Confruntarea dintre guvernele de la Madrid si de la Barcelona este inevitabila in acest moment, dupa ce catalanii au fost chemati in mod oficial la vot cu privire la viitorul regiunii in cadrul Spaniei.

Referendumul de independenta a fost convocat

Premierul Cataloniei a facut pasul decisiv, in aceasta dimineata, pentru o posibila separare a regiunii de Spania prin semnarea decretului de convocare a referendumului de independenta din 9 noiembrie.

„Este o zi de care ne vom aduce aminte întotdeauna. Catalonia vrea să vorbească, să fie ascultată și vrea să voteze”, a spus premierul catalan Artur Mas.

Decretul semnat de Artur Mas in prezenta membrilor guvernului sau si a reprezentantilor partidelor nationaliste a aparut deja in Buletinul Oficial al Cataloniei (Diari Oficial de la Generalitat) impreuna cu legea privind organizarea referendumului, care a fost aprobata de Parlamentul catalan in 19 septembrie.

Premierul Mariano Rajoy va convoca de urgenta cabinetul la Madrid

Guvernul central condus de Mariano Rajoy nu a raspuns inca la miscarea guvernului catalan de la Barcelona, dar este de asteptat ca in urmatoarele doua zile sa aiba loc o sedinta urgenta a Executivului.

Mariano Rajoy a transmis in repetate randuri ca referendumul anuntat pentru data de 9 noiembrie nu va fi permis din motive constitutionale. Este de asteptat ca guvernul Spaniei sa atace legile, aprobate de parlamentarii catalani in favoarea referendumului, la Curtea Constitutionala.

De asemenea, guvernul lui Mariano Rajoy este pregatit sa suspende prerogativele administratiei catalane si sa preia guvernarea directa a Cataloniei.

Cazul Jordi Pujol – fostul premier se apara de acuzatiile de coruptie

Pe fondul disputei dintre Madrid si Barcelona, opinia publica este concentrata si pe declaratiile fostului premier al regiunii, Jordi Pujol, coleg de partid cu premierul Artur Mas.

Acesta a fost nevoit sa raspunda ieri in fata Parlamentului catalan cu privire la acuzatiile de coruptie care i se aduc pentru bani pe care i-ar fi economisit in strainatate dupa 23 de ani de mandat.
„Existența banilor în străinătate poate fi criticată, extrem de criticată, dar nu înseamnă că acea sursă de venit este de natură ilicită”, a spus Jordi Pujol, care a negat toate acuzatiile.

Sustinatorii cauzei separarii fata de Spania considera ca acest caz nu stirbeste imaginea nationalistilor si nu va afecta prezenta la vot.

Intrebarile pregatite pentru referendumul de independenta din 9 noiembrie

Partidele nationaliste catalane se asteapta la opozitia categorica a guvernului central, dar reprezentantii acestora sustin ca referendumul va fi organizat. Mai mult, liderul ERC, Oriol Junqueras, a spus recent ca „atunci când ți se interzice să votezi, să nu asculți înseamnă să votezi”.

In cazul referendumul catalan va avea loc, legal sau nu, organizatorii acestuia vor sa le ceara celor 7,5 milioane de locuitori ai regiunii sa raspunda la urmatoarele intrebari: „Vreti sa fie Catalonia un stat?”, iar daca raspunsul este afirmativ: „Vreți ca acesta sa fie independent”. {loadposition publi-in-article}{jathumbnail off}