#Spania – Ministrul în exercițiu al Sănătății, José Miñones, a avansat în elaborarea primului Plan de Reducere a Amprentei de Carbon în sectorul sănătății din țara noastră, cu intenția de a colabora pentru a opri „amenințarea gravă la adresa sănătății” reprezentată de schimbările climatice. .

Acest lucru a fost evidențiat în timpul ceremoniei de deschidere a Întâlnirii la nivel înalt (RAN) „Impactul sectorului sănătății asupra schimbărilor climatice: amprenta de carbon în centrele de sănătate”, care a avut loc astăzi la Spitalul General Universitar Reina Sofía din Murcia. agenda de sănătate a președinției spaniole a Consiliului Uniunii Europene.

Acest nou plan, a explicat Miñones, va avea un ghid de recomandări care va fi prezentat în curând și va lua ca punct de plecare studiul privind consumul și emisiile din centrele de sănătate care este realizat de Ministerul Sănătății în colaborare cu Comunitățile Autonome. .

Un studiu care va servi la calcularea, pentru prima dată în istoria țării noastre, a amprentei de carbon a SNS și care va face posibilă identificarea principalelor surse de emisii de gaze cu efect de seră și înțelegerea nevoilor Sistemului Național de Sănătate.

Toate acestea, a susținut Miñones, cu intenția ca Spania să conducă procesul de decarbonizare a sănătății în Europa, ca o prioritate în fața schimbărilor climatice, având în vedere rolul de „emițător activ” al sectorului sănătății, responsabil pentru aproximativ 4,4% din emisiile globale nete.

După cum a amintit José Miñones, aceste inițiative fac parte din Programul de acțiune 2022-2023 al Planului strategic de sănătate și mediu (PESMA), „o foaie de parcurs de pionierat în țara noastră care a devenit deja un document de referință la nivel național.” internațional”.

Un plan, a explicat el, care include un total de 14 zone cu linii directoare pentru a avansa împotriva riscurilor de mediu prin promovarea unor medii sănătoase sau identificarea de noi amenințări derivate din factorii de mediu, în special la populația cea mai vulnerabilă.

În aceeași direcție și, tot în cadrul PESMA, Guvernul Spaniei a lansat recent Observatorul Sănătății și Schimbărilor Climatice (OSCC), care îi va permite să continue promovarea acțiunilor care prioritizează acțiunile în domeniul sănătății și al schimbărilor climatice, în coordonare cu Ministerul pentru Tranziția ecologică și provocarea demografică.

Pe scurt, a subliniat Miñones, un pachet amplu de măsuri care poziționează Spania drept „un reper la nivel european” și care, mână în mână cu abordarea „One Health”, face parte din reformele necesare pentru a face față schimbărilor climatice din sectorul de sănătate.

Atingerea obiectivului de neutralitate climaticăÎn acest context, ministrul în exercițiu al Sănătății a apărat și necesitatea de a oferi sănătății Uniunii Europene o abordare mai amplă care să contribuie la obiectivul de atingere a neutralității climatice, principalul punct pe agenda comunitară, așa cum a recunoscut European Green Deal. .

O abordare care include noile realități asociate cu schimbările climatice și relația strânsă dintre sănătatea animală, sănătatea mediului și sănătatea umană.

José Miñones a subliniat că Legislația europeană privind clima transformă ambiția politică de a obține neutralitatea climatică într-o obligație legală pentru UE, obligație care se aplică și sectorului sănătății.

„Este responsabilitatea noastră, atât datorită rolului nostru de emitent activ, cât și datorită numărului mare de măsuri pe care le putem conduce din domeniul sănătății”, a subliniat el.

La eveniment au participat și Juan José Pedreño, ministrul sănătății al regiunii Murcia; directorul Departamentului de Sănătate Publică și Mediu al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), María Neira; delegatul guvernului în regiunea Murcia, Francisco Jiménez; subsecretarul pentru Tranziția Ecologică și Provocarea Demografică, Miguel Ángel González Suela; directorul Institutului Național de Management al Sănătății (INGESA), Belén Hernando; directorul general de Sănătate Publică, Pilar Aparicio; și subsecretarul Ministerului Sănătății, Octavio Rivera Atienza.

Ministrul interimar al Sănătății, José Miñones, la deschiderea reuniunii la nivel înalt (RAN) „Impactul sectorului sănătății asupra schimbărilor climatice: amprenta de carbon în centrele de sănătate”.

Etichete: Schimbarea climei Președinția spaniolă a Consiliului UE 2023 Sursa: Guvernul Spaniei – Sănătatea va dezvolta primul plan de reducere a amprentei de carbon în sectorul sănătății din Spania