#Spania – Ministrul interimar al Apărării, Margarita Robles, a susținut o videoconferință cu comandamentul navei amfibie portavion „Juan Carlos I” pentru a evalua exercițiul militar european de gestionare a crizelor MILEX 23 și a subliniat că „este o etapă foarte importantă. pentru Uniunea Europeană”.

În cadrul MILEX-23, Spania a găzduit primul exercițiu cu desfășurare de forțe la sol (numit LIVEX) în apele din Cádiz, unde în această săptămână au participat aproximativ 2.900 de militari din 19 țări, cu scopul de a îmbunătăți interoperabilitatea armatelor și de a avansa Capacitatea de desfășurare rapidă a UE, care trebuie să fie pe deplin operațională în 2025, așa cum sa convenit în așa-numita busolă strategică.

Robles a vorbit cu contraamiralul Gonzalo Villar, comandantul Grupului Expeditionar de Luptă „Dédalo” de la bordul portavionului, care a asigurat că acest exercițiu a demonstrat că sistemul de planificare al UE funcționează”.

Villar a mai declarat că MILEX „ne-a ajutat să învățăm să pregătim calea către 2025, pe măsură ce busola strategică funcționează”, și a subliniat „angajamentul țărilor care și-au arătat disponibilitatea de a trimite personal în număr mare pentru a configura o forță de dimensiuni mari”.

Ministrul a evidențiat mândria pe care Spania și forțele sale armate o au de a organiza un exercițiu atât de crucial și important, care a coincis în timpul întâlnirii sale cu Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică Externă, Josep Borrell, marți trecută la Sevilla. Pentru Borrell, este semnificativ faptul că acest exercițiu este efectuat și în timpul actualei președinții spaniole a Consiliului UE.

În ciuda vremii rea care a domnit pe coasta Cádiz, exercițiul a decurs „foarte bine” și toți „participanții au fost mulțumiți”, a spus Villar, care va prezenta la Bruxelles analiza și lecțiile învățate din desfășurarea europeană pe teren. . .

Contraamiralul a fost însoțit pe navă de căpitanul Ricardo Gómez, comandantul portavionului, și de comandantul Brigăzii de infanterie marină „Tercio de la Armada”, generalul de brigadă José María Sanz. La rândul ei, Robles a fost însoțită la sediul Departamentului de viceamiralul Iñigo de la Puente, comandant secund și șeful Statului Major General al Comandamentului Operațiuni.

Exercițiul MILEX 23Exercițiul MILEX 23 constă din două părți legate între ele. Primul, care a început pe 18 septembrie, constă într-un exercițiu la postul de comandă și a continuat până vineri, 6 octombrie. În aceasta, procesul de planificare militară a fost pus la încercare la nivel strategic și operațional.

A doua parte este LIVEX și are loc de luni, 16 octombrie, până duminică, 22 octombrie. În aceste zile, Forța de aproximativ 2.900 de militari este desfășurată într-un teatru de operațiuni simulat din provincia Cádiz și execută planul operațional elaborat în faza de planificare.

Timp de cinci săptămâni, forțele militare europene s-au concentrat pe planificarea și execuția unei politici de securitate și apărare comune într-un mediu hibrid de amenințări.

MILEX 23 este punctul culminant a aproape paisprezece luni de planificare și pregătire detaliată de către Direcția Concepte și Capabilități a Statului Major al Uniunii Europene (EUMS).

IMPLANTAREA GRUPULUI „DÉDALO”.Odată ce exercițiul se încheie duminică viitoare, 22 octombrie, Grupul „Daedalus” va participa la activitățile de supraveghere consolidată ale NATO asupra țărilor din Europa de Est și la cel mai mare exercițiu amfibiu al anului în largul coastei italiene, așa-numitul „Dynamic Mariner- Mare Aperto 23′.

De asemenea, va oferi sprijin operațiunii „Sea Guardian” a NATO, al cărei scop este de a consolida securitatea maritimă în Marea Mediterană.

Grupul „Dédalo-23” este alcătuit din navele „Juan Carlos I” și „Castilla”, fregata „Numancia”, Batalionul I de Aterizare Infanterie Marină și avioanele și elicopterele Harrier ale Flotilei de Avioane.

Ministrul interimar al Apărării, Margarita Robles, în cadrul videoconferinței cu comanda navei portaavion amfibie „Juan Carlos I”.

Mai multe informatii Galerie foto pe Flickr a Ministerului Apărării Etichete: UE Președinția spaniolă a Consiliului UE 2023 NATO Sursa: Guvernul Spaniei – Robles subliniază că exercițiul MILEX 23 „este o etapă foarte importantă pentru capacitatea de desfășurare rapidă a UE”