Vicepreședintele și Ministrul Tranziției Ecologice și Challenge Demographic, Teresa Ribera, a prezidat Dialogul 5+5 din vestul Mediteranei de la Valencia, cu scopul de a consolida cooperarea privind securitatea apei și adaptarea la impactul schimbărilor climatice în regiune.

Acest forum la nivel înalt, convocat la inițiativa președinției spaniole a Dialogului 5+5, a reunit miniștri și alte autorități la nivel înalt responsabile cu apă, resurse de apă și mediu din Spania, Franța, Italia, Malta și Portugalia, în ceea ce privește țărmul de nord al Mediteranei, și din Algeria, Libia, Maroc, Mauritania și Tunisia, pe țărmul de sud.

La finalul întâlnirii, cele zece țări au adoptat o Declarație ministerială prin care se angajează să promoveze Planul de acțiuni al Strategiei pentru apă pentru Medit. să solicite Occidental să se ocupe de consecințele schimbărilor climatice asupra resurselor de apă ale regiunii, care se confruntă deja cu modificări serioase.

A din regiuni cu stres hidric mai mare” Raportul Grupului Interguvernamental pentru Schimbări Climatice (IPCC) arată că regiunea mediteraneană este unul dintre mediile cu cel mai mare nivel de stres hidric. O situație de deficit de apă suferită deja de peste 180 milioane de oameni din bazinul mediteranean”, a subliniat The Vicepreședinte Prognozele indică o creștere a frecvenței și virulenței fenomenelor extreme (secete, inundații, furtuni majore…), înrăutățirea unor fenomene precum deșertificarea și salinizarea acviferelor și a solurilor, precum și scăderea scurgerilor și a debitelor. ale râurilor noastre.

Aceste consecințe – a adăugat Ribera – vor avea un impact nu numai asupra agriculturii, ci vor afecta negativ și energia autonomiei noastre, deoarece producția hidroelectrică scade.” Spania și Portugalia pot înregistra o reducere de 10% a potențialului hidroelectric cu o creștere de 2ºC, și ar putea fi redusă la jumătate în cazul de 1,5”, a avertizat acesta.

În acest sens, cele zece țări au convenit să lanseze un program de formare, t Transferul de cunoștințe și dezvoltarea capacităților de identificare în comun a acelor acțiuni, experiențe și soluții concrete care pot oferi valoare adăugată în domenii precum managementul integrat al bazinelor hidrografice, dezvoltări tehnologice pentru desalinizare și reutilizare, sau îmbunătățirea noilor sisteme de irigare a rețelei de infrastructură publică. .

Spre conformitatea cu ODD 6
Prin „Declarația de la Valencia”, țările din regiunea mediteraneană se angajează, de asemenea, să consolideze securitatea apei prin aplicarea managementului integrat al resurselor de apă (IWRM) la toate nivelurile pentru a avansa într-un manieră reziliență pentru obținerea accesului în siguranță la apă și canalizare pentru toți, așa cum este stabilit în Obiectivul de dezvoltare durabilă numărul 6 din agenda Națiunilor Unite pentru 2030.

Ca principal instrument al IWRM, planurile hidrologice trebuie pregătite pentru a gestiona inundațiile mari și secetele. „Una dintre inovațiile incluse în noile planuri hidrologice din ciclul al treilea din Spania este de a oferi măsuri specifice de adaptare la schimbările climatice pentru fiecare demarcație, în coerență cu liniile directoare stabilite prin noua Lege privind schimbările climatice și tranziția energetică și Planul național. pentru Adaptarea la Schimbările Climatice”, a împărtășit vicepreședintele în cadrul ședinței ministeriale.

Cooperează pentru reducerea vulnerabilității
Această întâlnire are loc într-un context european și internațional în care unitatea şi cooperarea capătă o valoare aparte. „Articularea răspunsurilor comune este esențială pentru a asigura un viitor mai durabil, sigur și mai rezistent. Cooperarea ne face mai puțin vulnerabili”, a spus Teresa Ribera.

Activitatea științifică și tehnologică, precum și schimbul de cunoștințe între țări, pot duce la o înțelegere mult mai bună a resurselor de apă disponibile, a nevoilor de protecție a mediului și a impactului sistemului climatic global asupra resurselor de apă. „Spania crede ferm în formarea și schimbul de cunoștințe ca linie de acțiune care permite depășirea provocărilor cu care se confruntă resursele de apă”, a subliniat Ribera.

. „Astăzi este mai necesar ca niciodată să se lucreze în continuare, dinspre cooperarea regională, la consolidarea dezvoltării capacităților și a transferului de cunoștințe care să asigure securitatea apei și adaptarea la impactul schimbărilor climatice în vestul Mediteranei”, a concluzionat vicepreședinte.

Care este dialogul 5+5 „Dialogul 5+5” sau „Forumul Mediteranei de Vest” a fost creat în octombrie 1990 la Roma ca primul forum pentru cooperarea consolidată între cele două țărmuri ale Mediteranei. A însemnat lansarea politicii mediteraneene reînnoite pentru a căuta soluții comune la probleme comune și a servit drept preludiu la structurile care au fost construite cu Procesul de la Barcelona din 2022.

Sursa: Guvernul Spaniei – Țările din vestul Mediteranei adoptă „Declarația de la Valencia” pentru a consolida cooperarea privind securitatea apei și adaptarea la schimbările climatice