#Spania – Ministerul Transporturilor, Mobilității și Agendei Urbane a acordat definitiv 500 de milioane de euro din fondurile europene de recuperare NextGenerationEU pentru 112 municipalități din Spania, unde trăiesc aproximativ 18,2 milioane de oameni, pentru a decarboniza transportul public colectiv și pentru a promova mobilitatea activă și durabilă în centrele urbane.

Datorită acestor subvenții, incluse în a doua cerere de ajutor pentru municipalități pentru implementarea zonelor cu emisii scăzute și transformarea transportului durabil din Planul de redresare, Ministerul va cofinanța 408 acțiuni care vizează achiziționarea de autobuze urbane electrice, desfășurarea pistelor pentru biciclete, pietonizarea străzilor, digitalizarea serviciilor de mobilitate redusă sau implementarea, printre altele, de proiecte cu mobilitate redusă.

Ministerul a selectat proiectele dintre cele 679 de acțiuni depuse de un total de 188 de potențiali beneficiari ai programului: municipalități cu peste 50.000 de locuitori, capitalele de provincie și orașele cu peste 20.000 de locuitori, care au un serviciu de transport public colectiv urban în interior și un Plan de mobilitate durabilă. Apelul s-a desfășurat pe bază de competiție, astfel încât acțiunile care au obținut cel mai mare punctaj au fost selectate pe criterii de maturitate, impact, calitate și relevanță.

Cele 500 de milioane de euro adjudecate prin rezoluția finală a acestui al doilea apel se adaugă celor 1.000 de milioane de euro acordate în cadrul primei cereri de ajutor.

În total, 1.500 de milioane de euro pentru finanțarea a 1.064 de acțiuni care vizează decarbonizarea și digitalizarea mobilității urbane, cu, de exemplu, achiziția a 1.024 de autobuze cu emisii zero, sau construirea sau îmbunătățirea a peste 1.220 km de piste pentru biciclete.

După rezoluția provizorie a acestui al doilea apel, publicată în data de 27 aprilie 2023, a început perioada acuzațiilor. În acest proces a fost modificat numărul de cereri admise, precum și evaluarea unor proiecte în raport cu suma sau punctajul acordat în termenele publicate în rezoluția provizorie. Lista beneficiarilor poate fi consultată la sediul electronic al Ministerului Transporturilor, Mobilității și Agendei Urbane.

spectacole subvenţionateObiectivul programului de ajutor este de a contribui la îmbunătățirea calității aerului în orașe și la decarbonizarea mobilității. În acest scop, inițiativele selectate promovează promovarea unor sisteme de transport public urban fiabile, accesibile, atractive și cu emisii zero, precum și promovarea mobilității active (ciclism, mers pe jos) pentru reducerea utilizării autovehiculelor private.

Repartizarea celor 500 de milioane de euro pe tip de acțiune se articulează astfel:

50,2% din bugetul apelului este alocat dezvoltării mobilității active, cu acțiuni precum construirea de piste pentru biciclete, pietonizarea străzilor sau instalarea de puncte de închiriere de biciclete. De exemplu:- Peste 57 de milioane de euro din fonduri vor fi utilizate pentru construirea sau adaptarea a aproximativ 220 de kilometri de piste pentru biciclete.

– Implementarea sistemelor publice de închiriere de biciclete și alte vehicule de mobilitate personală va fi finanțată cu 28 de milioane de euro, iar intermodalitatea va fi promovată.

– s-au acordat 166 de milioane de euro pentru creșterea spațiului pentru pietoni din orașe.

20,2% din fonduri -101 milioane de euro- vor fi investite în promovarea flotelor de autobuze și vehicule de colectare a deșeurilor cu emisii zero, precum și a infrastructurii de reîncărcare pentru funcționarea acestora. Astfel, este finanțată achiziția a 376 de autobuze urbane cu emisii zero și a 1 vehicul electric greu pentru colectarea deșeurilor.19,4% din ajutor va finanța îmbunătățirea eficienței transportului public, inclusiv consolidarea serviciilor feroviare urbane, distribuția de mărfuri în ultimul kilometru și calmarea traficului rutier. Acest tip de proiect are în vedere acțiuni de 97 de milioane de euro în aspecte precum, de exemplu:- Implementarea masurilor de calmare a traficului si distributie de marfa (45 milioane euro).

– Achizitia de material rulant si imbunatatirea transportului feroviar (19 milioane euro).

– Dezvoltarea sau consolidarea parcurilor de tip park and ride aflate sub jurisdicția municipală (14 milioane de euro).

– Înființarea de zone de parcare reglementate în afara zonelor cu emisii reduse (1 milion de euro).

– Îmbunătățirea accesibilității la transportul public pentru persoanele cu mobilitate redusă și grupuri speciale (8 milioane de euro).

– Abilitarea platformelor și benzilor pentru prioritizarea transportului public (10 milioane euro).

2,2% din cele 500 de milioane din apel -11 milioane de euro- sunt alocate proiectelor de digitalizare a mobilității pentru îmbunătățirea serviciilor de transport public (informații în timp real, planificare rute, plată digitală…) și management administrativ. În cele din urmă, 8% din ajutor -40 milioane euro- vor finanța 24 de proiecte pentru implementarea Zonei cu emisii reduse cu 26 milioane euro și 18 acțiuni complementare pentru implementarea acesteia sau consolidarea celor existente cu 14 milioane euro. Trebuie avut în vedere faptul că doar municipiile cu peste 50.000 de locuitori și cele cu peste 20.000 de locuitori cu nerespectarea nivelurilor de calitate a aerului puteau solicita finanțare pentru acest tip de acțiuni, acestea fiind obligate să implementeze o Zona cu emisii reduse. Spiritul programului Plan de Recuperare este de a promova mobilitatea care să respecte mediul și sănătatea în orașele care au cele mai multe probleme de calitate a aerului și care au un serviciu de transport urban. Legea Schimbărilor Climatice obligă municipalitățile cu 50.000 sau mai mult de locuitori și capitalele de provincie să stabilească zone cu emisii scăzute, în timp ce Directiva Vehicule Curate prevede necesitatea reînnoirii flotelor de transport public cu vehicule cu emisii scăzute sau zero în următorii ani, ambele obiective la care doresc să contribuie la realizarea cu aceste fonduri.

În acest context, municipiile aparținând Madrid, Catalonia și Andaluzia sunt cele care au obținut cele mai multe ajutoare în total cu 265,5 milioane de euro, 53,1% din total. Deloc surprinzător, localitățile beneficiare ale acestor comunități autonome unesc o populație de aproape 10,8 milioane de locuitori din cei 18 milioane de locuitori pe care îi însumează toate municipiile beneficiare în acest al doilea apel.

EchilibruPrin intermediul programului, între primul și al doilea apel, Transportul a acordat 1.500 de milioane de euro pentru finanțarea a 1.064 de acțiuni în 196 de municipalități și două entități supramunicipale răspândite pe toată geografia spaniolă, ajungând la o populație de 25,9 milioane de oameni. Municipalitățile Madrid, Barcelona (inclusiv zona metropolitană), Valencia, Zaragoza și Sevilla adaugă până la 34% din fondurile alocate. Nu trebuie uitat că, în cadrul apelului, fiecare potențial beneficiar ar putea solicita o sumă maximă de ajutor în funcție de populația sa prin stabilirea unui maxim pe locuitor și că aceste orașe sunt printre cele mai populate din Spania.

Totuși, nu doar orașele mari au profitat de program. Până la 34 de consilii orășenești cu între 20.000 și 30.000 de locuitori au primit în total 30,3 milioane de euro.

În total, din cele 1.500 de milioane de euro alocate, 409 de milioane de euro au fost alocate pentru creșterea spațiului rezervat pietonilor din orașe; 219 milioane vor fi finanțate pentru achiziția a circa 1.024 de autobuze cu emisii zero și 46 de vehicule electrice pentru colectarea deșeurilor; Totodată, vor fi alocate 157 de milioane de euro pentru construirea și extinderea pistelor de biciclete. Cu această investiție, echivalentul în pistele de biciclete va fi desfășurat pe distanța rutieră dintre Madrid și Algeciras, puțin peste 670 de kilometri.

Plăți și urmărireMunicipalitățile beneficiare trebuie să justifice Ministerului îndeplinirea scopului pentru care a fost acordată subvenția, prin furnizarea de rapoarte semestriale privind stadiul proiectelor.

După cum se precizează în rezoluție, acțiunile trebuie executate și demarate în iunie 2025. Cu toate acestea, ajutorul va fi plătit de la Minister sub forma unei singure plăți în avans.

Pentru a încasa veniturile, municipiile trebuie să ateste în termen de două luni, de la publicarea ordinului definitiv de acordare a ajutorului, că au demarat procesele de licitație pentru toate acțiunile care fac obiectul subvenției sau un subset de acțiuni, a căror cuantum cumulat reprezintă cel puțin 80% din totalul subvenției acordate.

Zona cu emisii reduse

Etichete: ajutoare Energie Plan de recuperare, transformare și reziliență Sursa: Guvernul Spaniei – Transportul acordă 500 de milioane la 112 municipalități pentru decarbonizare și mobilitate durabilă