Ministerul Economiei din România lucrează la un fond de investiții, care ar urma să subvenționeze afacerile inițiate în țară, de românii din străinătate, printr-o formulă de genul „pentru un leu investit, un leu de la stat” .

Statul ar înapoia până la 50.000 de lei din valoarea investițiilor făcute de românii din diaspora prin firme și care trebuie dovedite prin documente.

„Există câteva modele de succes de exemplu 1 leu pus de investitorul privat, 1 leu pus de investitorul de stat. Ideea este crearea unui fond pentru investitorii din diaspora, de a contribui cu fonduri la proiectele pe care românii din diaspora vor să le facă”, a declarat vicepremierul Costin Borc, potrivit Hotnews.ro.

Nu se cunosc date concrete despre acest posibil plan al guvernului, dar anunțul ar putea să-i nemulțumească pe cei care investesc deja în România și nu beneficiază de o astfel de subvenție.

Pe de altă parte, „povestea cu facilitățile fiscale” pentru românii din diaspora care doresc să investească în România nu este nouă. Promisiuni în acest sens se fac periodic în diaspora, iar ultima venea acum 3 ani de la fostul ministru delegat pentru diaspora, Cristian David: Facilitati fiscale pentru romanii care se intorc acasa cu bani – 18 aprilie 2013