Orașele autonome Ceuta și Melilla sunt cele care pierd cei mai mulți independenți în termeni procentuali. Pe provincii, se evidențiază pierderile Lugo (-2,3%) și Teruel (-2,2%). 2022 a fost un an prost pentru afilierea independenților. Doar comunitățile de Insulele Canare (+2,8%), Insulele Baleare (+1,9%), Comunitatea Valenciană (+0,6%), Comunitatea Madrid (+0,5%) și Andaluzia (+0,3%) au reușit să încheie anul pozitiv (vezi tabelele cu date de la sfârșitul acestui raport). Și este că în Spania în ansamblu, între 1 ianuarie 2022 și 31 decembrie a anului pe care tocmai l-am închis, s-au pierdut 1.204 de lucrători independenți, potrivit datele din ultima zi publicat de Securitatea Socială. „Este cea mai proastă dată din 2012 și prima pe care independenții le-au pierdut în ultimul deceniu în ceea ce privește afilierea netă în ultima zi”, a asigurat Lorenzo Amor, președintele ATA.

Cu excepția acestor 5 comunități autonome, restul regiunilor spaniole au pierdut afilierea de lucrători pe cont propriu în 2022. Orașele autonome Ceuta și Melilla sunt cele care pierd cei mai mulți independenți în termeni procentuali. La Rioja se află în fruntea acestui clasament negativ cu o scădere de -1,9% a lucrătorilor independenți într-un an, ceea ce înseamnă, în cifre absolute, cu 483 de lucrători independenți mai puțini în 12 luni. Castilla y León este a doua comunitate autonomă cu cea mai mare pierdere de lucrători independenți. În 2022, CyL a scăzut de la bariera de 190.000 de independenți la 187.395 de independenți, în total cu 2.806 de independenți mai puțin, -1,5%. Galicia și Asturias și-au redus numărul de lucrători independenți cu -1,4% într-un an. În cifre absolute, vorbim de o pierdere de -2.897 de lucrători independenți în 2022 în Galicia și de 1.000 de persoane care desfășoară activități independente în Asturias.

Pe provincii

Atât Castilla y León, Galiția, cât și Aragón au înregistrat o pierdere a lucrătorilor independenți în toate provinciile lor. Provinciile care au înregistrat cea mai mare pierdere procentuală de lucrători independenți într-un an sunt: lugo (-23%), Palencia și Teruel (-2,2%), León (-2,1%) și Ourense (-2%).

Canarias este comunitatea autonomă cu cea mai mare creștere și acest lucru se datorează faptului că cele două provincii ale sale sunt și cele care au crescut cel mai mult în afiliere într-un an. De remarcat mai ales este creșterea cu 3,3% a persoanelor care desfășoară activități independente în Santa Cruz din Tenerife. palmele A adăugat 1.520 de lucrători independenți în 12 luni, reprezentând o creștere de 2,2%. A treia provincie cu cea mai rapidă creștere și care a fost printre pozițiile antreprenoriale de top de ani de zile, este Malaga cu o creștere de 1,1%. Cu același procent, crește provincia Cádiz, care a adăugat în cifre absolute la 682 de lucrători independenți.

Comunitatea Valenciană (+0,6% media regională) înregistrează o performanță inegală între provinciile sale. Provincia Alicante este a cincea provincie spaniolă cu cea mai mare creștere a persoanelor care desfășoară activități independente într-un an (+0,9%), în timp ce provincia Valencia închide anul în pozitiv, dar sub media regională (+0,5%), iar Castellón a pierdut afilierea angajatilor in ultimul an (-0,1%).

Pe sectoare și gen

„Cele mai proaste cifre sunt marcate de trei sectoare fundamentale. Este o dezamăgire în comerț, ospitalitate și industrie cu o pierdere puternică a lucrătorilor independenți în anul”, a asigurat Lorenzo Amor, președintele ATA.

Datele din ultima zi se reflectă în sectoare o scădere semnificativă de -2,6% în comerț, care în cifre absolute reflectă o scădere de 19.699 de lucrători independenți într-un singur an. Activitățile financiare au pierdut 1,5% din lucrătorii independenți care s-au angajat în această activitate într-un an. Sectorul industrie (-1,3%), ospitalitatea și agricultura (-1,1%) urmează în pierderea persoanelor care desfășoară activități independente. Sectorul transporturilor pierde și afiliații RETA cu o scădere anuală de -0,5%, ceea ce înseamnă cu 1.102 transportatori mai puțini într-un an.

Dimpotrivă, activitățile artistice și de divertisment au crescut cu 4,5% în 2022. Au avut, de asemenea, o creștere semnificativă și activitățile imobiliare (+4,2%), de informare și comunicare (+3,8%) și de sănătate.

cât despre gen Trebuie remarcat faptul că cei care desfășoară activități independente sunt cei cu cel mai mare impuls antreprenorial din Spania. În 2022, bărbații care desfășoară activități independente au scăzut cu 9.022 afiliați, o scădere de 0,4%, în timp ce independenții au crescut într-un an cu 7.816 afiliați (+0,6%).

Verificați întregul raport aici
Sursa: Doar Andaluzia, Insulele Baleare, Insulele Canare, Comunitatea Madrid și Comunitatea Valenciană adaugă activități independente în 2022