său.

Mai multe informatii Video: Prezentarea studiului privind prevalența jocurilor de noroc 2022-2023 Sursa: Guvernul Spaniei – 12% dintre tinerii cu vârsta între 18 și 25 de ani care participă la pariuri online dezvoltă probleme legate de jocurile de noroc