#Madrid –

La Prima Conferință de Cooperare pentru Dezvoltare a acestui spital public

Spitalul Universitar al Fundației Alcorcón, un centru public din Comunitatea Madrid, a organizat prima sa Conferință de Cooperare pentru Dezvoltare cu scopul de a servi drept forum pentru a împărtăși experiențe, proiecte și actualiza cunoștințele în acest domeniu. Activitatea a fost organizată de Comisia de Cooperare a acestui spital și a fost prezent și directorul general adjunct al Îngrijirii Calității și Securității Pacienților din cadrul Ministerului Sănătății, Alberto Pardo. Experții spitalicești, naționali și internaționali, au abordat și dezbătut această activitate inerentă spiritului medical și sanitar.

Ziua Cooperării pentru Dezvoltare, organizată la Spitalul Universitar al Fundației Alcorcón, un centru public al Comunității Madrid, a reunit experți naționali și internaționali pentru a împărtăși și actualiza cunoștințele în domeniul proiectelor de cooperare în domeniul sănătății pentru dezvoltare. Activitatea a fost inaugurată de dr. Alberto Pardo Hernández, director general adjunct pentru calitatea îngrijirilor și siguranța pacienților din Ministerul Sănătății, însoțit de dr. Modoaldo Garrido, director general al Fundației Alcorcón, și dr. Julio Yanggüela, președintele spitalului. Comisia de cooperare.

Ziua a fost structurată în trei sesiuni. Prima dintre ele a inclus intervențiile organizațiilor Manos Unidas și Cáritas pentru a introduce situația sărăciei și sănătății în țările în curs de dezvoltare și în Spania. Au urmat intervențiile dr. Daniel López Wolf, de la Unitatea Infecțio-Tropicală a Fundației Alcorcón, care a abordat bolile care încetinesc dezvoltarea în Africa; Dr. Patricia Crispín, de la Unitatea de Ginecologie a Fundației Alcorcón, care a explicat proiectul de instruire a personalului local pentru reducerea mortalității materne și infantile în Guatemala; Dr. José Martel, șeful Diagnostic Imagistic al spitalului, care s-a ocupat de cooperarea pentru dezvoltare în radiologie în Peru, și Dr. Elena Porras, tot de la Fundația Alcorcón, de la Unitatea de Pediatrie, a căror intervenție s-a concentrat pe reducerea mortalității datorate pneumonie la populația pediatrică din Guatemala.

Cea de-a doua sesiune a cuprins cinci prezentări de tot atâtea medici de la Fundație. Astfel, dr. María Velasco, de la Unitatea Infecto-Tropicală, a explicat bolile care încetinesc dezvoltarea în America; Dr. Mar Pardo, de la Chirurgie Generală, a discutat despre cooperarea pentru dezvoltare în chirurgie; Laura Montalván, asistentă în Unitatea de Primiri Urgențe, a abordat asistența medicală în jungla Darién, una dintre cele mai periculoase rute de migrație; Dr. Javier Martínez, de la Unitatea de Traumatologie, sa concentrat pe cooperarea pentru dezvoltare în Ciad; și dr. Marta Bernardino, de la Unida de Anestesia, care a detaliat experiența cooperării pentru dezvoltare în Anestesia, în colaborare cu AECID, în Mauritania.

Această sesiune s-a încheiat cu conferința „Etică și cooperare”, susținută de dr. Javier Jiménez, profesor de etică la Universitatea din Burgos.

În cele din urmă, al treilea s-a concentrat în mod special pe antrenament. Dr. Julio Yangüela, de la Unitatea de Oftalmologie a Fundației Alcorcón și președinte al Comisiei de Cooperare a spitalului, a abordat pregătirea personalului local și durabilitatea, luând ca exemplu lupta împotriva orbirii. Ulterior, și ca punct culminant al zilei, dr. Covadonga Bascarán, de la London School of Hygiene and Tropical Medicinea susținut conferința „Program de înfrățire pentru spitale din Sistemul Național de Sănătate al Regatului Unit cu centre din țări cu resurse reduse”.

Sursa: Comunitatea Madrid – Spitalul Fundației Alcorcón reunește experți naționali pentru a promova cooperarea pentru dezvoltare din domeniul sănătății