#Madrid –

Bebelușii își mențin imunitatea până în luna a șasea de viață

Spitalul Universitar General Gregorio Marañón, un centru public din Comunitatea Madrid, a participat la un studiu care concluzionează că copiii născuți din mame care au fost vaccinate împotriva COVID-19 în timpul sarcinii au primit o cantitate mai mare de anticorpi și că aceștia persistă mai mult decât la nou-născuții ale căror mame s-au infectat în perioada de gestație. Prezența Spitalului Gregorio Marañón în această descoperire a fost condusă de Leire Pérez-Latorre, medic asociat al Serviciului de Microbiologie și Boli Infecțioase și cercetător la Institutul de Cercetare în Sănătate Gregorio Marañón (IiSGM) și CIBERINFECT.

Lucrarea face parte dintr-un proiect mai larg privind răspunsul imunitar după infecția cu SARS-CoV-2, care a fost efectuat la Nationwide Children’s Hospital, Ohio State University și Wexner Medical Center din Columbus (Ohio) și la CEVAXIN Research Network din Panama City. (Panama). Rezultatele studiului au fost prezentate la Congresul Internațional al Bolilor Infecțioase ID Week 2023, desfășurat la Boston.

„Am observat că copiii născuți din mame cu infecție cu COVID-19 și-au menținut în mare parte o protecție bună până la aproximativ a treia lună de viață. La rândul lor, copiii născuți din mame vaccinate au păstrat această protecție până în luna a șasea”, a explicat specialistul în boli infecțioase de la Gregorio Marañón.

„Unul dintre cele mai recente rezultate pe care le-am obținut este că anticorpii generați prin vaccinare se transmit mai bine decât anticorpii generați de infecție”, a subliniat dr. Pérez-Latorre. Studiul a inclus 193 de mame și 154 de copii care au putut fi urmăriți longitudinal, ceea ce reprezintă o dimensiune a eșantionului mai mare în comparație cu studiile anterioare.

Beneficiile vaccinării

Șeful Serviciului de Obstetrică și Ginecologie Gregorio Marañón, Santiago Lizárraga, susține beneficiile vaccinării femeilor în orice etapă a sarcinii, deoarece acestea reprezintă „un grup de risc care beneficiază în mod clar” de pe urma acestei acțiuni. După cum își amintește specialistul, boala complică atât dezvoltarea sarcinii, cât și apariția nașterilor premature. Mai mult, tratamentul pacienților cu pneumonie cauzată de COVID-19 în această perioadă „este mult mai complex decât la persoanele care nu sunt însărcinate”.

Cu toate acestea, simptomele bolii sunt mult mai blânde datorită vaccinării. După cum explică dr. Lizárraga, acest instrument „deschide ușa pentru a putea menține sarcina până la termen”. La fel, medicul evidențiază beneficiul său preventiv pentru a evita necesitatea internarii nou-născuților în îngrijirea neonatală pe o perioadă prelungită.

„Atât din punct de vedere matern, cât și fetal, vaccinarea împotriva COVID-19 nu are decât avantaje: în tot timpul în care vaccinăm gravide, nu am observat nicio interacțiune a vaccinului, nici cu sarcina, nici cu dezvoltarea fatul pe termen mediu si lung”, apreciaza el.

Sursa: Comunitatea Madrid – Spitalul Gregorio Marañón participă la un studiu care concluzionează că vaccinarea împotriva COVID-19 generează o imunitate mai mare la femeile însărcinate și la nou-născuți