Ministrul Finanțelor și Administrației Publice, María Jesús Montero , a participat la reuniunea Comitetului mixt pentru afaceri economice și fiscale (CMAEF) dintre stat și Generalitati Cataloniei.

În această întâlnire, cei progrese în îndeplinirea angajamentelor statului central față de Comunitatea Autonomă și au fost stabilite noi etape pentru a continua cu executarea acesteia.

În primul rând , S-a stabilit calendarul pentru a respecta în continuare acordul încheiat în precedentul CMAEF, desfăşurat în luna septembrie 2017, de executare hotărârea Curții Supreme 759/2017 referitoare la Dispoziția a treia adițională a Statutului de autonomie al Cataloniei aferentă anului 1668. La acel moment s-a convenit ca Proiectele de lege bugetul general de stat pentru anii 2018 la 2023 ar include articole pentru o sumă totală de 359 milioane de euro în compensare pentru deficitul de investiții în infrastructuri din Catalonia în 2008.

Datorită prelungirilor bugetelor de 2019 și 2020, nu a fost posibilă încorporarea alocațiilor corespunzătoare pentru a se conforma prezentului acord până la aprobarea bugetelor generale de stat pentru

. . În acel exercițiu financiar a fost deja încorporat un element de 200 milioane de euro, care a fost transferat către Catalonia în întregime. Și Legea bugetului din 2021 include un credit bugetar pentru aceeași sumă de 30 milioane.

Pentru a satisface milioane de euro rămase, s-a convenit la CMAEF care a avut loc miercuri că Proiectele de Legea bugetului pentru 2023 și 2021 încorporează sumele de 200 și 159 milioane de euro, respectiv.

Mossos d’EsquadraÎn mod similar, ședința a analizat stadiul acordului aprobat la CMAEF din 25 septembrie 2018 privind revizuirea finanțării Mossos d ‘Esquadra să se conformeze în continuare. Având în vedere prelungirile bugetelor în 2019 și 2019, a fost în 2021, cu noul PGE, când a fost prevăzut un credit bugetar pentru regularizarea finanțării mossosi. Apoi, regularizarea perioadei cuprinse între 2017 și a fost cuantificat. într-o sumă totală de 1. milioane, care se plătesc în trei rate anuale, de aproximativ 336 milioane de euro fiecare. Din acest motiv, a fost prevăzută o creditare bugetară în Bugetele din 2022 și în Legea bugetului în sine din

. se așteaptă să fie stabilit în 2023.

Pe lângă aceste sume, în acești trei ani, ajustările în așteptare corespunzătoare 2021 și deja, de la 2022, sumele regularizării sunt integrate în plățile în cont și lichidarea fondului de suficiență al Sistemului de finanțare.

La fel, s-a ajuns la un acord și în Comisia Mixtă pentru crearea unui grup de lucru care să evalueze compensația pentru compararea corpului Mossos d’Esquadra cu cealaltă securitate. forţelor cu privire la pensionarea anticipată. Acest grup tehnic de lucru își va desfășura activitatea în cele trei luni de la adoptarea acordului. Suma provizorie corespunzătoare acestui concept pe an 2022 va fi transferată în Catalonia în același an.

În virtutea altuia dintre acorduri, va fi creat un grup de lucru privind noua desfășurare a corpului Mossos d’Esquadra agreat în Consiliul de Securitate în . . Lucrările acestui grup, care va fi alcătuit din patru membri din fiecare dintre ministerele și ministerele responsabile cu Finanțe și Interne, ar trebui finalizate în acest an 2021.

În sfârșit, în ședință au fost monitorizate și acțiunile grupului de lucru creat de Comisia Bilaterală a Generalitat-Stat pe 2 august 2021, pentru a se conforma celei de-a cincizeci și patra prevedere suplimentară a legii 11/2020, din decembrie 25, a bugetelor generale de stat pentru 2021, referitoare la serviciile de transport feroviar regional de călători și navetiști pe rețeaua iberică a rețelei feroviare de interes general

. Sursa: Guvernul Spaniei – Comisia mixtă pentru afaceri economice și fiscale dintre Statul și Generalitat se întâlnesc pentru a monitoriza respectarea angajamentelor bilaterale