#Spania – În timpul apariției sale, Iceta a evidențiat că una dintre prioritățile Președinției spaniole este promovarea considerării culturii ca un bun public esențial, un bun public global, „pentru a reuni toate țările membre în jurul unui discurs și a unei strategii astfel încât cultura să fie o adevărată politică de stat”.

„Cultura este totul”, a declarat ministrul. „Prin urmare, trebuie să justificăm rolul crucial pe care trebuie să-l joace în societățile noastre și trebuie să lucrăm împreună pentru a deschide calea pentru includerea culturii ca bun public global în Agenda post-2030 și să ne asigurăm că aceasta devine cel de-al 18-lea Obiectiv de Dezvoltare Durabilă. „. Miquel Iceta a susținut că cultura stă la baza democrației și înseamnă libertate, respect și toleranță. „Este capabil să genereze societăți mai juste, egalitare și democratice, mai diverse. Ne arată trecutul nostru, cine suntem și cine vrem să fim”.

În acest context, președinția spaniolă a organizat o dezbatere politică pe tema „Cultura ca bine public esențial, bine public global”, în cadrul reuniunii informale a ministrului culturii care va avea loc la Cáceres pe 25 și 26 septembrie 2023. Scopul întâlnirii este acela de a aproba așa-numita Declarație a lui Cáceres, „un angajament față de cultură pe care sperăm că toate statele membre îl vor adopta”, a explicat Miquel Iceta deputaților europeni.

Tot în Cáceres, managementul durabil al patrimoniului cultural va fi abordat ca „un instrument eficient pentru economia circulară, incluziunea socială și tranziția ecologică care implică o interacțiune echilibrată a nivelurilor social, de mediu și economic”, în cuvintele ministrului.

În acest sens, Iceta a prezentat „peisajele culturale ca paradigmă de reziliență și sustenabilitate”, cărora le va fi dedicată una dintre zilele tehnice care va avea loc în perioada 17 septembrie – 9 octombrie la Palma de Mallorca.

Statutul artistuluiMiquel Iceta a anunțat că, în cadrul Consiliului Miniștrilor Culturii UE programat pe 23 și 24 noiembrie la Bruxelles, va fi promovată o dezbatere politică în jurul statutului artiștilor și profesioniștilor din domeniul culturii. Ministrul a reamintit că Planul de lucru al UE privind cultură pentru perioada 2023-2026 include ca acțiune prioritară crearea Statutului artistului care stabilește un cadru pentru condițiile de muncă și standarde minime comune în toate țările UE.

„Angajamentul față de cultură este posibil doar dacă ne concentrăm pe cei care o fac realitate: artiștii, creatorii, lucrătorii culturali. Pentru că fără ei nu există cultură”, a spus ministrul Iceta. „Și fără cultură, viața este doar supraviețuire”.

sectorul jocurilor videoPromovarea dimensiunii culturale și creative a sectorului jocurilor video în Europa este o altă dintre acțiunile prioritare incluse în Planul de lucru al UE privind cultură. „Este un sector economic în plină expansiune, care oferă beneficii tangibile din punct de vedere al creării de locuri de muncă (în special în rândul tinerilor), al contribuției la PIB, al creativității, al cercetării și dezvoltării și al inovației”, a spus el, revizuit de ministrul Culturii și Sportului. . „Jocurile video au un potențial enorm și o dimensiune culturală incontestabilă. Oferă posibilități mari de transmitere a conținutului cultural, precum și a valorilor și bogăției creației, patrimoniului și istoriei europene”.

„De asemenea, vrem să profităm de această oportunitate pentru a promova egalitatea între femei și bărbați în sector”, a continuat Iceta: „este vorba de garantarea echilibrului de gen în toate fazele de dezvoltare a sectorului jocurilor video, unde femeile sunt subreprezentate. pe de altă parte, ei sunt aliați puternici în a pune capăt stereotipurilor”.

Miquel Iceta a anunțat că Președinția spaniolă pregătește, pentru prima dată, un proiect de concluzii referitoare la sectorul jocurilor video din Europa, care va fi prezentat Consiliului. Primele contribuții pentru acest proiect au fost deja strânse în iulie anul trecut în cadrul Conferinței de Politică Europeană privind jocurile video și mediile virtuale, care a reunit reprezentanți ai întregului sector și ai statelor membre și instituțiilor europene din Tenerife.

Agresiunea Rusiei asupra UcraineiÎn cadrul discursului său, ministrul Iceta a cerut încetarea imediată a ostilităților, respectarea granițelor și suveranitatea Ucrainei. „Nu dorim mai multe morți sau alte daune sau pierderi de moștenire culturală. Războiul lansat de Rusia împotriva Ucrainei este o încălcare flagrantă și radicală a dreptului internațional și a valorilor, drepturilor, libertăților și principiilor fundamentale care stau la baza Uniunii Europene”. el a declarat.

Ministrul a reamintit că, tocmai în vremuri de război, cultura este mai necesară ca niciodată, iar Președinția spaniolă este pe deplin angajată în sprijinirea sectoarelor culturale și creative din Ucraina. De la începutul invaziei ruse, UE a alocat 10 milioane de euro Ucrainei pentru a-și susține moștenirea culturală. „De îndată ce condițiile de pe teren o vor permite, UE și statele sale membre vor ajuta Ucraina să reconstruiască și să repare moștenirea culturală distrusă sau deteriorată și să redeschidă și să consolideze sectoarele culturale și creative”, a adăugat ministrul.

Egalitate și siguranță în sportÎn domeniul sportului, ministrul Miquel Iceta a indicat că s-au început deja lucrările de stabilire a Concluziilor Consiliului privind femeile și egalitatea în sport, care vor fi adoptate în noiembrie anul viitor în Consiliul Educației, Tineretului, Culturii și Sportului, coincid tot cu aceeași. forum cu o dezbatere orientată politic privind mediile sigure în sport.

„Obiectivul principal al Președinției spaniole este promovarea egalității între bărbați și femei, atât în ​​organizațiile sportive, cât și în sporturile de bază și de elită”, a indicat Iceta. „La fel, suntem conștienți că există cazuri de hărțuire și abuz sexual în sport și suntem ferm hotărâți să soluționăm această problemă”

„Fără îndoială că evenimentele inacceptabile petrecute după victoria naționalei Spaniei la Cupa Mondială de fotbal feminin fac aceste Concluzii deosebit de oportune și pertinente”, a subliniat ministrul, subliniind că „este necesar să se abordeze chestiuni precum accesibilitatea infrastructurii sportive, prevenirea discursului instigator la ură, îngrijiri medicale și protecție împotriva oricărui tip de violență.

Iceta și-a încheiat discursul asigurând că „Președinția spaniolă nu va tolera nicio lipsă de respect pentru drepturile femeii, cu atât mai puțin în domeniul sportiv, unde mai sunt multe de avansat”.

Ministrul Culturii și Sportului, Miquel Iceta, în Parlamentul European

Mai multe informatii Alegría subliniază rolul crucial al educației în abordarea cu succes a provocărilor cu care se confruntă Uniunea Europeană Subirats prezintă la Bruxelles prioritățile președinției spaniole în materie de Învățământ Superior Investiții sociale, coordonarea sistemelor de securitate socială și îmbunătățiri pentru lucrătorii independenți și venitul minim, priorități ale președinției spaniole Yolanda Díaz promovează ratificarea Convenției 190 privind hărțuirea OIM și recuperarea acordurilor cu dialogul social Site-ul web al președinției spaniole a Consiliului Uniunii Europene Etichete: Președinția spaniolă a Consiliului UE 2023 Ucraina Sursa: Guvernul Spaniei – Președinția spaniolă a UE se angajează să promoveze considerarea culturii ca un bun public esențial și un bun public global