#Madrid –

Obiectivul este ca umanizarea să fie coloana vertebrală a întregii activități a centrului

Spitalul Universitar Puerta de Hierro Majadahonda, un centru public al Comunității Madrid, a încorporat în ultimii ani diverse inițiative și programe menite să umanizeze activitatea de îngrijire și dotările centrului, mereu cu scopul de a face șederea în cel mai plăcut spital. atât pentru pacienți, cât și pentru însoțitorii acestora, precum și pentru personalul medical înșiși.

Unul dintre cele mai dezvoltate programe de umanizare de la Spitalul Universitar Puerta de Hierro Majadahonda este Programul Zero Noise, care urmărește reducerea zgomotului pentru a îmbunătăți odihna tuturor pacienților, în special a celor internați în unități de spitalizare și de îngrijiri critice. Cu acest obiectiv, s-au conceput planuri de îmbunătățire a odihnei în diferitele Unități, au fost unificate sarcinile pentru a respecta pe cât posibil restul pacienților, au fost instalate sisteme de detectare a pragului de zgomot și au fost amplasate semnalizări pentru conștientizarea importanței tăcerii. , printre alte acțiuni.

Zeci de programe de umanizare pentru a îmbunătăți șederea tuturor pacienților

În scopul îmbunătățirii șederii în spital, au fost condiționate și umanizate diferite zone ale spitalului, cum ar fi sălile de așteptare ale Unităților de Terapie Intensivă (UTI), care au acum canapele, mese înalte și o selecție de fotografii. La acest proces de umanizare a colaborat și Fundația Aladina prin decorarea și recondiționarea zonei de naștere și neonatologie, iar Asociația Tu Fuerza es Nuestra Fuerza a participat prin decorarea zonei de radiologie pentru copii.

Tot având în vedere cei mai mici pacienți, spitalul are o serie de mașini electrice donate de El Corte Inglés pentru ca copiii internați în Serviciul de Pediatrie să le poată folosi pentru a merge la analize medicale sau pur și simplu pentru a se bucura de timpul lor.gratuit. La fel, medicii Sonrisa de la Fundația Theodora vizitează regulat secția de pediatrie pentru a saluta și încuraja atât copiii internați, cât și familiile care îi însoțesc.

În Unitatea de Psihiatrie a Copilului și Adolescentului a spitalului, care are în principal pacienți cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani, Fundația Teatro Joven a lansat programul „Teatru de îmbrățișat”, care constă în desfășurarea de ateliere de creație și expresie corporală care servesc drept completare la tratamentul și îngrijirea oferite de profesioniști. În plus, asociații precum Martita Ortega, Sonrisas, Fundación Benéfica Geriatrica, Fundación Real Madrid și Consiliul Local Majadahonda colaborează în fiecare Crăciun cu acțiuni care vizează atât pacienții geriatrici, cât și cei pediatrici, cu scopul de a-i ajuta în recuperarea și de a-și îmbunătăți starea de spirit. aceste date importante.

La Hospital de Día Médico există și un proiect pilot prin care posibilitatea de a folosi ochelari de realitate virtuală pentru a „călător” în alte țări în perioada în care se administrează chimioterapia a fost pusă la dispoziție unor pacienți. De asemenea, în interiorul spitalului există și o terasă exterioară, un spațiu creat astfel încât pacienții să se poată bucura de un spațiu exterior înconjurat de plante pentru câteva ore în fiecare zi. Această terasă are și aparate de exercițiu, astfel încât pacienții să își poată menține tonusul muscular și activitatea fizică zilnică în timpul șederii în spital.

Spații de cultură și muzică care însoțesc pacienții, familiile și profesioniștii

În martie 2021, Fundación Cultura en Vena a facilitat amplasarea expoziției „Goya într-un spital”, atât în hol precum şi într-o zonă de consultaţii şi în etajul de spitalizare al Serviciului de Oncologie Medicală. Un an mai târziu, în 2022, Fundația a schimbat expoziția într-un eșantion de desene animate despre COVID-19 și, în 2023, spitalul va deschide o nouă expoziție, întotdeauna datorită acestei entități.

Mână în mână cu Música en Vena, Músicos por la Salud și Música en Hospitales de la Universitatea Autonomă din Madrid, spitalul oferă de mai bine de zece ani muzică live cât mai multor pacienți din spital. În plus, aceste concerte nu numai că îi ajută pe pacienți să facă față mai bine șederii lor la centru, ci îi încurajează și pe profesioniștii din domeniul sănătății. În plus, în acest an, Spitalul Puerta de Hierro a inaugurat un Spațiu Cultural permanent care vizează expunerea și prezentarea activităților cu caracter cultural desfășurate de profesioniști și/sau pacienți din spital.

Spitalul Puerta de Hierro, axat mereu pe plasarea pacientului în centrul activității de îngrijire, s-a angajat să promoveze umanizarea pe tot parcursul procesului de îngrijire a pacientului din momentul în care intră în spital și până la externare.înalt. La acest proces de umanizare participă toți profesioniștii din spitale, sanitari și non-sanitari, care nu se limitează la activități specifice, ci implică întreaga activitate zilnică a acestui spital.

Profesionişti, o parte foarte importantă a planului de umanizare al spitalului

Conștienți de rolul pe care profesioniștii îl joacă în promovarea umanizării în procesul de îngrijire a pacientului, spitalul derulează de câțiva ani un program de intervenție și sprijin pentru profesioniști. Acest program, care a luat naștere după pandemia de COVID-19 cu scopul de a sprijini profesioniștii în recuperarea lor după criza de sănătate, se menține până în zilele noastre și are diferite resurse: pastile de informare despre reziliență, cursuri de formare și ateliere de exerciții emoționale sau terapeutice de restituire, printre alte actiuni. De asemenea, în fiecare Unitate și Secție a spitalului a fost creată o figură de referință în problematica umanizării, un profesionist din domeniul sănătății însărcinat cu motivarea și implementarea acțiunilor care vizează umanizarea practicii clinice zilnice în spital.

Sursa: Comunitatea Madrid – Spitalul Universitar Puerta de Hierro Majadahonda avansează în angajamentul său față de umanizare pentru a plasa pacientul în centrul asistenței medicale