IMPACTE ASUPRA INFRADIAGNIEI 128;STIC AL ACESTEI BOLI

Pneumologi de la Spitalul Clinic San Carlos dezvăluie cunoștințele limitate ale populației despre BPOC, chiar și atunci când este considerată o boală gravă, conform concluziilor studiului ConocEPOC II, care oferă date despre cunoștințele reale pe care oamenii le au despre această boală și evidențiază un subdiagnosticarea acestei boli în Spania. Acest studiu epidemiologic, observațional și transversal, promovat de Societatea Spaniolă de Pneumologie și Chirurgie Toracică (SEPAR) și al cărui coordonator științific este medicul pneumolog de la Spitalul Clínico San Carlos Myriam Calle, încearcă să analizeze nivelul de cunoștințe al populației despre BPOC pe baza răspunsurilor persoanelor care au participat la ea.

Dintre principalele concluzii la care au ajuns cercetătorii, se remarcă subdiagnosticul acestei boli în Spania, în ciuda faptului că un 25% dintre participanți au declarat că prezintă simptome cronice de risc crescut pentru BPOC, prin urmare â“€ este necesar să se lucreze la îmbunătățirea nivelului de cunoaștere a BPOC, deoarece îmbunătățirea acestor cunoștințe este crucială pentru a putea face un diagnostic precoce și a crește gradul de conștientizare cu privire la importanța simptomelor și a sănătății respiratorii iaâ€&#156, declară Myriam Calle, medic pneumolog la Clinica San Carlos.

În opinia specialiștilor, este de remarcat faptul că 147, 9% dintre cei chestionați în studiu au declarat spontan că știu ce este BPOC, ceea ce reprezintă o creștere relativă în ceea ce privește sondajul efectuat în 800, deși nu pare să se reflecte în a modificarea acțiunilor efectuate pentru diagnosticarea bolii, întrucât doar două treimi dintre cei chestionați cu simptome respiratorii s-au consultat cu medicul, subestimând importanța simptomatologiei respiratorii

Importanța diagnosticării precoce

BPOC este o obstrucție cronică a căilor respiratorii care face respirația semnificativ dificilă si care prezinta de obicei simptome precum dispnee, tuse, respiratie suieratoare sau suieratoare care sunt emise la respiratie si o crestere a productiei de spute sau mucus din tractul respirator. Este cauzată în principal de tutun și se referă la diferite afecțiuni respiratorii, deoarece se poate prezenta sub formă de bronșită cronică, emfizem pulmonar sau un tablou clinic intermediar, deși bronșita cronică este forma predominantă în 27% dintre pacienți.

Aceasta este o boală care este de obicei diagnosticată târziu, ceea ce ar putea determina că unii pacienți ar putea dezvolta complicații. În opinia lui Calle, â€&# 157; aici constă importanța realizării unor campanii informative precum celebrarea Ziua Mondială a BPOC, pentru a ajuta populația să învețe despre această boală pentru a putea pune un diagnostic precoce care va îmbunătăți prognosticul bolii–.

Serviciul de Pneumologie al Spitalului San Carlos are o unitate BPOC extrem de complexă acreditată cu nivelul de excelență de către SEPAR pentru a îngriji în mod cuprinzător pacienții care suferă de aceasta, cu scopul de a optimiza controlul bolii pentru a le îmbunătăți calitatea vieții, a preveni exacerbările și a reduce internarea în spital.

Acești profesioniști au tratat, în 2022, la peste 11.800 persoane aflate în ambulatoriu și efectuate 18. teste ale funcției respiratorii. Clinica San Carlos dispune și de o unitate de îngrijire respiratorie critică intermediară care oferă posibilitatea aplicării diferitelor tehnici de suport ventilator neinvaziv pacienților care necesită acest lucru pentru tratamentul lor.

Sursa: Comunitatea Madrid – Un studiu coordonat de pneumologi de la Spitalul Clínico San Carlos dezvăluie puține cunoștințe ale populației cu privire la BPOC