Ministerul Agriculturii, Pescuitului și Alimentației a aprobat acordarea a 23 de granturi pentru proiecte inovatoare de interes general în agricultură, zootehnie, sectorul forestier și industria alimentară, care vor fi executate în 2023, 2024 și până în martie 2025 de către supraautonomie. grupuri operaționale ale Asociației Europene pentru Inovare în materie de productivitate și durabilitate agricolă (AEI-Agri).

Aceste inițiative, corespunzătoare apelului timpuriu din 2022, vor avea o finanțare de 12,15 milioane de euro, din fonduri ale Instrumentului European de Recuperare (Generația Următoare), incluse în Partea Agroalimentară și aplicate Programului Național de Dezvoltare Rural 2014-2022 al acest minister.

Proiectele inovatoare aprobate se încadrează în cele trei linii eligibile pentru a aborda principalele priorități ale sectorului în ansamblu, pentru a face față dublei tranziții digitale și de mediu, care sunt următoarele:

IMM-urile, fundațiile non-profit din sectorul agroalimentar, universitățile și institutele tehnologice, organizațiile profesionale agricole și cooperativele agroalimentare fac parte din aceste grupuri operaționale. În practică, aceste 23 de proiecte vor implica 217 entități, inclusiv 26 de universități și centre de cercetare.

În raport cu tematica, se remarcă cele 10 proiecte de inovație pe producția vegetală, 7 pe producția animală, 4 pe silvicultură și industriile asociate și 2 pe industria alimentară. Prin producție, inițiativele din sectoarele vinului, cărnii de vită, ovine și legumelor sunt relevante.

De asemenea, 21 de proiecte abordează digitizarea ca element transversal și pârghie pentru promovarea inovației în diferite sectoare. În special, digitalizarea este pusă în slujba prevenirii și reducerii pierderilor și risipei de alimente, integrând teledetecția în gestionarea pădurilor, facilitând estimările predictive ale recoltelor de citrice sau promovând îmbunătățirea genetică a anumitor efective de animale.

Executarea acestor inițiative inovatoare va avea loc în mai mult de o comunitate autonomă. Andaluzia este comunitatea cu cea mai mare reprezentare, cu 16 proiecte; urmat de Madrid, cu 14; Castilla y León, cu 13; Castilla-La Mancha, cu 12; și Aragon, cu 11.

Cu aceasta există acum patru apeluri de proiecte inovatoare pe care Ministerul Agriculturii, Pescuitului și Alimentației le-a gestionat, în cadrul programării de dezvoltare rurală 2014-2022. Astfel, s-a atins cifra de 124 de proiecte inovatoare în sectorul agroalimentar și silvic de anvergură supraautonomă, care au primit în total puțin peste 62 de milioane de euro. În plus, multe comunități autonome au dezvoltat și această măsură pentru a sprijini inovația, ceea ce face Spania a doua țară din Uniunea Europeană în ceea ce privește proiectele inovatoare susținute, doar depășită de Italia.

Având în vedere cererea semnificativă pentru aceste proiecte, ministerul a optat pentru consolidarea acestei intervenții de cooperare pentru inovare AEI-Agri în Planul strategic al PAC a Spaniei 2023-2027, pentru care au fost rezervate total 75 de milioane de euro din cheltuieli publice.

Mai multe informatii Subvenții pentru proiecte inovatoare de interes general în agricultură, creșterea animalelor, sectorul forestier și industria alimentară Site-ul web al Planului de Recuperare, Transformare și Reziliență Etichete: ajutoare Plan de recuperare, transformare și reziliență PERTE Sursa: Guvernul Spaniei – Agricultura, Pescuitul și Alimentația alocă 12,15 milioane de euro pentru finanțarea a 23 de proiecte inovatoare în sectorul agroalimentar și forestier