Partidul Stânga Unită (EU) din Insulele Baleare a anunţat că va iniţia o campanie de solidarizare cu organizaţia Wikileaks şi cu fondatorul acesteia, Julian Assange, din cauza „persecuţiei de care suferă” în ceea ce priveşte acuzarea sa privind presupusa comitere a unor delicte sexuale.

Printr-un comunicat de presă, EU a anunţat că pentru a condamna „conspiraţia” creată împotriva Wikileaks, partidul va prezenta chiar o plângere la mai multe instituţii din arhipelagul balear şi va organiza o discuţie publică despre acest subiect.
Potrivit Europa Press, partidul EU consideră că există o conspiraţie împotriva organizaţiei Wikileaks pentru ca aceasta să fie redusă la tăcere.

„Supunerea VISA, Mastercard, Amazon, Paypal şi a autorităţilor judiciare suedeze faţă de presiunile SUA constituie un atac fără precedent asupra libertăţii de expresie şi este un amestec politic intolerabil în ceea ce priveşte libera circulaţie a informaţiei prin intermediul internetului”, se precizează în comunicatul EU, citat de Europa Press.
Partidul balear consideră că divulgarea documentelor diplomaţiei americane a fost un „serviciu de prim rang adus transparenţei politice”, care a permis opiniei publice să cunoască „ipocrizia şi corupţia multor guverne din lume”.

Comunicatul de protest al partidului spaniol vine la scurt timp după ce majoritatea conturilor organizaţiei Wikileaks au fost blocate de principalele firme de carduri şi donaţii pe internet şi după ce Wikileaks a făcut un apel la opinia publică pentru susţinerea apărării australianului Julian Assange.
În apărarea lui Assange au sărit o serie de hackeri care au atacat siturile firmelor Visa şi Mastercard, iar ministrul de externe al Australiei, Kevin Rudd, a criticat public Statele Unite pentru faptul că vina pierderii documentelor aparţine administraţiei americane şi nu Wikileaks.

În acelaşi timp, avocatul Claes Borgstrom, reprezentant al celor două femei care-l acuză pe Assange de abuzuri sexuale, afirmă că acuzaţiile nu sunt motivate politic.
Fondatorul Wikileaks, Julian Assange a fost arestat în 7 decembrie la Londra după ce Interpolul a primit un ordin de urmărire internaţională din partea poliţiei suedeze. Assange urmează să fie audiat în 14 decembrie după care există posibilitatea să fie extrădat în Suedia. Wikileaks a publicat în ultima perioadă sute de mii de documente şi telegrame ale ambasadorilor SUA din întreaga lume, fapt considerat de Statele Unite şi de aliaţii săi drept o iresponsabilitate.