#Madrid –

Este vorba despre obținerea, pentru prima dată, a celulelor ganglionare retiniene pure

Spitalul Universitar 12 de Octubre, aparținând rețelei de sănătate publică a Comunității Madrid, împreună cu ONCE, începe a doua fază a unui proiect de cercetare al cărui obiectiv este îmbunătățirea și chiar restabilirea vederii la persoanele cu neuropatii optice, un tip de patologie. aceasta este o cauză frecventă a orbirii. Presupune crearea de celule ganglionare retiniene pure în laborator și în cantitate suficientă pentru a le înlocui pe cele care sunt deteriorate la pacienții cu acest tip de patologie. Celulele ganglionare sunt un tip de celule care fac parte din retină și a căror funcție principală este de a trimite către creier semnalele care vor deveni imaginile pe care le vedem.

Această lucrare a avut o primă fază de un an care a constat în căutarea și producerea de materiale care să permită generarea acestui tip de celule. Un obiectiv care, potrivit dr. Esther Gallardo, investigatorul principal al acestui proiect la Institutul de Cercetare Spitalul 12 de Octubre i+12, a fost atins dar doar parțial pentru că celulele create sunt amestecate cu altele, adică nu au puritate suficientă și, în plus, nu sunt generate în număr suficient, abia 30 la sută din cele necesare.

Pentru a crea celule ganglionare retiniene de înaltă puritate, grupul de cercetare condus de dr. Esther Gallardo folosește tehnologia iPSC – un tip de celule stem create în laborator și care pot da naștere oricărui tip de celulă din organism, combinată cu biomateriale care, în această a doua fază, va fi texturat. Adică vor crea structuri precum stâlpi, canale sau găuri pe ele folosind lasere, numite lasere femtosecunde, care funcționează în milionatimi de secundă și reproduc cu precizie maximă microinciziile de făcut.

Potrivit dr. Gallardo, „sperăm că, prin texturarea materialelor, celulele vor crește mai orientate, mai funcționale și în cantitate suficientă pentru a fi susceptibile de a fi aplicate în terapiile de înlocuire pentru celulele deteriorate sau pierdute”.

Neuropatia optică este o cauză frecventă a orbirii. Sunt foarte eterogene și au etiologii foarte diverse, inclusiv ereditare, precum atrofia optică dominantă, o boală rară și progresivă care de obicei provoacă pierderea vederii și nu are tratament. Este una dintre cele mai frecvente forme de neuropatie, în care apare o degenerare specifică a celulelor ganglionare retiniene, care compromite transmiterea informațiilor vizuale de la aceasta la creier. De asemenea, provoacă pierderea celulelor ganglionare retiniene, neuropatia optică ereditară a lui Leber sau glaucom.

Proiect al „Grupului de cercetare translațională cu celule iPS” al Institutului de Cercetare al Spitalului 12 de Octubre i+12, condus de Dr. María Esther Gallardo (Cercetator principal al proiectului de colaborare între i+12 și ONCE).

Sursa: Comunitatea Madrid – Spitalul 12 de Octubre și ONCE încep a doua fază a unui proiect de găsire a soluțiilor pentru pierderea vederii la pacienții cu neuropatii optice