#Madrid –

Finanțat de Institutul de Sănătate Carlos III

Spitalul 12 de Octubre coordonează proiectul Alma, un proiect de Inteligență Artificială pentru îmbunătățirea acurateței diagnosticului, selectarea tratamentelor eficiente și prognosticul pacienților cu boli hematologice. Cercetătorii de la Spitalul Clinic San Carlos, Institutul de Cercetare Oncologică al Spitalului Vall D’Hebrón, Universitatea Politehnică din Madrid-CIBER-BBN și Universitatea Complutense din Madrid împreună cu compania SpotLab, dedicată inteligenței artificiale și sănătății, sunt, de asemenea, participarea. Este promovat și finanțat de Programul Strategic de Redresare și Transformare Economică (PERTE) pentru Vanguard Health prin Institutul de Sănătate Carlos III (ISCIII) și Centrul pentru Dezvoltare și Inovare Tehnologică (CDTI).

Proiectul ALMA urmărește să integreze instrumente inovatoare de inteligență artificială în domeniul medicinei personalizate aplicate bolilor hematologice. Noi algoritmi AI vor fi investigați pentru a cuantifica și descoperi modele în datele clinice și imaginile măduvei osoase pentru a ajuta la diagnosticarea mai devreme și mai precisă, precum și pentru a prezice răspunsul la tratamentul bolilor precum leucemia mieloidă acută sau sindromul mielodisplazic.

Spitalul 12 de Octubre își va concentra activitatea pe leucemia mieloidă acută (AML). Dr. Joaquín Martínez, cercetător principal, afirmă „Acest proiect marchează o piatră de hotar în utilizarea algoritmilor de inteligență artificială pentru a automatiza numărarea celulelor din probele de măduvă osoasă, ceea ce ne va oferi un instrument precis și de încredere pentru luarea deciziilor clinice fundamentale. . Ne va permite să clasificăm boli precum leucemia mieloidă acută și sindromul mielodisplazic, care sunt greu de diagnosticat, prezicând, de exemplu, subtipul genetic al bolii fără a fi nevoie să facem un studiu genetic”.

Pentru șefa Serviciului de Hematologie și Hemoterapie al Spitalului Clinic San Carlos, Celina Benavente, „integrarea instrumentelor de inteligență artificială în practica clinică va însemna avansarea către o îngrijire medicală mai personalizată și mai precisă”.

La ALMA participă și Institutul de Cercetare a Cancerului din Spitalul Vall de Hebron, precum și cercetători de la Universitatea Complutense din Madrid și de la Universitatea Politehnică din Madrid-CIBER-BBN. Partenerul industrial al consorțiului ALMA este SpotLab, o companie de inteligență artificială pentru medicină. Proiectul ALMA se bazează pe tehnologie dezvoltată de-a lungul a 4 ani și prezentată recent la Congresul American de Hematologie (ASH). Tehnologia AI a Spotlab este susținută, printre altele, de Fundația Bill & Melinda Gates și de Uniunea Europeană; și este prezent în Europa, Africa și America Latină.

ALMA este promovat de Institutul de Sănătate Carlos III (ISCIII), Centrul pentru Dezvoltare Tehnologică și Inovare (CDTI) și Uniunea Europeană NextGenerationEU, care finanțează acțiunile Mecanismului pentru Recuperare și Reziliență (MRR).

Sursa: Comunitatea Madrid – Spitalul 12 de Octubre coordonează un proiect de Inteligență Artificială pentru tratamentul și prognosticul bolilor hematologice