Școala Ocupațională de Siguranță Rutieră a Institutului Regional de Securitate și Sănătate în Muncă reamintește că ziua 20 în martie a intrat în vigoare reforma Legii Circulației și Siguranței Rutiere. Școala informează șoferii de autoturisme și motociclete că, pe drumurile convenționale, aceștia nu pot depăși km/h viteza maximă permisă pentru a depăși alte vehicule.

O alta dintre principalele noutati oferite de aceasta reforma se bazeaza pe cresterea folosirii bicicletelor pentru naveta. Acum, vehiculele care trebuie să depășească o bicicletă sau un moped vor trebui să o facă ocupând complet banda alăturată dacă drumul are 2 sau mai multe benzi în fiecare sens. Iar dacă drumul are o singură bandă, păstrați o distanță minimă de 1,5 metri.

Trebuie să țineți cont de faptul că un număr mare de accidente de circulație sunt accidente de muncă. În fiecare zi, fie cu transportul în comun, vehicul propriu sau de companie, bicicletă, scuter, ca pieton…, mergem la locul nostru de muncă și, de asemenea, în unele cazuri, vehiculul este un instrument de lucru, deoarece îl folosim pentru a vizita clienții, a distribui produse și mărfuri, furnizarea de servicii etc. Aceste accidente pot duce la pierderea timpului de muncă din cauza handicapului, pierderea productivității, pierderea clienților, creșterea costurilor, deteriorarea imaginii și reputației companiei.

Conștient de această problemă, Școala de Siguranță Rutieră lucrează activ cu entități din sector pentru organizarea de acțiuni de conștientizare și informare a angajatorilor și lucrătorilor din regiunea noastră, precum și furnizarea de materiale informative, cu scopul de a facilita integrarea riscurilor asociate traficului în activitatea preventivă a companiilor. Astfel, IRSST a semnat Acorduri-cadru de colaborare cu entități precum RACE, Festival sau Fundación Pons.

IRSST și Fundația pentru Siguranța Rutieră (Fesvial) au editat o publicație despre „Siguranța rutieră în muncă”. Acest ghid practic reamintește că companiile trebuie să ia în considerare siguranța rutieră ca parte a planului lor de prevenire a riscurilor și să ia măsuri pentru prevenirea accidentelor rutiere profesionale atât în ​​timpul călătoriilor în itinere, ca in programul de lucru. Dezvoltarea acţiunilor preventive în domeniul siguranţei rutiere contribuie la evitarea acestor efecte negative atât sub aspectul sănătăţii, cât şi în cel al afacerii.

IRSST are printre obiective reducerea accidentelor de muncă. , prin Școala de Muncă Rutieră, dezvoltă acțiuni de formare și informare pentru șoferi. În acest sens, Școala menționată a programat, ca și în anii precedenți, organizarea de cursuri de conducere în care participanții dezvoltă instrumente de antrenament pentru a conștientiza nivelul de stres și modul de pilot automat în condus.