Întâlnire de familie și școală

Consiliul Școlar al Comunității Madrid a dedicat Reuniunea Familie-Școală 2022 la dependențele tehnologice, una dintre problemele care preocupă cel mai mult comunitatea educațională. La eveniment, organizat împreună cu asociații de familie, au fost prezenți mai mulți experți care au analizat situația și au oferit linii directoare tinerilor pentru a dobândi abilități mai mari în utilizarea dispozitivelor digitale și a internetului.

.

Ministrul Regional pentru Educație, Universități, Știință și Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Enrique Ossorio, a deschis întâlnirea susținând „importanța educației, a familiei și a școlii, pentru a aborda și prevenirea dependențelor tehnologice”. Ossorio a subliniat că trebuie să continuăm să dezvoltăm abilitățile celor mici de a folosi internetul în siguranță sau în mod corespunzător, subliniind angajamentul Administrației „de a preveni ca dependențele tehnologice să trunchieze viața tinerilor noștri”. De asemenea, ministrul a stabilit ca o provocare pentru personalul didactic, pe lângă instruirea în competențe digitale, „promovarea analizei critice, selecția și organizarea informațiilor și prevenirea utilizării distructive a tehnologiilor”.

Președintele Consiliului Școlar, Pilar Ponce Velasco, a subliniat că dependențele tehnologice sunt o prioritate pentru comunitatea educațională, așa cum a demonstrat număr mare de înscriși la eveniment (aproape 6. persoane). Președintele Consiliului Școlar a susținut că cel mai bun exemplu de evitare a dependențelor tehnologice este în părinți, întrucât „, 4% dintre copii repetă comportamentul părinților cu telefoanele mobile”, și au propus „să ne uităm din nou în ochi în loc să ne uităm la ecranele noastre”.

Discursul principal al Întâlnirii a fost susținut de Domingo Malmierca, neuroeducator și Director de Cercetare și Formare al Institutului de Neuropsihologie Aplicată, care s-a arătat optimist în fața provocarea dependențelor tehnologice. Malmierca a explicat că „ecranele nu creează dependență, ci mai degrabă noi suntem cei care nu trebuie să petrecem prea mult timp cu ele, așa cum ne îngrijim de alimentație” și a subliniat importanța „prevenției primare”: nu este vorba de avertizare. a pericolelor și să alarmeze, ci să dea un exemplu pentru a genera obiceiuri sănătoase. Potrivit neuroeducatorului, trebuie să explicăm copiilor de la o vârstă fragedă funcționarea creierului pentru ca aceștia să știe că neuronii sunt plastici și se modifică continuu, așa că „orice s-ar întâmpla, putem guverna creierul; ecranele nu vor putea cu noi”. În cele din urmă, a descoperit TAEIOU, o strategie de generare a obiceiurilor și de evadare de dependențe tehnologice: timpul (stăpânirea timpului), autocontrol, empatie, intimitate sau iluzie și ordine.

O masă rotundă a fost moderată apoi de Nikolay Yordanov, directorul general pentru tineret al Comunităţii Madrid, care a subliniat că tendinţa „este mai proastă în ultimii ani” şi a reamintit marele efort depus de Administraţie pentru a lupta împotriva dependenţelor tehnologice. La acest spațiu de conversație au participat Beatriz Martín, Director General al Fundației pentru Tineret FAD, Elena Arderius, Directorul Centrului de Asistență Cuprinzătoare pentru Familia UFV și Devi Uranga, Directorul Serviciului pentru Dependența Tehnologică din Comunitatea Madrid.

Beatriz Martín și-a exprimat necesitatea de a face diferența între timpul petrecut de tineri în fața ecranelor și modul de utilizare care se face de ele. oferă și importanța furnizării de instrumente pentru a face față riscurilor și a genera treptat autonomie. În plus, a precizat că „riscul zero nu există”

Elena Arderius, la rândul ei, s-a referit la misiunea părinților de a educa din afectivitate în utilizarea ecranelor, la fel ca și în alte domenii. „Când stabilim standarde pentru ei, trebuie să le explicăm valoarea acelui standard și a lor. Ei trebuie să înțeleagă că stabilim standarde pentru protecția lor pentru că sunt un atu”, a spus Directorul Centrului de Suport Cuprinzător pentru Familia UFV.

Devi Uranga a explicat corelația care apare în multe cazuri între utilizarea abuzivă a ecranelor și stresul familiei: „Mult stres acasă poate fi legat de nevoia de deconectare, iar tehnologiile ne permit să ne deconectăm. .” În plus, directorul Serviciului pentru dependențe tehnologice din Comunitatea Madrid a subliniat importanța unei bune comunicări între părinți și copii pentru a genera un climat de încredere, deoarece cea mai mare prevenire o reprezintă relațiile de familie puternice.

Informații și înregistrarea zilei

Web al Consiliului Școlar al CM

Sursa: Comunitatea Madrid – 2022 Dependența tehnologică, o prioritate a comunității educaționale