#Spania – Ministerul Sănătății, prin Centrul de Coordonare Alerte și Situații de Urgență în Sănătate, este dedicat științei cetățenești, promovând proiectul Alertă țânțarilor ca instrument de îmbunătățire a controlului și supravegherii țânțarilor care pot transmite boli. Această platformă permite oricui să furnizeze informații despre prezența și activitatea țânțarilor printr-o aplicație. Știința cetățenească este inclusă pentru prima dată ca instrument de supraveghere în noul Plan național de prevenire, supraveghere și control al bolilor transmise prin vectori.

Mosquito Alert este un proiect coordonat de Centrul de Studii Avansate Blanes al Consiliului Superior de Cercetare Științifică (CSIC), Universitatea Pompeu Fabra, Centrul de Cercetare Ecologică și Aplicații Silvice și Institutul Catalan de Cercetare și Studii Avansate. În cei aproape zece ani de activitate, a demonstrat cum participarea cetățenilor poate îmbunătăți potențialul de supraveghere și depistare precoce a speciilor invazive precum țânțarul tigru (Aedes albopictus) sau țânțarul japonez (Aedes japonicus).

„Lumea se schimbă cu mare viteză; nu ne putem confrunta cu probleme fără a ne schimba modul de a le face față. Este necesar să inovăm pentru a realiza sisteme de supraveghere eficiente. Știința cetățeană este cheia pentru ceea ce suntem responsabili astăzi”, a spus Fernando Simón, director. al Centrului de Coordonare Alerte și Urgențe în Sănătate, la închiderea prezentării Planului național. „Generăm în mod constant informații pe telefoanele noastre mobile, aceasta trebuie să fie utilă pentru controlul vectorilor și multe alte probleme de sănătate publică”, a spus el.

‘Dacă te ustură, raportează-l!’În colaborare cu Centrul de Coordonare Alerte de Sănătate și Situații de Urgență al Ministerului Sănătății, Mosquito Alert a planificat o acțiune comunicativă și informativă pentru promovarea participării cetățenilor cu sloganul „Dacă te mușcă, anunță!”. Obiectivul este de a studia extinderea țânțarului tigru dincolo de limita sa cunoscută de distribuție în Spania; generați prima hartă a mușcăturilor din Spania pentru a identifica unde și când există o interacțiune mai mare între oameni și țânțari; extinde cunoștințele despre distribuția țânțarului japonez pe coasta Cantabrică; și detectează posibila sosire a țânțarului de febră galbenă.

În acest scop, au fost create în comun diferite materiale de informare, disponibile pe site-ul Mosquito Alert, astfel încât orice instituție interesată (administrații, provinciale sau municipale) să se alăture acțiunii comunicative/informative, promovând participarea pe teritoriul lor.

În cuvintele lui Frederic Bartumeus, cercetător CEAB-CSIC și co-director Mosquito Alert, „această recunoaștere este un mare pas înainte pentru știința cetățenească și pentru lupta împotriva bolilor transmise de țânțari. Încorporarea științei cetățenești într-un Plan Național It este o acțiune de pionierat la nivel european. Este o etapă importantă care demonstrează valoarea colaborării dintre comunitatea științifică, cetățeni și administrații pentru atingerea obiectivelor comune.”

Bartumeus insistă, de asemenea, asupra importanței participării cetățenilor: „Știința cetățenească permite obținerea de date masive și dialogul constant cu cetățenii. Având o rețea de oameni dispuși să colaboreze cu știința reduce costurile și extinde zonele de supraveghere, permițând detectarea timpurie. publicul este crucial”.

Un instrument de sănătate publicăToate informațiile oferite de public în cadrul proiectului contribuie la studiul științific și la managementul țânțarilor invazivi. Datele pot fi consultate și descărcate pe harta Mosquito Alert odată ce au fost validate și clasificate de experții Rețelei Naționale de Entomologie Digitală.

Potrivit lui Roger Eritja, șeful de entomologie în cadrul proiectului, „validarea de către acești experți, combinată cu tehnici de inteligență artificială oferă o mare precizie, consistență și viteză unei platforme de supraveghere în timp real”. Cu toate aceste informații, se întocmesc hărți dinamice de risc care permit un răspuns mai rapid și mai eficient la problemele de sănătate publică legate de țânțari.

CEAB-CSIC are finanțare europeană prin Planul de Recuperare, Transformare și Reziliență al Guvernului Spaniei, din fondurile Next Generation UE. Acest sprijin economic va contribui la întreținerea infrastructurilor platformei, precum și la generarea unui sistem automatizat de alertă cu inteligență artificială și instrumente de vizualizare aproape în timp real, ceea ce va îmbunătăți luarea deciziilor de către managerii din domeniul sănătății publice din diferitele administrații. .

Aplicația de alertă țânțari

Etichete: Plan de recuperare, transformare și reziliență Sursa: Guvernul Spaniei – Health promovează platforma Mosquito Alert ca instrument de supraveghere