#Madrid –

Comunitatea Madrid oferă zilele acestea a doua săptămână de programare pentru cea de-a 41-a ediție a Festivalului său de toamnă, care include diferite propuneri artistice naționale și internaționale, transformând regiunea în epicentrul scenei europene contemporane, cu participarea unor creatori precum Juan. Mayorga, Ivo Van Hove și Sasha Waltz.

Creatorul belgian Ivo Van Hove sosește la Madrid la zece ani după premiera versiunii de operă a lui Brokeback Mountain. Revine cu un format mai intim, un monolog în care aduce pe scenă romanul lui Édouard Louis. Cine mi-a ucis tatăl (Cine mi-a ucis tatăl). Lucrarea, care poate fi văzută la Teatros del Canal între 17 și 19 noiembrie, este un angajament de a înțelege forțele socio-politice care modelează și transformă viața.

Coregrafa germană Sasha Waltz a participat deja la Festivalul de Toamnă în 2011 cu piesa sa legendară. Korper. Firma lui poartă propriul nume, întotdeauna însoțit de cuvânt vizitatori (oaspeți), pentru că nu lucrează niciodată singură, ci pentru și cu alții. Creația prezentată în această ediție, În Ceste un bun exemplu în acest sens (Teatros del Canal, 18 și 19 septembrie).

Cu un aer mai festiv vine și belgiana Miet Warlop și lucrarea ei recentă Un cantec (Centrul de Cultură Contemporană Condeduque, 17 și 18 noiembrie), care vine cu subtitlul de Istoria(e) Théâtre IV pentru că aparține ciclului care, cu acel titlu, este promovat de directorul său artistic, Milo Rau, de la NTGent din Gent. Warlop a trebuit să răspundă la întrebarea „ce este teatrul pentru tine?” iar răspunsul lui este această creație de 60 de minute, cu 14 interpreți pe scenă și o singură melodie.

Muzica este foarte prezentă în această nouă ediție a Festivalului. Astfel, Teatrul María Guerrero al Centrului Dramatic Național găzduiește sans tambur (17-19 noiembrie), cu regie de scenă de Samuel Achache care, împreună cu directorul muzical, saxofonistul și clarinetistul Florent Hubert, prezintă o lucrare în care teatrul conviețuiește cu lieder de Schumann. Metafora puternică care este folosită de atâtea ori pentru a se referi la sfârșitul unui cuplu, acela al prăbușirii clădirii, este făcută literalmente pe scenă, unde pereții unei case se văd căzând în ritmul amețitor al ultimului și definitiv. argument.

De asemenea, Teatro de La Abadía va avea premiera aria da capo (18 și 19), o producție a CDN din Orléans / Centre-Val de Loire, în regia lui Séverine Chavrier, dramaturg și regizor francez cu pregătire muzicală și filozofică. Spectacolul este prezentat ca și cum ar fi o piesă ruptă din viața de zi cu zi a celor patru tineri interpreți ai săi, unde se arată dorințele și eșecurile acestora, poezia unui moment care revărsă mereu pasiune și dorință de extrem.

De asemenea, iese în evidență MOS (Teatros del Canal, 17 și 18 noiembrie), piesa cu care este prezentată în Spania coregrafa și dansatoarea din Atena Ioanna Paraskevopoulou. O lucrare experimentală cu sunet, care pune în legătură mișcarea cu vizualul și, mai ales, cu sunetul.

scena nationala

Cu privirea îndreptată spre creația națională, vine premiera absolută a Marea vânătoare, cea mai recentă operă scrisă și regizată de Juan Mayorga, produsă de Teatro del Barrio și cu actorul englez Will Keen (Sala Cuarta Pared, 17 și 18 noiembrie). Are și premieră Sodoma de Lobato & Rojas, (Sala Mirador, 17 noiembrie), cu dramaturgie de Julio Rojas și regie de Aaron Lobato.

Pe de altă parte, colaborarea cu eșantionul SURGE Madrid prezintă o creație cu totul unică de data aceasta la Festival: Schizofonie, de Silbatriz Pons (Teatro Pradillo, 18 și 19 noiembrie). Cu regie și dramaturgie de Marisa Pons și Luis Moreno, este o piesă sonoră și scenică articulată printr-un fluier. În cele din urmă, are premiera Macarena Memories Shepherd – pseudonimul în spatele căruia se ascunde creatoarea Lidia Zoilo CHESTIE. Intervine un corpla Réplika Teatro (18 și 19).

În plus, în cadrul programării sale regulate, Teatros del Canal oferă Duminica cu familia, un serial care invită la distracție și distracție în sesiuni matinale pentru copii și adulți, cu magie, păpuși, păpuși și povești moderne și tradiționale. În data de 19 noiembrie, Crystal Room va prezenta compania de păpuși cu mănuși Clavileño și spectacolul acesteia Comoara ascunsă.

Festivalul în alte municipii

La Centrul Regional de Științe Umaniste din Sierra Norte, în La Cabrera, sâmbătă, 18 și duminică, 19, vă puteți bucura de programul artistic Voi fi folclor, un proiect de dans comunitar, social și educațional pe care compania Mucha Chica îl derulează, după un apel care a fost deschis celor 42 de municipii din regiune. Concepută ca o oportunitate de conviețuire artistică, de dialog, reflecție și încredere care să permită creația colectivă și împuternicirea comunității Sierra Norte, prin oamenii săi și folclorul actual. În acest weekend, în cadrul Festivalului de Toamnă 2023, procesul se deschide publicului fără intenția de a prezenta un rezultat final sau o expoziție închisă, ci mai degrabă ca o nouă oportunitate de împărtășire.

Un alt dintre spectacolele care pot fi văzute în afara capitalei este Stearpă (Coslada, al 18-lea, și Torrejón de Ardoz, al 19-lea), o tentativă asupra textului Lorca, distins cu Premiul Max pentru cea mai bună adaptare, de către compania bască La dramatica errante, formată din María Goiricelaya și Ane Pikaza;

La Rueda Teatro Social se duce mâine (vineri, 17) la Arganda del Rey, Vreau să mă prăbușesc lângă tine, o lucrare despre actuala criză ecosocială. În aceeași zi, la San Sebastián de los Reyes, compania lui Lupe Estévez își prezintă lucrările de păpuși, obiecte și texte pentru publicul adolescent și adult, Unde mereu, mereuiar a doua zi (sâmbătă, 18) în San Lorenzo de El Escorial puteți vedea Amadoracea mai recentă lucrare de Tulsa și María Velasco.

Muzee și săli regionale

Ca de obicei, diferitele săli și muzee regionale au o ofertă variată de expoziții pentru deliciul cetățenilor. lSala Alcalá 31 găzduiește spune-mi cine ești, care reunește o selecție extinsă de lucrări din ultimii 20 de ani ai lui Luis Gordillo și analizează în profunzime cele mai notabile linii de cercetare din această perioadă. The Camera Canal de Isabel II, în Expoziția Scrisori către editor oferă viziunea fotografului Cristina de Middel, prin proiectele anterioare și cele mai recente, care sunt prezentate pe scară largă pentru prima dată.

În Complexul Cultural El Águila, Sala Cristóbal Portillo continuă să expună Anii 20 ai secolului XX. O plimbare prin Madridun tur al metropolei în care colecțiile documentare ale Arhivei Regionale devin firul călăuzitor al acestei viziuni de încredere a acelui deceniu, prin 100 de imagini, cu material documentar amplu de planuri, afișe, reviste și corespondență.

ȘIMuzeul Centrului de Artă Dos de Mayo-CA2M, situat în Móstoles, continuă cu Juan Muñoz. În ceasul violetdedicat producției artistului din anii 1980.

De asemenea, Regia autonomă colaborează cu diferite instituții în promovarea și diseminarea culturii, participând la proiecte de care se pot bucura în prezent, precum expoziția Picasso: Fără titluorganizat de Casa Encendida a Fundației Montemadrid, sau expoziția de fotografie care, în colaborare cu Patrimoniul Național, găzduiește grădinile Campo del Moro, cu imagini ale Siturilor Regale și arhitectura și principalele lucrări ale Galerii Colecțiilor Real.

Dintre aceste propuneri, nu trebuie să uităm expoziția organizată de Muzeul Național Thyssen-Bornemisza, cu colaborarea Comunității Madrid și Arp Museum Bahnhof Rolandseck din Germania, Profesori. Cu peste o sută de piese, acoperă o călătorie de la sfârșitul secolului al XVI-lea până în primele decenii ale secolului al XX-lea, evidențiind figuri feminine precum Artemisia Gentileschi, Angelica Kauffmann, Clara Peeters, Rosa Bonheur, Mary Cassatt, Berthe Morisot, María Blanchard și Maruja.Mallo.

Încheierea acestui capitol este expoziția recent inaugurată la Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía din Madrid, Picasso 1906. Marea transformare, condus cu rațiune a 50 de ani de la moartea pictorului din Malaga. Expoziția, curatoriată de Eugenio Carmona, are colaborarea guvernului regional și a Musée national Picasso-Paris.

Vineri, 17 noiembrie

Programare Festivalul de toamnă 2023

Sambata 18 noiembrie

Programare Festivalul de toamnă 2023

Duminică, 19 noiembrie

Comoara ascunsă

Păpuși Clavileño

Ora 12:00 – Sala de cristal – Teatros del Canal. MADRID

Programare Festivalul de toamnă 2023

Muzee și expoziții

Cristina din Middel. Scrisori către editor

Până pe 14 ianuarie – Sala Canal de Isabel II. MADRID

Luis Gordillo. Spune-mi cine ești?

Până pe 14 ianuarie – Sala Alcalá 31. MADRID

Anii 20 ai secolului XX. O plimbare prin Madrid

Până pe 14 ianuarie – Sala Cristóbal Portillo – Arhiva Regională a Comunităţii Madrid. MADRID

Juan Muñoz. În ceasul violet

Până pe 7 ianuarie 2024 – Muzeul Centrului de Artă Dos de Mayo al Comunităţii Madrid-CA2M. MÓSTOLES

Picasso: Fără titlu

Până la 7 ianuarie 2024 – La Casa Encendida de Fundación Montemadrid. MADRID

Expoziție fotografică Royal Sites – Colecții regale

Până în decembrie 2023 – Plimbarea Doamnelor din Grădinile Istorice ale Palatului Regal. MADRID

Profesori

Până pe 4 februarie 2024 – Muzeul Național Thyssen Bornemisza. MADRID

Picasso 1906. Marea transformare

Până pe 4 martie 2024 – Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia. MADRID

Sursa: Comunitatea Madrid – A doua săptămână a Festivalului de Toamnă din Comunitatea Madrid aduce dramaturgia lui Juan Mayorga, Sasha Waltz și Ivo Van Hove