#Madrid –

José Manuel Zubeldia, în Alergologie, și Begoña Quintana, în Anestezie

José Manuel Zubeldia, șeful Serviciului de Alergologie, și Begoña Quintana, medic asistent al Serviciului de Anestezie și Resuscitare, au obținut posturi legate de Spitalul General Universitar Gregorio Marañón ca profesori titulari de medicină la Universitatea Complutense din Madrid, după soluționarea apelurilor publice respective. Acestea sunt singurele posturi de profesor titular al Universității din Comunitatea Madrid în specialitățile de Alergologie și Anestezie. Acest spital public din Comunitatea Madrid are astfel 19 profesori titulari la Facultatea de Medicină UCM, precum și 9 profesori titulari și 198 de profesori asociați.

José Manuel Zubeldia este licențiat în Medicină și Chirurgie de la Universitatea din Țara Bascilor și Doctor Cum Laude de la Universitatea Autonomă din Madrid, cu pregătire postdoctorală în Departamentul de Cercetare a Astmului și Inflamației de la Pharmacia (Uppsala, Suedia) și profesor invitat la Facultatea de Medicină a Universității din California San Diego (La Jolla, SUA). Este șef al Serviciului de Alergie din Spitalul Gregorio Marañón și, din 2001, profesor asociat de Medicină la Universitatea Complutense.

Zubeldia este investigatorul principal al diferitelor proiecte finanțate și autorul sau coautorul a peste 250 de publicații și redactor a 23 de capitole din cărți de specialitate. Activitatea sa de cercetare a fost dezvoltată în proiectarea de modele experimentale pentru aplicare medicală și în studiile clinice de boli rare sau grave de origine imunologică. De asemenea, a deținut diverse funcții în societăți științifice naționale și internaționale, inclusiv director asociat al Jurnalului de Alergologie Investigațională și Imunologie Clinică.

Begoña Quintana are o diplomă în Medicină și Chirurgie de la Universitatea din Țara Bascilor, Doctor Cum Laude de la Universitatea Autonomă din Madrid și un Master în Administrarea și Managementul Afacerilor, specializat în managementul sănătății. Este profesor asociat în Științe ale Sănătății în cadrul Departamentului de Farmacologie și Toxicologie a Facultății de Medicină a Universității Complutense și participă la Programul de Schimb UCM-Harvard Medical School.

Quintana este șeful Grupului de Cercetare privind Fiziopatologia Sistemului Cardiovascular și Sprijin Circulator la Institutul de Cercetare în Sănătate Gregorio Marañón, dezvoltând două linii de cercetare translațională: „Căutare de noi terapii în regresia remodelării cardiovasculare” și „Optimizare anestezică în dispozitivele de asistență mecanică circulatorie”. Este cercetător principal în numeroase proiecte de cercetare competitive naționale și internaționale și autoarea a peste 300 de lucrări științifice, inclusiv publicații, comunicări la conferințe și cărți și capitole de carte.

Sursa: Comunitatea Madrid – Spitalul Gregorio Marañón are doi profesori titulari noi la Facultatea de Medicină a Universității Complutense