Ministrul Justiției, Pilar Llop, a intervenit la ceremonia de închidere a cursului selectiv al celei de-a 60-a promovări de acces la Cariera de procuror și predarea de funcții celor 127 de membri ai acestuia, prezidat de Regele, Felipe al VI-lea, și în care președintele Consiliului General al Magistraturii, Rafael Mozo; procurorul general al statului, Álvaro García; rectorul Universității Complutense din Madrid, Joaquín Goyache; și directorul Centrului de Studii Juridice (CEJ), Abigail Fernández.

Evenimentul, desfășurat în Auditoriul Universității Complutense din Madrid, marchează punctul culminant al cursului de formare pentru solicitanții pentru cariera fiscală predat la CEJ, care a avut loc în perioada 18 ianuarie – 16 decembrie 2022.

Din cei 127 de noi procurori, a căror vârstă medie este de 29,5 ani, 94 sunt femei -74% din total, față de 26% bărbați-. „Este incontestabil că femeile ocupă o sferă importantă în spațiile publice de luare a deciziilor, dar mai este mult de parcurs: ne confruntăm cu provocări care se regăsesc și în spațiile private, conciliere coresponsabilă și depășirea plafoanelor de sticlă importante”, Llop a subliniat.

Majoritatea studenților -93%- au studiat la o universitate publică. În acest sens, ministrul Justiției a apreciat „rolul important pe care universitatea publică l-a avut și pe care îl are în viața noastră pentru așa-numitul lift social, egalitatea de șanse”, și a făcut aluzie la bursele lansate de Ministerul Justiției prin CEJ pentru pregătirea opozițiilor, „pentru ca niciun student bun, nimeni care are vocație de a da Justiție, să acceseze, în special, cariera de procuror să fie limitat de originea lor, de starea sa socio-economică sau de orice alt tip de vulnerabilitate”.

Llop a făcut aluzie și la efortul depus de membrii promoției, care au dedicat opoziției în medie cinci ani și trei luni, cu aproape 10 ore de studiu pe zi. „Materializați imaginea efortului cetățenilor spanioli, care rezistă, care avansează și depășește obstacole și se ridică ca un popor din ce în ce mai puternic și mai rezistent, mai susținător”, a subliniat el.

Fotografie de familie după actul de predare a birourilor la promoția a 60-a a carierei de procuror.

dezvoltarea cursului
Cursul a fost distribuit în mai multe etape. Primul dintre ele, teoretico-practic, a fost predat în perioada 18 ianuarie – 10 iunie 2022, predominând formatul față în față. În această fază au fost abordate conținuturi foarte diverse, cu instruire pe tema violenței de gen, infracțiuni motivate de ură, protecția persoanelor cu dizabilități și a persoanelor în vârstă, drepturile omului sau jurisdicția minorilor, printre alte subiecte.

În perioada 13 iunie – 30 noiembrie s-a desfășurat faza de stagiu supravegheat, cu încorporarea în Parchetele Provinciale și de Zona. În cursul lunii august s-a desfășurat o sesiune intermediară cu material didactic pe care elevii l-au putut consulta, în completarea pregătirii lor, în mod independent.

CEJ, în coordonare cu Procuratura Generală a Statului, a optat pentru formare care are impact asupra aspectelor precum egalitatea de șanse, lupta împotriva violenței de gen sau dezvoltarea competențelor digitale, astfel încât să completeze cunoștințele tehnico-juridice cu un viziune umanistă și socială.

CEJ organizează cursurile selective, care reprezintă a doua fază a examenelor de admitere, pentru cei care aspiră să intre într-una din carierele sau organele de Justiție. Conținutul acestor cursuri de selecție vizează pregătirea adecvată a candidaților pentru admiterea în diferitele organisme.

Actul de predare a birourilor pentru cea de-a 60-a promoție a carierei de procuror, care a fost prezidat de regele Felipe al VI-lea și la care a participat ministrul justiției, Pilar Llop.

Sursa: Guvernul Spaniei – Llop subliniază rolul important al universității publice pentru „liftul social” din țara noastră