Prioritățile vor conduce agenda politică și socială a Uniunii Europene „Vrem să promovăm aceste trei priorități la nivel european pentru că am demonstrat că eficiența economică poate și trebuie să fie însoțită de dreptate socială”, a asigurat vicepreședintele. Spania va reactiva dialogul social obligatoriu după 13 ani fără acest tip de acord Se va solicita aprobarea directivei privind lucrările pe platforme Vor fi promovate primele concluzii ale Consiliului Uniunii Europene privind sănătatea mintală și precaritatea locului de muncă Prima recomandare a Consiliului Uniunii pentru Economie Socială va fi promovată pentru promovarea acestui model productiv Vicepreședintele secund și ministrul Muncii și Economiei Sociale, Yolanda Díaz, a explicat astăzi, într-o conversație cu corespondenți străini, prioritățile departamentului pe care îl conduce în timpul președinției spaniole a Consiliului Uniunii Europene: promovarea dialogul socialsporiți slujbă decentă și avansați Economia socială

În scopul de a contribui la promovarea agendei politice și sociale a Uniunii Europene prin politici de muncă și ocupare, aceste trei axe vor fi influențate. „De la Ministerul Muncii am promovat munca decentă și cu drepturi, am promovat Economia Socială și am încheiat douăzeci de acorduri mari cu dialog social, care ne-au permis să îmbunătățim condițiile de viață și de muncă ale oamenilor muncii. Vrem să promovăm aceste trei priorități la nivel european pentru că eficiența economică trebuie să fie însoțită de justiție socială”, a explicat Díaz.

De asemenea, vor încuraja discuții inovatoare în chestiuni de democrația la locul de muncă, negocieri colective ecologice, sănătate mintală și nesiguranță a locului de muncă.

Consolidarea dialogului social

Având în vedere marile transformări pe care le suferă piața muncii, dialogul social este un instrument esențial atât pentru prevenirea prejudicierii condițiilor de muncă ale lucrătorilor, cât și pentru promovarea drepturilor muncii.

Acorduri cu dialog social, care asigură stabilitate politicilor publice și garantează participarea partenerilor sociali în fața provocărilor sociale majore. În următoarele câteva luni, vor fi depuse eforturi pentru aprobarea Directivei privind munca pe platforme, inspirată de legislația spaniolă de pionierat.

Partenerii sociali europeni lucrează deja la un acord privind Telemunca și dreptul la deconectare digital care, dacă ar fi realizat, ar fi primul acord obligatoriu pentru cei 27 în 13 ani.

De asemenea, pe parcursul acestui semestru se vor depune eforturi pentru a încuraja democrația la locul de muncă în vederea promovării drepturilor la informare și consultare ale lucrătorilor și participarea acestora la luarea deciziilor. În plus, posibilitatea de a ajunge contracte colective la nivel european și să promoveze negocierile colective ecologice, astfel încât companiile de pe continent să fie mai durabile și mai productive.

Urmatorul Consiliul informal al miniștrilor muncii și politicii sociale (EPSCO) va avea loc la Madrid pe 13 și 14 Iulie se va concentra pe dialogul social. În plus, pe 21 și 22 septembrie va avea loc la Santiago de Compostela un eveniment la nivel înalt, care se va concentra pe dialogul social, democrația la locul de muncă și dimensiunile ecologice și digitale ale negocierii colective.

„Trebuie să consolidăm dialogul social european pentru a proteja drepturile lucrătorilor și să dezvoltăm negocieri colective ecologice care să faciliteze o tranziție ecologică justă în companii”, a insistat vicepreședintele.

Promovați munca decentă

Una dintre maximele pe care ministrul Muncii și Economiei Sociale le-a urmărit în timpul administrației sale a fost munca decentă, cu drepturi și angajată în apărarea egalității. În această direcție merg legile aprobate în materie de muncă, precum și instrumentele de reglementare elaborate, precum instrumentul Egalitatea de remunerare.

Munca decentă presupune, de asemenea, medii de lucru sigure și sănătoase și din acest motiv primele concluzii ale Consiliului privind sănătatea mintală și precaritatea locului de muncă. În acest sens, în Toledo va avea loc un eveniment pe 26 și 27 septembrie concentrat pe sănătatea mintală și precaritatea locului de muncă.

Fiind declarată 2023, Anul european al competențelorpentru a îmbunătăți pregătirea lucrătorilor și a persoanelor în căutarea unui loc de muncă, Barcelona va găzdui 19 și 20 octombrie un eveniment legat de această chestiune.

Promovarea economiei sociale

Promovarea economiei sociale în Spania a fost o altă linie de acțiune a Yolandei Díaz în fruntea Ministerului Muncii. Acest mod de a înțelege economia, care constituie aproximativ 10 la sută din PIB și reprezintă mai mult de două milioane de locuri de muncă (directe și indirecte), s-a dovedit a fi mai rezistent în fața adversităților economice, pe lângă căutarea egalității, a unui mediu mai echitabil. repartizarea profiturilor și au devenit o formulă de afaceri care face posibilă combaterea depopulării.

Díaz, care a promovat prima rezoluție a Adunării Generale a ONU privind economia socială, intenționează să o încurajeze în Uniunea Europeană, unde reprezintă 8% din PIB-ul celor 27, precum și 6,3% din ocuparea forței de muncă.

„Economia socială este din ce în ce mai necesară pentru a face față unei creșteri care să respecte mediul înconjurător, care să contemple egalitate și o distribuție mai echitabilă a beneficiilor”, a explicat vicepreședintele.

În timpul președinției spaniole, se vor face eforturi pentru aprobarea primului Recomandarea Consiliului privind condițiile pentru un cadru de dezvoltare a economiei sociale.

În plus, Donostia, care anul acesta a fost desemnată Capitală a Economiei Sociale, va găzdui Conferința europeană privind economia socială va avea loc pe 13 și 14 noiembrie.


Sursa: Yolanda Díaz expune prioritățile Ministerului Muncii în timpul președinției spaniole a Consiliului UE: dialog social, muncă decentă și economie socială