Díaz și Bolaños au convenit să promoveze cooperarea prin consolidarea politicilor cu obiective comune, cum ar fi munca decentă sau promovarea egalității. Vicepreședintele a analizat împreună cu omologul său inițiativa de promovare a Cartei Globale a Drepturilor Muncii la OIM, care are deja sprijinul mai multor țări ibero-americane. Ambii miniștri ai Muncii au vorbit despre măsuri precum majorarea salariului minim interprofesional sau reducerea zilei de muncă. „Mexicul este un aliat strategic în construirea unei internaționale a muncii”, a spus Díaz, care a insistat: „Este mai important ca niciodată pentru cei dintre noi care suntem de partea democrației, drepturilor muncii și justiției sociale să ne unim forțele”. Mexico City, 31 ianuarie 2024.- Vicepreședintele secund și ministrul Muncii și Economiei Sociale, Yolanda Díaz, s-a întâlnit marți după-amiază cu omologul său mexican, secretarul Muncii și Asistenței Sociale Marath Baruch Bolaños, cu care s-a angajat să consolideze cooperarea bilaterală, subliniind în politicile care permite consolidarea drepturilor lucrătorilor.

Díaz și Bolaños au vorbit despre măsurile întreprinse precum majorarea salariului minim interprofesional sau proiectul de reducere a zilei de lucru. „Mexicul este un aliat în construirea unei internaționale a muncii”, a spus vicepreședintele. „Împărtășim voința de a proteja lucrătorii din țările noastre. „Ambele țări au realizat reforme foarte ambițioase ale muncii și creșteri ale salariului minim”, a subliniat ministrul, care a apreciat foarte mult și transformarea modelului de reprezentare a lucrătorilor, precum și efortul de a face acest lucru încorporând perspectiva de gen.

Ministrul a analizat împreună cu omologul său programele de angajare pentru tineri și progresul cooperării bilaterale cu dezvoltarea Memorandum de înțelegere semnat în 2022 prin asistență tehnică în domeniul negocierilor colective și libertății de asociere, precum și al Inspecției Muncii.

Mexic a sprijinit, de asemenea Rețelele Ibero-Americane de Inspecție a Muncii și Servicii Publice de Ocupareprecum și prima rezoluție a Adunării Generale a Națiunilor Unite (ONU) de promovare a economiei sociale promovată de Spania.

Sprijinul pentru acest model economic pentru care Spania este o referință internațională s-a materializat odată cu lansarea, luni trecută, în Mexico City a companiei Rețeaua Ibero-Americană pentru Promovarea Economiei Socialecare are deja sprijinul mai multor națiuni ibero-americane, precum și promovarea Carta globală a drepturilor munciio inițiativă de protejare a principiilor de bază la nivel global în lumea muncii în fața Organizației Internaționale a Muncii (OIM) și care are deja sprijinul mai multor țări ibero-americane.

Díaz a subliniat că Mexic și Spania pot fi aliaţi în construirea unei internaţionale a muncii care pune drepturile muncitorilor mai presus de interesele celor care s-au bucurat întotdeauna de privilegii. „Este mai important ca oricând ca cei dintre noi care suntem de partea democrației, drepturilor muncii și justiției sociale să ne unim forțele”, a reiterat ministrul.

Această întâlnire bilaterală încheie o vizită oficială care a început odată cu lansarea Rețelei Ibero-Americane de Promovare a Economiei Sociale, luni trecută, și a inclus întâlniri de lucru cu ministrul Columbiei, Gloria Inés Ramírez, printre alții.

De asemenea, vicepreședintele a avut o întâlnire privată cu candidat la președinția Mexicului Claudia Sheinbaum și o scurtă întâlnire cu ministrul culturii, secretarul de Cultură Alejandra Frausto.

Marți dimineață, înainte de întâlnirea cu omologul său Bolaños, Díaz a participat la dezbaterea de la Universitatea Națională Autonomă din Mexic (UNAM) Drepturile omului în muncă într-o lume în schimbare, în care au fost abordate provocările cu care se confruntă oamenii care lucrează cu avansul digitalizării sau criza climatică.

Diaz a pledat pentru punerea digitalizarea în slujba oamenilor lucrătorilor și să promoveze participarea sindicatelor la reglementarea și evaluarea algoritmilor care afectează lumea muncii. „Extinderea drepturilor muncii este cel mai bun mecanism pentru a face față provocărilor contemporane”, a insistat ministrul, în opinia căruia drepturile lucrătorilor sunt apărate în interiorul și în afara țării. „Trebuie să abordăm provocările globale cu răspunsuri și coaliții globale”, a subliniat ministrul.


Sursa: Yolanda Díaz și omologul ei mexican sunt angajați într-o Internațională a Muncii care extinde drepturile muncii