#Madrid –

Comunitatea Madrid a găsit, în cadrul celei de-a XXII-a ediții a campaniei de săpături în Valea Neanderthalienilor din Pinilla del Valle, cea mai veche fosilă de hominin din întreaga regiune, cu o vechime cuprinsă între 400.000 și 500.000 de ani. Este un molar fragmentat, situat în vizuina de hiene din Cueva Des-Cubierta, ceea ce confirmă prezența umană în Valea Lozoya la mijlocul Pleistocenului Mijlociu.

Ministrul Culturii, Turismului și Sportului, Mariano de Paco Serrano, a vizitat astăzi situl împreună cu Enrique Baquedano, directorul Muzeului Regional de Arheologie și Paleontologie și co-director al Institutului de Evoluție din Africa, pentru a afla despre această nouă descoperire, „care acordă „Această enclavă este de mare valoare pentru comunitatea științifică și pentru turismul nostru”, a spus consilierul.

De-a lungul acestui sezon, s-a lucrat în patru zone situate în Calvero de la Higuera: Abrigo de Navalmaíllo, Cueva de la Buena Pinta, Cueva Des-Cubierta și Cueva Chica. Aceste proiecte au fost supravegheate, pe lângă Enrique Baquedano, de profesorul de Paleontologie și directorul Muzeului Evoluției Umane din Burgos, Juan Luis Arsuaga, și de profesorul de Geologie, Alfredo Pérez-González.

Acești trei oameni de știință au condus în această vară o echipă de peste 100 de oameni din diferite centre de cercetare naționale și internaționale formată din arheologi, paleontologi, geologi, restauratori și topografi, printre alți profesioniști care, timp de o lună, au aprofundat în caracteristicile economie Homo neanderthalensisprecum și cheile comportamentului primilor coloniști ai regiunii.

Explorările pe acest teren al Văii Alto del Lozoya au început în Adăpostul Navalmaíllo în 2002; începând din 2003 în Cueva de la Buena Pinta; în 2009, în Cueva Des-Cubierta; iar în 2021 în ceea ce este cunoscut sub numele de Cueva Chica.

Siturile, declarate Sit de Interes Cultural, din categoria Zone Arheologice și Paleontologice, sunt singurele din Comunitatea Madrid unde au fost găsite rămășițe de hominini. Săpătura este finanțată de Comunitatea Madrid și are colaborarea Parcului Național Sierra de Guadarrama, Consiliul Local Pinilla del Valle, Canal de Isabel II și Fundația Generală a Universității din Alcalá.

Fapt unic în evidența arheologică

În ianuarie 2023, revista Nature Human Behavior (https://www.nature.com/articles/s41562-022-01503-7) a publicat concluziile a paisprezece ani de cercetare în Cueva Des-Cubierta, unde cercetările echipei interdisciplinare din Pinilla del Valle au demonstrat utilizarea craniilor de ierbivore mari, cum ar fi zimbrii europeni, auri, căprioare și rinoceri ca trofee de vânătoare pe tot parcursul anului. generații de neanderthalieni. Acesta este un eveniment unic în evidența arheologică europeană de Neanderthal.

La rândul său, în Adăpostul Navalmaíllo s-a finalizat săpătura în zona de sud până la nivelul F, unde se continuă și lucrările de localizare a obiectelor precum unelte litice, resturi osoase consumate și locuințe, care permit reconstrucția activității economice de subzistență.

Deja în Peștera Buena Pinta s-a putut îndepărta cruste mari stalagmitice care permit accesul la umpluturile pleistocenului mediu și, în Cueva Chica, s-a descoperit că sapiens sculptau unelte litice tipice paleoliticului superior, care corespund cultural cu specia noastră.

Timp de mai bine de 200.000 de ani, Valea Lozoya Superioară a fost un loc central unde s-au concentrat grupuri de oameni de Neanderthal, împărțind habitatul cu hiene, urși sau lei și cu turme mari de ierbivore. În prezent, siturile Pinilla del Valle formează una dintre cele mai importante enclave din Europa pentru a afla despre modurile de viață și interacțiunea cu mediul acestei specii.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid găsește cea mai veche fosilă de hominin din regiune în săpăturile din Valea Neanderthalienilor