#Madrid –

Consiliul de Guvern al Comunității Madrid a aprobat astăzi proiectul Legii economiei circulare care consolidează obiectivul de îmbunătățire a mediului regional, reduce birocrația fără a adăuga taxe sau taxe și implementează un nou sistem de producție mai eficient pentru utilizarea resurselor naturale.

Textul este trimis acum Adunării Legislative spre aprobare și în așteptarea că va intra în vigoare la începutul anului 2024 după ce în primăvara anului trecut s-a renunțat la reglementări din cauza convocarii electorale pentru ultimele alegeri regionale. Noua Lege a Executivului Regional este prezentată cu noi contribuții din partea grupurilor sectoriale care au participat la procesul inițial de redactare.

Legea economiei circulare va implementa un nou model, trecând de la liniar la reutilizare și reciclare, care maximizează ciclul de viață al materialelor și previne generarea de deșeuri. În acest fel, va fi creat un sistem de producție și consum mai eficient și mai prietenos cu mediul, în conformitate cu liniile directoare stabilite de Uniunea Europeană. În plus, va permite progresul către descărcarea zero și va încuraja crearea de noi oportunități pentru companii și municipalități din regiune.

Este o regulă de stimulare, nu o taxă, care evită birocrația și cheltuielile inutile, deoarece nu necesită un organism suplimentar și nici nu stabilește cote sau taxe adăugate. Acesta caută beneficii de mediu, împreună cu alte beneficii economice, sociale și academice. De asemenea, urmărește să consolideze securitatea juridică, să elimine hiperreglementarea, să protejeze mediul, să promoveze sustenabilitatea și să genereze locuri de muncă stabile și bogăție.

Obiectivul Legii Economiei Circulare de la Madrid este implicarea intregii societati, promovarea utilizarii responsabile si competente a resurselor naturale, cresterea duratei de viata utila a produselor generate cu acestea si reciclarea si valorificarea acestora pentru a le incorpora in nou in lantul de productie.

Sprijin pentru municipalități și asociații

În ceea ce privește sprijinul pentru municipalități și asociații, guvernul regional se angajează să construiască instalații de tratare a deșeurilor mai mari și mai moderne, finanțând 50% pentru a răspunde cerințelor impuse de Uniunea Europeană. Pe de altă parte, textul propus oferă o mai mare flexibilitate populațiilor pentru a adapta reglementarea la realitatea lor, definind numărul minim de puncte curate pe locație și unități mobile. De asemenea, prevede furnizarea serviciilor minime obligatorii legate de colectare și tratare.

Când vine vorba de creștere economică, există un sprijin explicit pentru companii pentru a le oferi securitate juridică și pentru a le încuraja să stabilească procese adecvate pentru mediu. De exemplu, va permite ca cenușa provenită din arderea biomasei să fie folosită ca îngrășământ, butași de polistiren (rășină plastică) să fie folosite pentru producția de izolație în construcții sau așchii de lemn care să fie folosite pentru a face așternut pentru animale.

Mai mult, el propune figura lui investiții de afaceri de interes strategic pentru economia circulară în Comunitatea Madridpentru a capta contribuții strategice.

Odată cu aprobarea Legii Economiei Circulare, Ministerul Mediului, Agriculturii și Internelor va elabora noua Strategie a Economiei Circulare 2025/32. Obiectivul acestuia va fi acela de a avansa în transformarea actualului model de depozitare a gropii de gunoi către unul de tratare a deșeurilor, începând cu Commonwealth-urile Nord-Vest și Sud, unde modernizarea și dezvoltarea acestuia va fi susținută financiar. Astfel, aceste două comunități și Commonwealth-ul de Est vor primi 450 de milioane de euro în următorii 20 de ani.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid aprobă proiectul Legii economiei circulare care consolidează îmbunătățirea mediului și reduce birocrația