Ministrul Transporturilor, Mobilității și Agendei Urbane, Raquel Sánchez, a susținut că proiectul de lege pentru dreptul la locuință va oferi un răspuns necesar multor familii și tineri, precum și grupurilor vulnerabile, în ceea ce privește accesul la locuințe decente și adecvate.

Ministrul Transporturilor, Mobilității și Agendei Urbane, Raquel Sánchez, a susținut că Proiectul de lege pentru dreptul la locuință va oferi un răspuns necesar pentru multe familii și tineri, precum și pentru grupurile vulnerabile, în accesul la un mediu decent. și locuințe adecvate.

Așa s-a afirmat astăzi în cadrul ședinței plenare a Congresului Deputaților, în care s-a dezbătut întregul Proiect de Lege pentru Dreptul la Locuințe. După trecerea acestei proceduri, textul legislativ își continuă procesul parlamentar în Congresul Deputaților.

În acest sens, responsabilul Mitma a fost convins că de acum înainte Proiectul de lege se va îmbogăți din puterea legislativă. În acest context, a îndemnat toate forțele politice la un consens maxim posibil și să se alăture acestei norme pentru a da un răspuns necesar pentru ca multe familii și tineri să poată avea acces la locuințe decente și adecvate.

În discursul său, Raquel Sánchez a subliniat că textul proiectului de lege, care a fost rezultatul lunilor de muncă intensă în cadrul guvernului de coaliție, este solid din punct de vedere juridic, respectă Constituția și nu încalcă niciunul dintre articolele sale sau competențele comunităților autonome și ale municipalităților.

Răspuns la persoanele fără adăpost Ministrul a afirmat că locuința este o cerință esențială pentru dezvoltarea personală a cetățeniei. În acest sens, el a susținut că, pentru Guvern, pe lângă un mandat constituțional, unul dintre cele mai mari angajamente este acela de a răspunde situațiilor de lipsă de adăpost.

. Așa cum a subliniat șeful Mitma, este necesară o Lege a Locuinței pentru a schimba orientarea politicilor în acest domeniu în ultimele decenii și care să recunoască locuința ca fiind al cincilea pilon al statului bunăstării. După cum ați subliniat, această lege este o piatră de hotar în istoria democrației, deoarece este prima lege de stat care dezvoltă dreptul constituțional la o locuință decentă și adecvată.

Concret, s-a evidențiat că textul legislativ urmărește satisfacerea nevoilor de locuințe ale celor mai dezavantajate grupuri, aflate în situații de vulnerabilitate sau excluziune socială și, în general, ale tuturor celor care au dificultăți de acces la locuințe pe piață, precum tinerii. persoane.

În plus, ministrul a afirmat că Legea privind locuința este și va fi respectuoasă cu titlurile de jurisdicție delimitate în Constituția Spaniei, cu exclusivitate competenta pe care Comunitatile Autonome o au in materie de locuinte si cu competentele cuprinse in Statutele de Autonomie.

Masuri de Acces la LocuintaÎn discursul ei în Congres, ministrul a d a detaliat cele mai relevante aspecte din proiectul de lege pentru a obține accesul la locuințe decente și adecvate. În acest sens, ministrul a explicat că trebuie realizată o ofertă suficientă de locuințe închiriate la prețuri accesibile, cu care unul dintre obiectivele Proiectului de lege este promovarea dezvoltării parcurilor publice pentru locuințe sociale.

Concret, s-a referit la fondul de locuințe sociale destinate închirierii în proprietate publică, apărând că trebuie stabilite mecanisme de cooperare cu administrațiile regionale și locale pentru ca regimul de protecție a locuințelor situate pe terenul destinat construirii de locuinte protejate in amenajare este permanent, iar descalificarea nu este posibila.

De asemenea, seful sectiei a aratat ca este necesar ca, in cazul in care sunt amplasate pe alt tip de teren, reglementarile regionale pot stabili cauze si termene de descalificare a acestora, termene care in nici un caz nu pot fi mai mici de . ani. Pe de altă parte, ministrul a expus câteva măsuri fiscale care afectează reducerea impozitului pe venitul persoanelor fizice de care beneficiază proprietarii care își închiriază locuințele. Tot în domeniul fiscal, Proiectul de lege stabilește posibilitatea ca municipiile să poată stabili anumite suprataxe la Taxa pe Imobil în cazurile imobilelor neocupate definitiv, fără a putea considera ca atare locuințele destinate a doua reședință sau cele care sunt gol din motive justificate.

Limitări ale creșterilor de preț

De asemenea, în discursul său, ministrul s-a referit la limitările majorărilor de preț și a duratei contractelor în zonele rezidențiale care sunt declarate a fi subliniate. Proiectul de lege prevede posibilitatea unor prelungiri suplimentare pentru contractele în vigoare; iar pentru contractele noi are în vedere ca prețul noului contract să fie stabilit din ultimul preț al contractului anterior, cu actualizările corespunzătoare.

În cazul locuințelor situate în aceste zone stresate care aparțin unor mari deținători de persoane juridice (proprietari a mai mult de 10 proprietăți urbane, excluzând garaje și depozite, sau o suprafață construită mai mare de 1.500 mp), chiria convenită în noile contracte nu poate depăși a limitei maxime a prețului care se aplică conform „sistemului indicilor prețurilor de referință”.

În acest context, ministrul a precizat că atât capacitatea de declarare a suprafețelor cu prețuri de închiriere stresate și aplicarea acestor limitări vor corespunde fiecărei comunități autonome, ceea ce demonstrează respectul pentru repartizarea competențelor între administrații.

Pe lângă măsurile fiscale și de reglementare, Proiectul de lege include și alte prevederi pentru a facilita acțiunile și schimbul de informații între toate Administrațiile competente, precum crearea unui registru al contractelor de închiriere de locuințe și elaborarea unui sistem de indici de preț de referință pentru închirieri.

Totuși, ministrul a subliniat că Legea are scopul de a garanta o locuință decentă și accesibilă, evitând locuințele necorespunzătoare, și oferind o mai mare protecție celor care urmează să încheie un contract.

Protecția celor mai vulnerabiliÎn plus, se promovează protecția celor mai vulnerabili, marcând obligația tuturor administrațiilor publice de a acorda prioritate persoanelor care locuiesc în așezări sau cartiere deosebit de degradate și segregate. , precum și cei care suferă de situații de lipsă de adăpost.

În acest sens, în sfera procesuală, se întărește legătura dintre procedurile judiciare care implică punerea în libertate a persoanelor sau familiilor vulnerabile și serviciile sociale corespunzătoare, astfel încât prin acestea să se găsească soluții alternative.cazare..

În acest moment, ministrul a subliniat că realizarea deplină a acestei protecții pentru cei mai vulnerabili nu se va realiza până când Spania nu va avea o ofertă de locuințe la prețuri accesibile. este suficient.

Sursa: Guvernul Spaniei – Sánchez susține că Legea Locuinței va oferi un răspuns necesar multor familii și tineri pentru a avea acces la locuințe decente și adecvate