#Spania – Al doilea vicepreședinte și ministru al Muncii și Economiei Sociale, Yolanda Díaz, se întâlnește cu omologul său mexican, secretarul pentru Muncă și Asistență Socială Marath Baruch Bolaños, în timpul vizitei sale în Mexic.

Díaz și Bolaños au vorbit despre măsurile întreprinse precum majorarea salariului minim interprofesional sau proiectul de reducere a zilei de muncă. „Mexicul este un aliat în construirea unei internaționale a muncii”, a spus vicepreședintele. „Împărtășim voința de a proteja muncitorii din țările noastre. Ambele țări au realizat reforme foarte ambițioase ale muncii și creșteri ale salariului minim”, a subliniat ministrul, care a apreciat foarte mult și transformarea modelului de reprezentare a muncitorilor. precum și angajamentul de a face acest lucru încorporând perspectiva de gen.

Ministrul a analizat împreună cu omologul său programele de angajare pentru tineri și progresul în cooperarea bilaterală cu elaborarea Memorandumului de înțelegere semnat în 2022 prin asistență tehnică în domeniul negocierilor colective și libertății de asociere, precum și Inspecția muncii. .

Mexic a sprijinit, de asemenea, Rețelele Ibero-Americane de Inspecție a Muncii și Servicii Publice de Ocupare a Forței de Muncă, precum și prima rezoluție a Adunării Generale a Națiunilor Unite (ONU) de promovare a economiei sociale promovată de Spania.

Sprijinul pentru acest model economic al cărui referință internațională s-a concretizat odată cu lansarea luni trecută în Mexico City a Rețelei Ibero-Americane pentru Promovarea Economiei Sociale, care are deja sprijinul mai multor națiuni ibero-americane, precum și promovarea Cartei Globale a Drepturilor Muncii, o inițiativă de protejare a principiilor de bază la nivel global în lumea muncii în fața Organizației Internaționale a Muncii (OIM) și care are deja sprijinul mai multor țări ibero-americane.

Díaz a subliniat că Mexicul și Spania pot fi aliați în construirea unei internaționale a muncii care pune drepturile muncitorilor mai presus de interesele celor care s-au bucurat întotdeauna de privilegii. „Este mai important ca oricând ca cei dintre noi care suntem de partea democrației, drepturilor muncii și justiției sociale să ne unim forțele”, a reiterat ministrul.

Această întâlnire bilaterală pune capăt unei vizite oficiale care a început odată cu lansarea Rețelei Ibero-Americane pentru Promovarea Economiei Sociale, luni trecută, și a inclus întâlniri de lucru cu ministrul Columbiei, Gloria Inés Ramírez, printre altele.

De asemenea, vicepreședintele a avut o întâlnire privată cu candidata la președinția Mexicului Claudia Sheinbaum și o scurtă întâlnire cu ministrul Culturii, secretarul Culturii Alejandra Frausto.

Înainte de întâlnirea cu omologul său Bolaños, Díaz a participat la Universitatea Națională Autonomă din Mexic (UNAM) la dezbaterea Drepturile omului în muncă într-o lume în schimbare, în care se confruntă provocările cu care se confruntă lucrătorii cu progresul digitalizării sau criza climatică.

Diaz a pledat pentru punerea digitalizării în slujba oamenilor muncii și promovarea participării sindicatelor la reglementarea și evaluarea algoritmilor care afectează lumea muncii. „Extinderea drepturilor muncii este cel mai bun mecanism pentru a face față provocărilor contemporane”, a insistat ministrul, în opinia căruia drepturile lucrătorilor sunt apărate în interiorul și în afara țării. „Trebuie să abordăm provocările globale cu răspunsuri și coaliții globale”, a subliniat ministrul.

Etichete: Economie Drepturi sociale Sursa: Guvernul Spaniei – Yolanda Díaz și omologul ei mexican sunt angajați într-o Internațională a Muncii care extinde drepturile muncii