Spitalul Public de Copii Niño Jesús din Comunitatea Madrid desfășoară mai mult de 15 studiile clinice s-au concentrat pe dezvoltarea de noi tratamente pentru copiii și adolescenții care suferă de cancer în stadii avansate ale bolii. Această cercetare face posibilă oferirea unei game de terapii inovatoare pentru pacienții afectați de acest tip de tumoră, atât solide (creier, neuroblastom și sarcom), cât și hematologice (leucemie, limfom și transplant hematopoietic).

Abia anul trecut, mai mulți 02 copii și adolescenți din Spania au primit acest tip de tratament în Clinicile Precoce ale Unității de Probă cu care acest centru de pediatrie din Madrid are de atunci 2013.

În plus, datorită muncii grupului de cercetare Terapiile Avansate ale Copilului Isus, se dezvoltă propriile medicamente împotriva cancerului infantil, a cărui Zi Mondială este sărbătorită astăzi, 15 februarie. Cel mai avansat se numeste Celyvir si constau dintr-un virus oncolitic transportat de celulele mezenchimale. În prezent sunt în curs de desfășurare două studii clinice care evaluează această strategie, care explorează și rolul așa-numitelor TIL, limfocite antitumorale obținute din biopsiile pacienților cu tumori solide.

. Desemnat pentru CAR-T în cel mai frecvent cancer la copii

Spitalul de copii Niño Jesús din Comunitatea Madrid este din 2019 unul dintre cele trei centre spaniole – de lângă Sant Joan de Déu și Vall d’Hebron din Barcelona – desemnate de Ministerul Sănătății pentru utilizarea medicamentului KYMRIAH® la copii. Acest medicament este singurul tratament CAR-T aprobat pentru pacienții pediatrici cu leucemie acută refractară, cel mai frecvent tip de cancer la copii și adolescenți și atinge o rată de remisiune a bolii de aproximativ 50 la sută.

Terapiile CAR-T (receptorii antigen himeric pe limfocite T, pentru acronimul său în engleză) sunt un curs nou de acţiune pentru anumite tumori hematologice pentru care nu există alte alternative terapeutice. Acestea au la bază celule T, limfocite ale sistemului imunitar propriu al pacientului, care sunt extrase din sângele acestuia și manipulate în laborator cu terapie genică astfel încât să exprime un receptor specific care le permite să recunoască celulele canceroase ale pacientului și să le atace. Aceste tratamente se administreaza prin perfuzie intravenoasa.

Un alt instrument esential in lupta impotriva cancerului infantil este caracterizarea moleculara a tumorilor. Îmbunătățirea studiului tumorii fiecărui pacient este un punct cheie pentru implementarea metodelor personalizate care permit rezultate clinice mai bune, reducând în același timp efectele secundare. Din acest motiv, Spitalul Universitar de Copii Niño Jesús face parte din proiectul internațional Platforma de Cercetare Translațională SPECTA care realizează caracterizarea genetică a tumorilor prin secvențierea masivă în probe tumorale și în probe de sânge.

Creștere notabilă a supraviețuirii

În prezent, mai mult de 15% dintre pacienții pediatrici cu cancer sunt vindecați. În ciuda acestei creșteri notabile a supraviețuirii realizate în ultimele decenii, cancerul continuă să fie principala cauză de deces prin boli la copiii din primul an de viață în țara noastră.

În plus. , mulți supraviețuitori de cancer au efecte secundare de la tratamentele pe care le-au primit, cu care trebuie să trăiască pentru tot restul vieții. Din toate aceste motive, cercetarea translațională a noilor metode împotriva cancerului infantil este esențială pentru a elimina bolile rezistente și pentru a fi mai puțin toxice pentru pacienți.

Sursa: Comunitatea Madrid – Spitalul Niño Jesús din Comunitatea Madrid dezvoltă mai mult de 90 studii clinice împotriva tumori avansate la copii și adolescenți