Zece ani de colaborare, durabilitate și design comun al standurilor municipale CONAMA

Zece ani de colaborare, durabilitate și design comun al standurilor municipale CONAMA

Standurile municipale care au participat la Congresul Național de Mediu (CONAMA) au devenit în zece ani spații de atracție, așteptare și curiozitate. Din 2012, fiecare punere în scenă a fost un exemplu viu de sustenabilitate și design deschis și împărtășit cu două strategii ferme: reutilizarea materialelor municipale utilizate în decorarea și utilizarea pavilioanelor și a doua viață a elementelor. Rupând astfel de dinamica de aruncat, ceva nepotrivit unui congres de aceste caracteristici.

Diferite propuneri cu ocazia CONAMA

Stand 2012: „Ecologia în inițiative cetățenești”

Departamentul de Educație pentru Mediu, responsabil de proiectarea și viața standurilor, a schimbat în 2012 dinamica constructivă a pavilioanelor încorporând participarea unor grupuri precum Zuloark, Basurama, Pez Estudio și Ángel Sesma formate din arhitecți, profesori și designeri, pe lângă tehnicienii municipali. Cel mai remarcabil element al standului a fost masa creșelor cetățenești, plantată cu inițiative emergente și construită cu scânduri de gunoi și bănci din Depozitul Vila. Odată demontată, a avut o mulțime de experiențe ca loc de întâlniri și adunări în grădina urbană Aliseda 18 și în fostul Campo de Cebada, astăzi ocupat de noul centru sportiv de pe Calle de Toledo.

Stand 2014: „Operațiunea Herminio”

Importanța colaborării și a implicării umane și administrative pentru realizarea proiectelor de amenajare a standurilor a fost fundamentală de-a lungul acestor zece ani și în 2014 am dorit să evidențiem munca lui Herminio, angajat municipal al Almacén de la Villa, pentru predispoziția sa pentru împrumut de lemn de la băncile retrase de pe străzi. Standul a dorit să reproducă și să pună în valoare grădinile comunitare urbane prin amplasarea de terase cu puieți și o seră.

La sfârșitul Congresului Național, lemnul a fost cedat Huerto del Retiro, Medialab Prado (acum Medialab Matadero) și grădiniței El Alba, care l-au instalat în grădină, creând un loc de joacă și diverse activități.

Stand 2016: ‘Madrid + Natural’

Echipa colaboratoare formată din arhitecți, designeri și tehnicieni din 2016 și-a dorit să amenajeze un stand reflectorizant pentru a gândi la modul de recuperare a spațiilor publice, precum piețe și parcele, pentru uzul cetățenilor. Încă o dată, au profitat de diverse materiale pentru proiectarea pavilionului precum mulci din scoarță de pin sau mulci, de la uzina de compost Migas Calientes, malurile Depozitului Vila, uzinele Pepiniera Municipala si baloanele de iluminat public. În plus, echipa de designeri, ca și în edițiile anterioare, a participat la montaj și dezasamblare cu scopul realizării unui stand zero deșeuri.

Propuneri în curtea de nord a centrului cultural Conde Duque

Pavilionul a devenit un loc al simțurilor și al experiențelor naturale, ospitaliere și plăcute bazate pe o idee comună: „construiți împreună”. În acest fel, suma de idei și sensibilități a creat un pavilion cu multiple lecturi și emoții pentru că în interiorul unor baloane se putea citi și asculta mesaje din proiecte municipale, în timp ce cu altele s-a format abrevierea MAD.

În acest fel, munca edițiilor anterioare a fost îmbunătățită, iar standul din 2016 a făcut un alt pas spre sustenabilitate, ajungând la o a treia viață deoarece unele dintre elemente, precum corpurile de iluminat, au fost alese pentru a face parte din scenografia zonei de odihnă a ​​I Forumul Mondial privind violența urbană și educația pentru conviețuire și pace la Madrid, desfășurat în aprilie 2017. Pentru eveniment a fost adăugat cuvântul PACE într-o dimensiune mai mică. Acest ansamblu de baloane care formează cuvinte, deschis și replicabil pentru noi nevoi, a fost împărtășit de proiectul Imagina Madrid, al cărui pavilion a fost selectat pentru premiile Fundației Arquia.

În cele din urmă, luminarii standului din 2016 și locurile lor comune au fost instalate în curtea de nord a centrului cultural Conde Duque, unde continuă să servească. Și astfel s-a închis cercul de colaborare în care diferite zone municipale (Mediu, Zone Verzi, Cultură, Peisaj Urban, Almacén de la Villa…) au ajuns la acorduri pentru îmbunătățirea spațiilor publice sub umbrela durabilității și eficienței publice.

Stand 2018: ‘Madrid + Pieton’

Standul din acel an a consolidat linia de lucru a edițiilor trecute privind propunerea de dezvoltări mai durabile, promovând cooperarea între departamente. Cu această ocazie, a fost proiectat un pavilion cu scaune scoase de pe terase de către Primăria Madrid. In asa fel incat elementele care anterior ocupau un spatiu ilegal sa aiba randament public si sa poata fi refolosite pentru decorarea standului, impreuna cu mulci de Migas Calientes, plantele Pepiniere Municipale, lemnul Almacén de la Villa și, ca noutate, mai multe tablete cedată de agenția de tehnologie a informației a primăriei (IAM), unde vizitatorii au putut accesa informații despre mediu.

Madrid + Pieton

Unele scaune au fost instalate ca a apel foto formând cuvântul MADRID și altele au fost folosite ca spațiu de odihnă de către oamenii care s-au bucurat de performanţă pieton imaginând un oraș cu scaune publice și libere pentru odihnă și contemplare cetățeană. Majoritatea scaunelor și structurilor au fost donate IES Gómez Moreno.

Stand 2022: ‘Madrid + Green’

Ediția din 2020 a fost modificată de COVID și mutată în primăvara anului următor cu un stand în afara ideologiei sustenabilității și concentrat în principal pe proiectul de regenerare urbană Madrid Nuevo Norte.

Această tendință istorică de inovare și-a atins dezvoltarea creativă maximă la standul din 2022, cu o nouă întoarcere a șurubului în eficiență, durabilitate și responsabilitate publică, cu proiectarea și construcția a două cărucioare multifuncționale, concepute ca o sală de clasă mobilă pentru a fi utilizate în activităţile Departamentului de Educaţie pentru Mediu. Pentru prima dată, a doua viață a elementelor a marcat designul standului.

Dezvoltarea creativă a Madrid + Verde

Structurile cărucioarelor sunt metalice, detașabile și încorporează diverse modele de scaune, realizate din lemn refolosit, în ideea de a crea spații de dezbatere și întâlnire. De asemenea, adoptă forme de tablă și ghișee pentru a afișa materiale informative și au huse reglabile pentru a crea nuanțe atunci când este necesar și pentru a evita acțiunea directă a soarelui. Cărucioarele au fost completate cu un dulap, o chiuvetă mobilă care folosește apă pentru irigare și două ecrane de afișare care îmbracă forme multiple. Toate aceste facilități pot fi transportate cu ușurință într-o dubă de dimensiuni medii.

În această ultimă ediție au mai colaborat diferite servicii municipale precum Depozitul Vilei, Parcurile Istorice, Reabilitarea Zonelor Verzi și Serviciul de Evaluare și Revizuire Verzi (SERVER) care și-a avut spațiul în pavilion. La proiectarea și construcția acestor elemente și a standului 2022 au participat: grupul de lucru format din colectivul Zuloark, tehnicieni municipali, designerul Manuel Muñoz și arhitecții Enrique Espinosa și David Cárdenas. Toți au completat acțiunea CONAMA 22 cu o sesiune informativă în Huerto del Retiro pentru a explica diferitele posibilități oferite de cărucioarele și elementele auxiliare pentru programele și proiectele Departamentului de Educație pentru Mediu.

+ info: video rezumat

Sursa: Zece ani de colaborare, durabilitate și design comun al standurilor municipale CONAMA

Despre autor

Publicitate

Publicitate

Hotnews.ro

Români în Madrid

Români în Madrid

Grupul românilor din Madrid pe Facebook

Contact

Contact Publicitate Banner Romanul.eu