Concret, misiunea este coordonată de Institutul de Fizică din Cantabria (IFCA), un centru comun al Consiliului Superior pentru Cercetare Științifică (CSIC). ) și Universitatea din Cantabria (UC). Obiectivul său principal este studiul materiei întunecate din univers care, conform diferitelor observabile cosmologice, ar putea fi de până la de cinci ori mai abundent decât materia obișnuită. Datorită proprietăților sale, detectarea lui directă este foarte complexă și, deocamdată, nu cunoaștem existența sa decât prin efectele gravitaționale.

Tocmai aceste efecte asupra sateliți care orbitează în haloul galaxiilor precum Calea Lactee, pe care ARRAKIHS îi va putea descoperi și caracteriza pentru a dezvălui natura materiei întunecate.

Ministrul Știință și inovație, Diana Morant, a declarat că cunoașterea materiei întunecate ne va permite să înțelegem mai bine universul nostru și, astfel, să înțelegem originea acestuia.

Misiunea ARRAKIHS
Echipa de cercetare responsabilă pentru ARRAKIHS va fi condusă de Rafael Guzmán, cercetător la CSIC, membru al Cosmologiei și Instrumentației Observaționale Grupul IFCA și profesor la Universitatea din Florida, Universitatea Complutense din Madrid (UCM), Institutul de Astrofizică din Andaluzia (IAA-CSIC), Institutul de Științe Spațiale o (ICE-CSIC), Centrul de Astrobiologie (CAB, INTA-CSIC) și Centrul de Fizică al Cosmosului Aragonului (CEFCA), în colaborare cu compania Satlantis.

Misiunea ARRAKIHS (acronim pentru „Analysis of Resolved Remnants of Accreted Galaxies as a Key Instrument for Halo Surveys”) a fost depusă programului F-Missions (Fast Missions Opportunities) al ESA în luna februarie a acestui an, iar un consorțiu internațional participă în dezvoltarea sa, cu centre de cercetare din Spania, Elveția, Regatul Unit, Belgia, Suedia, Austria și Statele Unite, răspunzând anunțului de oportunitate publicat de ESA în decembrie 2021.

Ulterior, în iulie, a primit sprijinul Ministerului de Știință și Inovare prin calificarea în programul ESA PRODEX, gestionat de Centrul pentru Dezvoltare Tehnologică și Industrială (CDTI).

O piatră de hotar astronomică
Pentru misiune, e Compania Satlantis a proiectat și dezvoltat o cameră binoculară vizibilă și infraroșu care va permite obținerea de imagini a o sută de galaxii asemănătoare cu Calea Lactee, atingând o luminozitate la suprafață de 5-. ori mai adânc decât cele mai bune imagini luate de la observatoare de la sol.

Adâncimea, rezoluția și câmpul mare al imaginilor pe care le va oferi ARRAKIHS, vor fi o piatră de hotar astronomică și vor oferi informații cheie despre cunoașterea materiei întunecate din univers.

Simularea halou a uneia dintre galaxiile care va fi observată în misiunea ARRAKIHS, prima misiune a Programului Științific al Agenției Spațiale Europene condus din Spania. (Alex Camazón (Consorțiul ARRAKIHS))

Mai multe informații
Site-ul web al Agenției Spațiale Europene (ESA) Sursa: Guvernul Spaniei – Spania va conduce prima misiune a Programului Științific al Agenției Spațiale Europene