#Madrid –

Vă permite să răspundeți la întrebările pacienților externați din camera de urgență

Spitalul Gregorio Marañón, prin Serviciul său de farmacie, a dezvoltat „FarmaCenter”, un proiect de pionierat pentru rezolvarea întrebărilor farmacoterapeutice ale pacienților externați din Departamentul de Urgență. Serviciul, care a deservit deja peste 600 de persoane în primele luni de funcționare, este accesibil 24 de ore pe zi și 95% dintre pacienți consideră că i-a împiedicat să fie nevoiți să viziteze un centru de sănătate pentru a-și rezolva întrebările. Această inițiativă a fost premiată la Prima Conferință privind Umanizarea asistenței medicale din Comunitatea Madrid.

FarmaCenter A fost creat pentru a facilita monitorizarea pacienților și soluționarea întrebărilor despre tratamentul prescris la externare, cu scopul de a reduce incidența evenimentelor adverse la medicamente și de a evita vizitele la camera de urgență din cauza managementului inadecvat al medicației.

Toate rapoartele de descărcare de la serviciile de urgență Marañón includ o legendă care detaliază modalitățile de acces FarmaCenter, cu un email și un număr de telefon de contact 24 de ore pe zi. Astfel, pacienții care au nevoie de ea își pot ridica îndoielile cu privire la tratamentul farmacologic care le-a fost prescris la externare.

Îngrijirea pacientului personalizată și continuă

Atenția de FarmaCenter Se efectuează de către farmaciștii din cadrul Serviciului de Urgență și, în afara programului normal de lucru, de către farmaciștii de serviciu din cadrul Serviciului Farmacie. În plus, are un medic de referință al Serviciului de Urgență pentru acele cazuri care sunt necesare. Toate informațiile din interogările primite sunt înregistrate într-o bază de date, pentru analiza ulterioară și stabilirea acțiunilor de îmbunătățire.

În primele opt luni ca program pilot, 655 de pacienți au contactat FarmaCenter, dintre care 49,8% erau femei, cu o vârstă medie de 49 de ani. 95% dintre pacienți au ales serviciul telefonic pentru a-și efectua consultațiile. Printre cele mai frecvente motive de consultare se numără cele legate de incidente cu prescripția medicală, managementul reacțiilor adverse la medicamente și îndoielile cu privire la calea de administrare sau durata tratamentului. 95% dintre pacienți consideră că FarmaCenter i-a împiedicat să fie nevoiți să viziteze un centru de sănătate pentru a-și rezolva îndoielile, rapiditatea, amabilitatea și calitatea îngrijirii fiind cele mai apreciate aspecte.

FarmaCenter Reprezintă o inițiativă de umanizare a îngrijirii care rezolvă o nevoie neacoperită până acum. Ne ajută să evităm vizitele pacienților la centrele de sănătate pentru a rezolva incidentele sau îndoielile cu privire la tratament și pentru a îmbunătăți calitatea prescripției la externarea din spital. Ca urmare a acestui proiect, spitalul are în vedere extinderea lui la alte aspecte care nu sunt legate de medicație”, spune Cristina Ortega, farmacist la Spitalul Gregorio Marañón.

Sursa: Comunitatea Madrid – Spitalul Gregorio Marañón deservește peste 600 de pacienți într-un proiect care rezolvă îndoielile cu privire la tratamentele medicale 24 de ore pe zi