#Madrid –

Consiliul de conducere al Comunității Madrid a declarat, în ședința din această săptămână, sculptura Venus și Cupidon din secolul al XVI-lea, de Giovanni Bandini, Bun de Interes Cultural (BIC). Lucrarea, documentată la Sevilla de la începutul secolului al XVII-lea, arată schimbul cultural important dintre Spania și Italia la acea vreme și merită cel mai înalt grad de protecție pentru valoarea sa istorică și artistică. Este una dintre puținele piese ale florentinilor păstrate în afara Italiei.

Este o sculptura sculptata in marmura alba intr-un singur bloc si cu un stil atent, care o reprezinta pe Venus in momentul iesirii din apa. Bandini arată figura cu o pânză care acoperă o parte a corpului, folosind tehnica sculpturală a pânzelor umede, care dezvăluie anatomia. Țesătura este înfășurată în jurul taliei, creând pliuri orizontale și lăsând spatele și o parte a pieptului la vedere, în timp ce Venus își acoperă corpul într-un gest zilnic care o umanizează.

Zeița își poartă părul într-o coafură elaborată, bazată pe împletituri duble și valuri de păr, cu o baretă la spate. Fața, cu un profil de linie dreaptă de la frunte până la bărbie, cu trăsături bine conturate, prezintă un ușor zâmbet cu gura ușor deschisă și încă mai păstrează urme de policromie în ochii, care privesc spre un punct nedefinit.

La picioarele zeiței, în partea dreaptă, stă un delfin, iar în spate, retrogradat pe plan secund, Cupidon, cu aripile deschise, tolba în lateral și arcul la picioare. Apare așezat pe corpul animalului, de care ține coada și o înotătoare. Micul arcaș are părul lucrat cu o sculptură pe bază de ondulații spiralate, de o anumită adâncime.

Giovanni di Benedetto Bandini (Castello, Florența, 1540-Livorno, 1599) era cunoscut sub numele de Giovanni dell’Opera, pentru colaborarea sa la lucrarea Catedralei din Florența cu sculptorul Baccio Bandinelli, al cărui discipol a fost. La moartea maestrului, acesta avea să moștenească atelierul, executând lucrări neterminate; Așa a fost cazul reliefurilor din corul Catedralei din Florența, care s-a încheiat în 1572. La Florența a lucrat pentru familia Medici ca portretist și a colaborat la realizarea statuii alegorice a Arhitecturii pentru mormântul lui Michelangelo. De la transferul său la Urbino în 1582, el a realizat cele mai importante lucrări ale sale.

Una dintre valorile deosebite ale sculpturii, pe lângă calitatea excelentă, constă în faptul că documentarea ei a scos la iveală mărturia unei epoci a relațiilor artistice și literare și a contactelor academice, cu prezența operei lui Bandini în Casa de proprietarul său la începutul secolului al XVII-lea, patronul și poetul sevilian Juan de Arguijo, și al prietenilor săi intelectuali, precum Lope de Vega.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid declară sculptura Venus și Cupidon de Giovanni Bandini Bun de Interes Cultural