#Spania – Spania a fost aleasă ca co-președinte al Comitetului director al Parteneriatului pentru guvernare deschisă (OGP) și își va începe mandatul la 1 octombrie 2024. În acest fel, este recunoscut marele angajament și efortul Spaniei de a promova administrații publice mai transparente. și responsabil față de cetățeni.

Alegerea Spaniei pentru a co-conduce această organizație multilaterală la care participă 76 de țări, 104 guverne regionale și locale și sute de organizații ale societății civile a avut loc la a VIII-a Conferință Globală a Alianței pentru Guvernare Deschisă, care are loc săptămâna aceasta la Tallinn. (Estonia). Spania este reprezentată la acest summit de secretarul de stat pentru Administrație Publică, Lidia Sánchez Milan, care a evidențiat implicarea Spaniei în acest proiect global, în condițiile în care este reprezentată în Alianță de cele trei niveluri ale Administrației Publice.

De fapt, pe lângă Guvernul Spaniei, Comunitățile Autonome din Țara Bascilor, Catalonia, Aragon, Asturias, Comunitatea Valenciană, precum și Consiliul Municipal din Madrid fac parte din OGP. În acest sens, Sánchez Milan a apreciat experiența Spaniei în integrarea guvernării deschise la toate nivelurile de administrație pentru a obține copreședinția.

De asemenea, secretarul de stat a evidențiat „ambiția” cu care este conceput actualul IV Plan de guvernare deschisă (2020-2024), care conține peste 110 inițiative la nivel statal, regional și local, ceea ce arată „voința fără echivoc” al tuturor membrilor săi să continue să avanseze în transparență și responsabilitate.

În sfârșit, Sánchez Milan a subliniat și rolul important pe care Spania îl poate juca între diferitele țări membre ale OGP ca țară europeană, dar și cu o puternică legătură istorică și culturală cu America Latină și relații intense cu Africa.

Spania, membră încă de la înființareSpania este membră a acestei Alianțe încă de la înființarea acesteia în 2011. O organizație multilaterală al cărei obiectiv este să se asigure că administrațiile publice acționează cu transparență, încurajează colaborarea și participarea cetățenilor, sunt responsabile și incluzive. În cadrul acestuia, Planurile de Guvernare Deschisă sunt dezvoltate de țări. Adică, documente strategice în care statele dobândesc angajamente specifice în materie.

În 2022, Spania a făcut un alt pas prezentându-se ca parte a Comitetului director al OGP. Acesta este cel mai înalt organ executiv al Alianței, care este format din 11 reprezentanți ai statelor și 11 reprezentanți ai societății civile. Membrii sunt aleși prin vot pentru o perioadă de trei ani, care poate fi prelungită cu încă trei ani. Spania a fost aleasă anul trecut și va deveni parte a acesteia de la 1 octombrie 2023.

La summit-ul de la Tallinn, Spania a făcut un pas suplimentar, fiind aleasă să co-preşedinte Comitetul de coordonare în perioada 2024-2025. Președinția implică conducerea respectivului comitet, promovarea inițiativelor OGP și conducerea domeniilor tematice ale guvernării deschise. În acest sens, Spania se angajează să promoveze cu eforturi mai mari acele măsuri care urmăresc o mai mare implicare a cetățenilor în luarea deciziilor publice prin procese deliberative.

Organizarea Conferinței Globale 2025În plus, implică și organizarea unei Conferințe globale în 2025, care va reuni toate statele membre și reprezentanții societății civile care formează comunitatea globală a guvernării deschise. Ar fi a noua Conferință Globală a Alianței, după întâlnirile de la Brasilia, Londra, Mexico City, Paris, Tblisi, Ottawa, Seul și Tallinn.

Fotografie de familie de la a VIII-a Conferință globală a Parteneriatului pentru guvernare deschisă.

Sursa: Guvernul Spaniei – Spania va prezida Comitetul Director al Alianței pentru Guvernare Deschisă