Un grup de spanioli s-a întors recent din Romania, dupa ce aceştia au fost victime ale unei înşelătorii. Celor 76 de păgubiţi li s-a promis un post în construcţii, cu salariul de 2200 de euro, însă când au ajuns la Bucureşti, cetăţenii spanioli au descoperit că acolo nu-i aştepta nimeni. Anunţul a apărut în biroul unei firme din regiunea Murcia, din sudul-estul Spaniei şi spunea că se caută muncitori în construcţii în România.

Un cotidian spaniol relata chiar şi nepăsarea, după cum spun victimele, consulatului spaniol din Bucureşti, care a putut să le ofere doar ajutor psihologic şi informaţii, dar nu şi banii de bilet pentru întoarcerea acasă în Spania.

Personajul care a reuşit să îi păcălească se numeşte Francisco, după cum scrie ziarul “20 de minute”. El este cel care a călătorit cu cei 76 de muncitori în autocar şi care, odată ajuns la Bucureşti, a fugit, lăsându-i în frig pe cei care au crezut că în România pot ieşi din situaţia economică dificilă pe care o au în Spania.

Presa spaniolă mai relatează ca cei 76 de spanioli vor depune o plângere la poliţie pentru că au fost înşelaţi şi pentru a recupera, fiecare dintre ei, cei aproximativ 400 de euro plătiţi pentru o minciună.

Salariul de 2200 de euro, plus 18 euro pentru fiecare oră suplimentară muncită au fost motive suficiente pentru cei aproape 80 de spanioli care s-au aventurat să semneze un contract în limba română, limbă pe care nici unul dintre ei nu o cunoştea şi să se urce în autocarul care îi ducea la Bucureşti. Ajunşi acolo, relatează presa spaniolă, amicul care îi însoţea, spaniol şi el, a dispărut, abandonându-i. Minciuna au descoperit-o însă numai după ce au ajuns în Romania, unde nu au găsit nici locul de muncă promis, nici apartamentele în care urmau, conform promisiunii, să fie cazaţi.