COORDONAT DE ȘEFUL DE GERIATRIE AL CENTRULUI, DR . LEOCADIO RODRÍGUEZ DIMINEAȚA Un studiu coordonat de șeful Serviciului de Geriatrie al Spitalului Universitar din Getafe, dr. Leocadio Rodríguez Mañas, la rândul său director științific al Centrului de Cercetare Biomedicală în Rețeaua de Fragilitate și Îmbătrânire Sanatoasă (CIBERFES), confirmă că gradul ridicat de fragilitate este asociat cu handicap, spitalizare și mortalitate la persoanele mai în vârstă de 65 ani.

Fragilitatea este un sindrom biologic asociat cu vârsta care crește riscul de evenimente adverse, dar care este dinamic și potențial pre accesibil si reversibil. Studiul, publicat de revista științifică „Journal of Cachexia, Sarcopenia and Muscle”, a analizat diferitele traiectorii ale fragilității pe o scală numită Frailty Trait 5 (FTS5) și au fost legate de efectele adverse la această grupă de vârstă.

Ca bază pentru această lucrare, cercetătorii au folosit date de la 975 participanți la Studiul Toledo privind îmbătrânirea sănătoasă (ETES), o cohortă de adulți în vârstă de peste ani. Traiectorii de fragilitate au fost obținute din datele colectate în două evaluări (2009-2009 și 2011-2013), despărțiți în cinci ani. În urma acestei a doua evaluări, dizabilitatea a fost evaluată la trei ani, spitalizarea a fost raportată până la 2019 (cu o mediană de patru ani) și mortalitate până la 2019 (cu o mediană de aproape șapte).

Fragilitatea a fost evaluată prin FTS5, care evaluează cinci aspecte centrale ale fragilității: activitatea fizică, viteza mersului, forța de presiune manuală, indicele de masă corporală și Romberg Test pentru a măsura echilibrul în picioare. În acest studiu au fost găsite cinci traiectorii, confirmând dinamismul fragilității. La trei dintre ele a crescut, deși au plecat de la niveluri inițiale diferite (scoruri de fragilitate scăzute, ușoare și moderate), într-unul a rămas la niveluri moderate, iar în celălalt la niveluri ușoare.

Relevanța rezultatelor

După cum a explicat dr. Leocadio Rodríguez Mañas, coordonator de la Grupul de Cercetare în Geriatrie al Fundației de Cercetare Biomedicală a Spitalului Universitar din Getafe, „această constatare este importantă deoarece, deși fragilitatea tinde să crească odată cu îmbătrânirea populației, aceasta nu apare la toți adulții în vârstă”. Acei subiecți care au avut scoruri de fragilitate moderată și le-au îmbunătățit, nu au avut diferențe semnificative statistic în ceea ce privește riscul de a suferi evenimente din cauza traiectoria de bază, compusă din participanți care încep cu scoruri de fragilitate mai mari scăzut și agravat, în timp ce restul traiectorilor au prezentat un risc crescut pentru toate evenimentele studiate. Această constatare a fost menținută chiar și la ajustarea pentru posibile factori de confuzie, cum ar fi vârsta, sexul sau starea cognitivă, printre altele.

Cercetătorii au arătat că fragilitatea este un construct fiziologic continuu în care riscul de evenimente adverse crește pe măsură ce fragilitatea evaluată de această scală crește.

Primul semnatar al lucrării, Alejandro Álvarez Bustos, de la CIBERFES, subliniază că „relevanța clinică a acestei descoperiri sprijină evaluarea fragilității pentru a completa evaluarea stării de sănătate a persoanelor în vârstă și relația acestora cu potențialele evenimente adverse. și completează cercetările anterioare care indică faptul că reducerea poverii fragilității este eficientă în reducerea riscului de rezultate adverse la vârsta înaintată.” Rezultatele susțin fragilitatea ca un construct fiziologic continuu cu o relație proporțională doză-efect. împotriva rezultatelor adverse. Acest studiu contribuie la extinderea noțiunii de natură dinamică a fragilității și indică asocierea reducerii sarcinii acesteia și reducerea riscului de evenimente adverse, cum ar fi mortalitatea, spitalizarea și invaliditatea. Pe scurt, intervențiile adaptate stării individuale de fragilitate ar putea avea un impact pozitiv asupra poverii economice și de sănătate publică a fragilității.

. Pe scurt, intervenții adaptate la starea de fragilitate individuală și pentru a preveni evoluția negativă a acesteia prin promovarea obiceiurilor sănătoase și a vieții active de la 65 ani, ar putea avea un impact pozitiv asupra poverii economice și de sănătate publică a fragilității, evitând costul social ridicat al dizabilității și dependenței, colaborând la sustenabilitatea sistemului de sănătate. Sursa: Comunitatea Madrid – Un studiu al Spitalului Getafe confirmă relația dintre fragilitate și dizabilitate, spitalizare și mortalitate2022