#Madrid –

„BlaDimiR” constă într-un simplu test de urină

Spitalul Universitar 12 de Octubre, aparținând rețelei de sănătate publică a Comunității Madrid, a început un studiu clinic pentru validarea multicentrică a unui instrument care detectează precoce cancerul de vezică urinară, facilitează urmărirea acestuia și prezice răspunsul la tratamentul obișnuit. Sistemul, numit „BlaDimiR”, ar evita repetarea testelor și tratamentelor invazive și dureroase care, după administrare, în multe cazuri nu oferă niciun beneficiu pacientului. Acest studiu clinic este condus de Unitatea Comună formată din Institutul de Cercetare Spitalul 12 de Octubre (i+12) și CIEMAT și a primit sprijin în apelul Proiectului Innova 2023 din partea Asociației Spaniole împotriva Cancerului (AECC).

Studiul clinic, care a început săptămâna aceasta și este multicentric, își propune să-și valideze eficacitatea cu mostre de la 1.500 de pacienți și speră să fie disponibil pentru încorporare în Sistemul Național de Sănătate în termen de doi sau trei ani. Potrivit dr. Cristian Suárez Cabrera, din această Unitate Comună și investigator principal al studiului clinic, „avem deja participarea a cinci spitale din diferite comunități autonome și dorim să încorporăm un număr maxim dintre acestea, ceea ce va permite mai robuste și mai bune. rezultate mai universale.”

„Fiecare spital are particularitățile sale de funcționare și criteriile sale în anumite circumstanțe. Dacă sistemul este validat într-un mod multicentric, ajută la excluderea acestor variabile. În plus, ar face sistemul vizibil pentru urologii spanioli care ar putea verifica direct rezultatele și aplicabilitatea la propriii lor pacienți”.

CANCER DE BLADIMIR ȘI VEZICĂ

Cancerul vezicii urinare are o rată mare de recurență, de până la 70% în decurs de 1 până la 5 ani după operație și tratament. Din acest motiv, în ciuda depășirii bolii, pacienții trebuie să verifice de trei sau patru ori pe an dacă tumora nu a reapărut printr-o cistoscopie, un test invaziv și dureros care afectează calitatea vieții pacientului.

Noul instrument de diagnostic și monitorizare BlaDimiR Este o alternativă simplă, rapidă, ieftină și non-invazivă. Se bazează pe determinarea unor molecule mici de ARN în probele de urină de la pacienți și în dezvoltarea sa s-a dovedit a fi capabil să diagnosticheze cu exactitate cancerul vezicii urinare în mai mult de 90 la sută din probele analizate. Un rezultat mult mai precis, în plus, decât cele arătate de cistoscopie și alte sisteme existente, deoarece localizează chiar și tumorile cu cel mai mic risc care nu sunt de obicei detectate.

Pe de altă parte, și în ceea ce privește terapiile, tratamentul standard pentru acest tip de tumoră este un vaccin administrat în interiorul vezicii urinare care produce un proces inflamator acut, dureros și sângeros, și care se administrează luni și chiar ani. Prezicerea răspunsului la aceste tratamente ar evita această situație pentru pacienții care nu vor avea niciun beneficiu de pe urma terapiei și care reprezintă aproximativ 50 la sută din toți cei care o primesc. De asemenea, ar oferi medicilor informații prețioase, pentru a propune terapii alternative care ar putea avea ca rezultat ameliorarea pacientului, sau chiar a evalua dacă vezica urinară trebuie sau nu îndepărtată.

BlaDimiR Este un proiect al Unității Comune a Institutului de Cercetare i+12 a Spitalului 12 de Octubre și CIEMAT, condus de Dr. Marta Dueñas Porto și Dr. Cristian Suárez și care are și sprijin financiar din partea Fundației La Caixa. Această echipă de profesioniști lucrează în căutarea acestor biomarkeri din 2016.

BURSĂ AECC PENTRU FAZA DE VALIDARE

Dr. Suárez Cabrera a primit ajutor din partea Proiectului Innova AECC al Asociației Spaniole împotriva Cancerului pentru faza de validare a instrumentului BlaDimiR. El mulțumește acestei asociații pentru „impulsul pe care îl reprezintă acest ajutor, dotat cu 167.500 de euro, deoarece ne va permite să aducem acest avans pacienților care are ca rezultat calitatea vieții” și extinde această mulțumire și „pacienților care participă la studii clinice. încercări de genul acesta, deoarece ne permit să continuăm să mergem înainte.”

Sursa: Comunitatea Madrid – Spitalul 12 de Octubre începe un studiu clinic pentru validarea unui instrument care detectează precoce cancerul de vezică urinară și prezice răspunsul la tratament